Rioja wijn Woeste Wijngronden

Rake, robuuste Rioja wijnen

De Rioja wijnen: bij velen bekend, door velen bemind én een sterk merk! Een kwaliteitswijn met een sterk gevoel voor traditie. Traditiegetrouw jarenlang gerijpt op Amerikaans eikenhout, maar daar wordt tegenwoordig steeds vaker van afgeweken. De Rioja wijn is vernoemd naar het wijngebied. Een prachtige wijnregio in het noorden van Spanje. De naam hebben ze te danken aan een klein riviertje die door het gebied stroomt: de Rio Oja. Rioja: van heerlijke kwaliteitswijn voor op de bank, tot een perfecte combinatie met een stukje lamsvlees.


De regio Rioja

De Rioja is vernoemd naar de regio in plaats van naar de druif. De regio Rioja ligt in het noorden van Spanje en is slechts 120 kilometer lang. Het gebied levert maar liefst 62.000 hectare aan wijngaarden. Deze liggen aan de vruchtbare oevers van de Ebro. Naast de wijn staat de regio bekend om haar artisjokken, witte asperges en piquillo pepers. De regio bestaat uit drie gedeelten, met allen een eigen terroir en specifieke eigenschappen: 

  • Rioja Alavesa ligt in het westen;
  • In Rioja Alta: liggen de wijngaarden verscholen in het heuvelachtige landschap;
  • Rioja Baja is de droogste en warmste regio.

Het overgrote deel van de Rioja wijnen zijn rood (ongeveer 90%). De overige 10% zijn witte en rosé wijnen. De ontwikkeling van de witte wijnen is overigens wel in opkomst. In 2012 was nog ongeveer 5% wit, terwijl dit in 2018 al 8% was, in vergelijking tot het totale aantal verkochte flessen Rioja. In Rioja zijn er inmiddels zelfs meer witte druivenrassen toegestaan dan rode! En wist je dat maar liefst 62% van de Rioja in Spanje zelf wordt verkocht? Nederland is na Engeland, Duitsland, VS, Zwitserland en China, het 6e land qua export.


De druifjes

Het fundament voor de wijn is de tempranillo druif. Deze druif is wereldwijd erg populair, maar heeft zijn oorsprong in Spanje. Deze kleine druif rijpt vroeg en zorgt voor gemiddelde tannines. De Rioja wijn is vaak een blend van tempranillo met een kleine hoeveelheid garnacha en carinena.


Wijnweetje

Wist je dat de Garnacha druif hetzelfde is als de Grenache? Misschien logisch maar voor de wijndummies onder ons misschien minder bekend. Sla je aan op de Grenache druif, let dan op het etiket dus ook op Garnacha. Wil je wel eens meer lezen over hoe een etiket te lezen?

Lees dan verder 

Wijnland Spanje in een notendop

De Rioja wijn zette 50 jaar geleden Spanje als wijnland wereldwijd op de kaart. Spanje is namelijk één van de grootste wijnlanden ter wereld. Vaak winnen ze het qua oppervlakte: ruim 1,1 miljoen hectare oppervlakte om wijn te verbouwen. Zo hebben ze de meeste wijngaarden ter wereld. De oogst percentage ligt vaak wat achter op landen als Italië en Frankrijk. Dit komt vooral door de droogte in het land. Omdat er veel verschillende druivenrassen in het land groeien, zijn er ook heel diverse wijnen: van makkelijk drinkbare wijnen, tot stevige rode wijnen.


Kwaliteitsgaranties

In Spanje werken ze met een officiële kwaliteitsgarantie, namelijk Denominación de Origen (DO). Wist je dat Rioja als eerste in Spanje deze status heeft verworven? In 1926 was dit het geval. Ze kregen in 1991 zelfs de DOCa status: een status voor wijn met een goede kwaliteit die volgens de wettelijke regels is geproduceerd en uit deze specifieke regio komt. Naast de Rioja, heeft alleen de Priorato deze hoogste kwaliteitsstatus in Spanje.

De Rioja wijn: van houtgerijpt naar terroirwijn

Ook al heeft de regio Rioja een sterk gevoel voor traditie, zij gaan ontwikkelingen zeker niet uit de weg. Vanuit de traditie wordt de Rioja wijn veelal gerijpt in Amerikaans eikenhouten vaten. Deze houtrijping geeft in meer of mindere mate de smaak van specerijen aan de wijn. Ook is de wijn dan ronder qua smaak. Vanaf de jaren ’90 experimenteren ze met minder invloeden van hout en breken veel wijnhuizen zelfs met de traditie om Amerikaans eiken te gebruiken. De smaak van de consument verandert immers en we geven steeds meer de voorkeur aan frisse en fruitige wijnen. Hout is daardoor niet meer allesbepalend. De moderne Rioja wijnen zijn daardoor middelzwaar en fruitig. De aardse smaak is afhankelijk van de duur van de houtrijping.


De rijping van de Rioja wijn

Op het etiket van een Rioja, zie je de termen Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva voorbij komen. Deze termen zijn onderdeel van een strikt classificatiesysteem, gericht op het rijpingsproces van de Rioja wijn. Joven staat voor jonge wijn en is maar kort of niet gerijpt op hout. Daardoor smaakt hij fris en fruitig en is deze bedoeld om jong te drinken. Een Crianza heeft minimaal 24 maanden gerijpt, waarvan tenminste 12 maanden op houten vaten. Een Reserva rijpt minimaal 3 jaar, waarvan minimaal 12 maanden op hout en zes maanden in de fles. Staat er Gran Reserva op het etiket? Dan heeft de wijn maar liefst een minimale rijping van 5 jaar, waarvan minimaal 2 jaar op hout en daarna ten minste 3 jaar in de fles.


De smaak en de perfecte wijn spijs combinatie

De tempranillo druif zorgt voor een stevige wijn met gemiddelde tannines. Over het algemeen herken je de zijdezachte en kruidige smaken van vanille, dille, fruit zoals kers en pruim, en leer. De vanille en kruidige smaken komen vooral naar boven door de houtrijping. De smaak is echter sterk afhankelijk van de regio en de wijngaard. De Rioja wijn vanuit Rioja Alta en Alavesa gaan erg goed samen met pasta’s en andere recepten die op tomaten zijn gebaseerd.

De wijnen vanuit de Rioja Oriental gaan juist goed samen met kruidige gerechten, zoals chili con carne. Ga je voor safe? Kies dan vlees zoals varkensvlees, chorizo en vooral lam! Lam is altijd een ultieme combinatie met de Rioja wijn.

Rioja wine pairing Woeste Wijngronden
Bron: Winefolly


Rioja wijn: onze tips!

FAUSTINO CRIANZA 2018 75CL

Deze Crianza wordt gemaakt van 100% tempranillo. Hij rijpt 14 maanden op Amerikaans eiken. 

Lees meer.

FAUSTINO I GRAN RESERVA 2010

Deze gerijpte Gran Reserva van Faustino is nu perfect op dronk, maar kan nog jaren mee.

Lees meer.

MARQUÉS DE RISCAL RIOJA RESERVA 2017

De wijn is een klassiek voorbeeld van Rioja gemaakt van 90% tempranillo aangevuld met graciano en mazuelo.

Lees meer.

BODEGA SOLABAL RIOJA RESERVA

Deze handgeplukte Tempranillodruiven rijpen 24 maanden, op zowel Frans, als Amerikaans eiken. Daarna rijpt de wijn nog 18 maanden op de fles. Geduld dus!

Lees meer.

In deze blog focussen we ons voornamelijk op de rode Rioja wijn. Er zijn echter ook mooie witte wijnen uit deze regio. Zeker de moeite waard!Brandend benieuwd naar meer?