Wegwijs in droge witte wijn en zoete witte wijn

Tja waar zullen we eens beginnen! Zoveel is er over te schrijven. Witte wijn: we genieten er allemaal van bij een salade, een vis of groentegerecht. Het liefst met een heerlijk zonnetje op onze snoet. Maar hoe ontstaan eigenlijk de verschillen tussen droge witte wijn en zoete witte wijn? Welke druivensoort wordt het meest geschonken? En natuurlijk een aantal aanraders waar wij bij wegsmelten!


Het verschil tussen droge witte wijn en zoete witte wijn

Kort samengevat draait het om het suikergehalte. Het suikergehalte bepaalt of een wijn droog of zoet is. In het wijn-maak-proces voegt de wijnmaker gist toe om de alcoholische gisting te starten. Deze gist zet de suikers om in alcohol. De wijnmaker kan hierdoor de de zoetheid van de wijn sturen. In droge witte wijn worden vrijwel alle suikers omgezet in alcohol. Bij zoete witte wijn blijven er nog veel suikers over. Hierdoor bevatten zoete witte wijnen meer suiker dan de droge witte wijnen.


Een stap verder… hoe wordt witte wijn gemaakt?

In deze blog nemen we jullie kort mee in het productieproces van specifiek witte wijn. We beschrijven op hoofdlijn de verschillende stappen. Weet dat er echter veel meer achter schuilt. De stappen: 

  1. De eerste stap bij het maken van witte wijn is na het oogsten en ontstelen van de druiven, het uitpersen van de druiven. Zo scheiden ze het sap van de schil, en vangen ze vrijwel alleen het sap op. Hierdoor is het ook geen probleem om witte wijn te maken van blauwe druiven. 
  2. Vervolgens laten ze het sap bezinken in een kuip. Uit het persen ontstaan zwevende deeltjes, die naar de bodem zakken. Deze worden verwijderd.
  3. Daarna zorgt alcoholische gisting (al dan niet handmatig toegevoegd) er in ongeveer 10 dagen voor, dat de suikers veranderen in alcohol. Hello wine! Dit onderdeel zorgt dus ook voor het onderscheid in droge en zoete witte wijn. De hoeveelheid suiker die na dit proces achterblijft, bepaalt of het gaat om een droge of zoete witte wijn.
  4. Het rijpen (ook wel lageren of opvoeden genoemd) van de wijn kan op verschillende manieren worden gedaan en kan maanden duren. Voor een frisse, fruitige smaak maken ze vaak gebruik van tanks (bij bijvoorbeeld Pinot Grigio of Riesling). Voor een krachtige wijn gieten ze de wijn vaak in een houten vat (zoals een Bourgogne). Wijn houdt immers van hout! 
  5. En nee we zijn er nog niet: blenden, klaren en filteren. Dit is de periode waarin druiven van verschillende percelen gemengd mogen worden. Het klaren wordt gedaan om de zwevende deeltjes bij elkaar te krijgen en te verwijderen. Het filteren van de wijn doen ze, om deze nog helderder te maken. Het kan echter de aroma en structuur van de wijn aantasten. Iedere wijnmaker doet dit dus op een andere manier!

Tot slot bottelen ze de wijn en sluiten ze deze af met een kurk of capsule. Soms laten ze de wijn nog narijpen in de fles. Eenvoudige wijnen zijn klaar om door ons genuttigd te worden! Cheers! 


De 5 droge witte wijnen en zoete witte wijnen mag je niet missen

  1. Sauvignon Blanc: Eén van de meest populaire en bekende witte wijn ter wereld met haar fris, fruitige en soms friszure smaak. De Sauvignon Blanc wordt geteeld over de hele wereld: van Frankrijk, tot Zuid-Afrika, Nieuw-zeeLand en de Verenigde Staten.  
  2. Chardonnay: Een geliefde wijn voor wijnliefhebbers én wijnmakers. Hierdoor ontbreekt de Chardonnay in vrijwel geen huishouden. Deze wijn is iets voller en zachter van smaak in vergelijking tot de Sauvignon Blanc. Ook deze druif wordt wereldwijd geteeld. 
  3. Riesling: Hét druivenras van het noorden! Wijnproevers zien de rieslingdruif als één van de beste witte druivenrassen. Niet altijd populair geweest, maar deze voornamelijk droge witte wijn met een heerlijke citrussmaak heeft veel terrein gewonnen. 
  4. Pinot Grigio: De Pinot Grigio is een druif uit het Veneto gebied in Italië. Deze italiaanse wijn kenmerkt zich door een zuivere frisheid en fruitige smaak. Het verschil met de Pinot Gris? De druif is exact gelijk. Ze zijn alleen afkomstig uit een ander wijngebied. Zo is de Pinot Gris een Franse wijn uit de Elzas. Dit maakt dat je een duidelijk verschil kunt proeven. 
  5. Viognier: Een minder bekende druif voor de beginnende wijndrinker. Abrikoos en perzik voeren de boventoon in de aroma’s bij deze volle wijn uit het Rhonedal in Frankrijk. Omdat de druif heel moeilijk te verbouwen is, is hij rond 1960 bijna uitgestorven. Waarderen dus die wijnmakers uit de Viognier.

‘Precies mijn type’

Voor alle beelddenkers onder ons: de Kakkerlakjes hebben een onwijs leuk boekje uitgebracht. ‘Precies mijn type’ is geschreven door Nicolaas Klei. De teksten zijn omlijst door gave illustraties van Aart-Jan Venema. Zo is de: Merlot een gemoedelijke goedzak, Shiraz een gesoigneerde macho en Sauvignon Blanc een spring-in-‘t-veld, klaar voor vrolijk kattenkwaad. Zie jij ze al voor je? 

Bekijk hier

Waar smelten wij bij weg – onze aanraders

Een lastige vraag! Het is bijna onmogelijk om een aantal tips te geven. Er zijn zoveel wijnen, zoveel verschillende recepten om mee te combineren en ook de sfeer maakt of je kiest voor de ene of de andere fles. Wie kent het immers niet… Die ene topfavoriete fles wijn die op je vakantiebestemming heerlijk smaakt, lijkt thuisgekomen ineens toch tegen te vallen. Maar goed, we begrijpen natuurlijk ook dat jij ook tegen dit grote scala aan wijnen aanloopt. Dus bij deze een greep uit onze aanraders, van alles wat: 

Brandend benieuwd naar meer?