Neleman wijn - Woeste wijngronden

Neleman wijn: ‘samen drinken we de wereld mooier’

‘Samen drinken we de wereld mooier’ met 100% biologische en 100% vegan Neleman wijn.  Biologische wijnbouw, pure wijn, zonder gif en toevoegingen. Dit levert de meest briljante wijnen op. Neleman maakt deze wijnen met nieuwe technieken, ze hebben een neusje voor design, een geoliede marketingmachine én liefde voor de druif! Stop deze pareltjes ook nog in een hip jasje en journalisten en bloggers duiken erop met jubelende recensies. De wereld wordt vanzelf mooier met Neleman wijn!

Dit is ook precies wat de Zutphense Derrick Neleman in 2014 voor ogen had toen hij zelf begon met wijnmaken. Biologische wijn was niet hip. Biologische wijnboeren waren bezig met hun werk en de smaak van de wijn en niet bezig met het verkondigen van ‘het geloof’. Wijnetiketten waren saai en voor marketing en presentatie werd geen budget gereserveerd. Al met al was er dus werk aan de wijnwinkel!

Derrick Neleman en de lange weg naar een eigen wijngaard

Derk Neleman heeft het studentenleven nog maar amper vaarwel gezegd, als zijn eerste dochter wordt geboren. Zijn studie Biologisch dynamische landbouw heeft hij afgerond. Tijd om het leven een serieuze wending te geven en op zoek te gaan naar werk. De liefde voor mooie producten was er al van huis uit. Daarnaast was Neleman een buitenmens en wroette hij het liefst met de vingers in de aarde. De keuze was daardoor snel gemaakt: het moest iets in de biologische sector worden.

In 1998 was dat nog niet bepaald sexy en werd het meer met de geitenwollensok geassocieerd. In ons land was er  niet veel werk te vinden op dit vlak. Uiteindelijk vond hij werk op een biologisch-dynamische boerderij in Duitsland. Prettige bijkomstigheid: het bevond zich in een wijngebied. Zijn vrije uurtjes bracht Neleman dan ook geregeld door bij een biologisch-dynamische wijnboer. Liefde voor wijn, de kijk op zaken en ambitie ontpopten zich hier. Helaas kwam er een kink in de kabel: Neleman werd ziek en was genoodzaakt een aantal stappen terug te doen. Het gezin keerde terug naar Nederland. Terug bij af, hoe nu verder?


Wijnweetje

Wist je dat nog maar 6% van het totale wijnareaal biologisch is? Dat houdt in dat 94% van de wijndruiven wordt bespoten met gif. Wijnbouw is na bloementeelt zelfs de teelt waarin het meeste gif wordt gespoten.

Eigen biologische wijnhandel – Neleman wijn

Het product dat de Duitse wijnboer maakte had zijn grote interesse gewekt. Er komt echter wel meer bij kijken dan alleen het produceren van wijn. Verkoop, marketing, logistiek: noem maar op. Iets wat de jonge Neleman tijdens zijn tijd in Duitsland ook al snel doorhad. Dit triggerde hem om zelf aan de slag te gaan in het wereldje van wijn. Derrick nam weer contact op met de bevriende wijnboer. De reden: deze biologisch-dynamische wijn in Nederland op de markt brengen. Zijn wijn, met een vernieuwde uitstraling én met een verhaal! Want er is geen ander product te vinden, zo dacht hij, waarbij de gebruiker zich zo in het achtergrondverhaal zou interesseren. 

En dat dit aansloeg bleek al snel. Meer afzet dan hij bij zijn duitse vriend kon inkopen. Neleman moest op zoek naar andere wijnhuizen. Dat werd biologische Spaanse wijn, die hij ook aan de man bracht bij natuurvoedingswinkels. “Niet goed, geld terug” was zijn credo. De retouren waren op één hand te tellen. Het was wederom een schot in de roos. Tijd om de vleugels verder uit te slaan! 

Neleman wijn: marktleider in biologische wijnen

De firma Neleman ging zijn biologische wijnen via Plus supermarkten verkopen en ook bij de Hema lagen ze in het schap. Allebei geen kleine jongens. Toch werd Nederland al snel te klein voor Neleman, ook België en Luxemburg werden ingepalmd. Als snel waren ze marktleider in de Benelux. In 2005 starten ze de verkoop van Fairtrade wijn, iets wat vrij nieuw was voor die tijd, en meteen ook een verkoopsucces. Met een flinke wind in de zeilen werd in 2007 dit bedrijf verkocht. Tijd voor nieuwe kansen…

Biologische wijn populair maken

En die nieuwe kansen kwamen. Door de verkoop van zijn eerste bedrijf kon hij By the Grape opzetten. Een wijnplatform met, in eerste instantie blogs, om de biologische wijn hipper te maken. Dit werd wereldwijd goed ontvangen. Zelfs The Washingtonpost had hen opgemerkt. Samen met documentairemaker Fred van Dijk werd er een video app ontwikkeld. Een documentaire waarin biologische wijnmakers aan het woord kwamen over hun bezieling voor het vak. Niet de minste, Candy Dulfer componeerde de muziek hiervoor. Via contact te leggen met de wereldberoemde wijnschrijfster Jancis Robinson, werd de docu wereldwijd op filmfestivals getoond. Een groot succes, By the grape proeft naar meer!

Sluit je aan bij de wijncommunity!

Wil je samen met Neleman de wereld drinkend mooier maken? Je kunt je aansluiten bij de grootste wijncommunity in Europa en mede-eigenaar worden. Ze starten regelmatig investeringsrondes door aandelen uit te geven. 3000 mensen gingen je al voor, waarmee Neleman al bijna 5 miljoen euro investeringsgeld heeft opgehaald. ‘Investeer in een mooiere wereld, investeer in biologische wijn’, aldus Derrick Neleman.

Lees meer


Valencia in zicht voor Neleman wijn

By the Grape had de smaak te pakken en ging naast bloggen en filmen ook wijn verkopen. Dit keer vooral Spaanse en Chileense wijnen. Wijnen waarbij kwaliteit en prijs in evenwicht zijn. Landen waar je niet ook nog voor de naam betaald. Wel had Neleman door zijn ervaring, steeds vaker op en aanmerkingen over de wijnen, de verpakking en de marketing. En zo borrelde er alweer een nieuw plan. By the Grape verkopen zodat hij zich helemaal kon richten op het maken van eigen wijn. Aldus geschiedde in 2014. Samen met een Spaanse vriend, een wijnboer, kocht hij een wijnhuis met wijngaard in de buurt van Valencia. Een van de voorwaarden van Derrick? Het wijnhuis heet voortaan Neleman, een eerbetoon aan zijn overleden vader.

De naam Neleman staat als een (wijn) huis

Eind 2014 is Wijngaard Neleman in Casas del Rey een feit. Gelegen in één van de hoogst gelegen gebieden in de regio Parque Natural de las Hoces del Cabriel. Dat dit ook nog deels Unesco Biosfeerreservaat is zegt veel over de prachtige ligging. De Spaanse zon overdag, en de koelte op deze hoogte ‘s nachts levert een wijn met een fris karakter. Al snel voeren ze de productie op en werken ze samen met andere regionale biologische wijnboeren. Boeren die produceren met dezelfde gedachte: ‘hoe oorspronkelijker en mooier de natuur, hoe oorspronkelijker en mooier de wijn’. De Neleman wijn maken ze zónder bestrijdingsmiddelen. Zoals ze zelf zeggen: Biologische wijn is beter voor de planeet. Beter voor de bijen. Beter voor de biodiversiteit. En beter voor de smaak. Alle wijnen van dit bio-verantwoorde wijnhuis Neleman zijn gecontroleerd en gecertificeerd biologisch. Absoluut zonder toevoegingen. Kan het nog gezonder?

Meer lezen?

Ben je benieuwd naar meer informatie over biologische wijn, natuurwijn en biologisch dynamische wijn?
Lees dan eens deze blog. De verschillen en kenmerken op een rij van een wijn die steeds populairder wordt.

Lees snel verder


Drinkend de wereld een stukje mooier maken met Neleman wijn

Bij Neleman wijnen denken ze na. Elke stap in het productieproces wordt gewikt en gewogen. Over de teelt van de druifjes, de verwerking en de vergisting. Over de botteling, de fles, de kurk, het etiket, het transport. Maar ook hoeveel en welke energie ze gebruiken. Alles duurzaam, 100% biologisch, 100% vegan. Wijn van lokale, soms bijna uitgestorven druivenvariëteiten als de bobal, tardana, verdil, macabeo, monastrell, tempranillo en garnacha. Fantastische wijnen, wijn met een verhaal, wijn met een missie.

En het wordt opgepikt!  De wijn wordt verkocht in tal van landen. Het inspireert anderen. Samen drinkend kunnen we de wereld mooier maken, aldus Derrick Neleman. Drink samen, drink goede wijn, vertel het verhaal, redt de wereld! Wij wisten niet dat het zo eenvoudig kan zijn…


Brandend benieuwd naar meer?