Is wijn vegan? Natuurlijk… of toch niet?!
Bij wijn denk je aan druiven en vaak doen we op basis daarvan de aanname dat wijn geschikt is voor mensen die vegetarisch en vegan eten. Deze vlieger gaat helaas lang niet altijd op.
De wijn an sich is wel vegetarisch en zelfs vegan. Na het rijpen van de wijn, zweven er echter allerlei deeltjes in de wijn die de wijnmaker wil verwijderen. Door de wijn te klaren zorgt de wijnmaker dat deze deeltjes bij elkaar komen om te verwijderen. Voor dit proces worden vaak dierlijke producten gebruikt. En voilà: daarom is wijn in veel gevallen niet vegan.
Vegetarisch, veganistisch, flexitarisch: de feiten op een rij
In de afgelopen jaren zijn Nederlanders steeds minder vlees gaan eten. Kijk maar eens bij jezelf: is vlees bij jou nog het belangrijkste onderdeel avondmaaltijd? Oke eerlijk toegegeven: wij smullen ervan! Maar toch ook ligt er bij ons minder vaak vlees op het bord.
Vegetariërs eten geen vlees, maar wel zuivel en bijvoorbeeld ei. Omdat veganisten helemaal geen dierlijke producten eten, eten zij ook geen melk of eieren. Ook gebruiken zij geen materialen die afkomstig zijn van dieren. Denk bijvoorbeeld aan leer. Een grote groep Nederlanders zijn flexitariërs. Zij eten namelijk op sommige dagen geen vlees. 90% van de Nederlanders eet minimaal één dag per week geen vlees. 55% eet 3 dagen of meer geen vlees bij de avondmaaltijd.
De exacte cijfers rondom vegetarisch, veganistisch en flexitarisch zijn lastig in verband definities. Wij volgen de cijfers van het Voedingscentrum: Zij stellen: over het algemeen eet 5% (vrijwel) nooit vlees, wat in Nederland betekent dat 850.000 mensen vegetarisch zijn. Het aantal veganisten is ongeveer 1%. Beide aantallen zijn stijgende over de afgelopen jaren.
Hoe maken ze witte wijn?
Wil je een graag een beknopte omschrijving van hoe witte wijn wordt gemaakt? Lees dan eens verder in de blog ‘Wegwijs in droge witte wijn en zoete witte wijn’
Klaren van de wijn
En weer terug naar de wijn! Zoals we aan gaven gebruiken wijnmakers vaak dierlijke producten om de wijn te klaren. Deze producten zorgen ervoor dat de zwevende deeltjes bij elkaar komen en zwaarder worden, waardoor ze makkelijk verwijderd kunnen worden. Dierlijke producten waar je aan moet denken zijn eiwitten, caseïne (een eiwit uit melk), gelatine (bindweefsel van dieren) en vislijm (gelatine uit membranen van de visblaas).
Hoe maken ze vegan wijn?
Op zich is het gebruiken van dierlijke producten niet altijd nodig. Als je de wijn lang genoeg laat staan, dan verdwijnen de deeltjes vaak vanzelf. Voor een wijnmaker brengt dit echter meer risico met zich mee en is dit niet echt realistisch. Uiteindelijk verwacht de consument over het algemeen toch een flesje wijn met dezelfde smaak zonder bezinksel in de fles.
Een realistischer alternatief is het gebruik van plantaardige producten tijdens het klaringsproces. Denk aan bentoniet dat ook veel wordt gebruikt bij biologische wijnen of aan plantaardige eiwitten zoals gedroogde kikkererwten.
Hoe weet je of je wijn vegan is?
Het is niet zo eenvoudig om te achterhalen of een wijn vegan of vegetarisch is. De dierlijke producten die de wijnmakers gebruiken tijdens het klaren, zijn geen echte ingrediënten. Op dranken is het al niet verplicht om ingrediënten op het etiket te vermelden, maar hierdoor is de kans groot dat dit na 2023 ook niet vermeld gaat worden. Daarom zullen wijnmakers deze na 2023 ook niet vermelden op het etiket. Je loopt hierdoor het risico op de manier toch te genieten van een wijntje die niet past bij je gekozen levensstijl. Wil je zeker weten dat je wijn vegan is? Kijk dan of het vegan logo op het etiket staat.
Wegwijs in biologische wijn, natuurwijn en biodynamische wijn
Als je vegan wijn zoekt, dan kijk je vaak tussen de biologische wijnen. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen biologische wijn, natuurwijn en biodynamische wijn? Ben je benieuwd…
Lees meer
Vegan wijn: waar vind ik deze?
Als je een vegan wijn zoekt, dan neem je al snel een kijkje tussen de biologische wijnen. Daar heb je de meeste kans! Let echter wel op: biologische wijnen zijn niet altijd vegan. Geen garanties dus! Biologische wijnen zijn zo puur mogelijk, maar het wil niet zeggen dat er geen dierlijke hulpmiddelen zijn gebruikt. Zoals gezegd: wil je het zeker weten, let dan op het vegan logo.
Omdat steeds meer mensen vegetarisch en vegan zijn, promoten ook steeds meer wijnmakers hun vegan producten. Zo geven verschillende aanbieders een overzicht van alle vegan wijnen:
- Grapedistrict: bijzondere vega wijnen van de kleine wijnboeren. Bekijk nu.
- Gall & Gall: het overzicht met vegan wijnen vind je hier. Bekijk nu.
- Bekende vegan wijnen zijn de La Tulipe wijnen en Slurp wijnen, afkomstig uit de koker van Ilja Gort
- Alle wijnen van Neleman zijn 100% biologisch en vegan. Zo zit je altijd goed! Benieuwd naar het verhaal achter Neleman, lees dan hier verder.
Proost!
Brandend benieuwd naar meer?
- Birgit Eichinger – Gruner veltliner StrassBirgit Eichinger is één van de weinige vrouwelijke ondernemers met een winery. Wij mochten haar ontmoeten tijdens de wijnbeurs Prowein in Düsseldorf én haar wijnen proeven. We waren direct enthousiast over deze bijzondere dame én […]
Lees verder… from Birgit Eichinger – Gruner veltliner Strass
- Rake, robuuste Rioja wijnenDe Rioja wijnen: bij velen bekend, door velen bemind én een sterk merk! Een kwaliteitswijn met een sterk gevoel voor traditie. Traditiegetrouw jarenlang gerijpt op Amerikaans eikenhout, maar daar wordt tegenwoordig steeds vaker van afgeweken. […]
- Champagne: de bubbels der bubbelsChampagne: er is zoveel over te lezen, leren en luisteren over deze mousserende wijn! We kennen allemaal de bruisende champagne, maar wist je ook dat bubbels in de wijn vroeger een foutje waren? Of weet […]