Tomatensoep met rode wijnazijn - Woeste wijngronden

Tomatensoep met rode wijnazijn

De dagen worden korter en het weer wordt onstuimig. Tijd voor soep, en dit keer tomatensoep! Met daarin toegevoegd rode wijnazijn. Waarom rode wijnazijn bij in je soep? Omdat het een heerlijk zuurtje toevoegt aan de smaak. Maar weet je ook hoe rode wijnazijn ontstaat? Lees het verderop in de blog. We delen eerst dit recept van Jamie Oliver, of bekijk hier de reel op Insta.


Je neemt (voor 4 personen):

  • 1 ui gepeld en gesneden in ringen
  • 1 teen knoflook gehakt
  • 1 winterwortel geschild grof geraspt
  • 1 handvol verse basilicum steeltjes, houd de fijngehakte blaadjes apart
  • 1 scheut olijfolie
  • 6 eetlepels slagroom
  • 1 scheutje rode wijnazijn
  • 1 kg superrijpe tomaten
  • 1 liter kippenbouillon
  • Zeezout en gemalen peper naar wens


Aan de slag

  • Breng de bouillon aan de kook;
  • Bak de ui, knoflook, wortel en steeltjes in olijfolie in een andere pan. Deksel op de pan en 20 minuut zachtjes pruttelen en af en toe roeren;
  • Snijd tomaat in stukken en voeg deze bij de bouillon;
  • Doe het mengsel van ui, wortel etc bij de bouillon;
  • Laat 20 minuut pruttelen met de deksel op de pan;
  • Klop intussen slagroom en azijn door elkaar;
  • Pureer na 20 minuten de soep met een staafmixer;
  • Roer de slagroom met rode wijnazijn erdoor;
  • Maak het af met peper, zout en basilicum blaadjes;
  • Geniet ervan!


Welke wijn bij tomatensoep?

De meningen zijn hier wat over verdeeld. De één drinkt liever geen wijn bij soep, omdat beide vloeibaar zijn. De ander kiest juist graag voor een lichte rode wijn. Wij laten de wijn bij de lunch nog even achterwege maar zouden kiezen voor een mooie lichte Italiaanse rode wijn. Maar probeer het dus vooral uit en kijk wat bij jou past!


Waarom rode wijnazijn toevoegen aan je tomatensoep?

Tja het spreekwoord over een azijnpisser vertelt alles. Het voegt namelijk een zuurtje toe aan de tomatensoep. We gebruiken rode wijnazijn daardoor niet alleen in tomatensoep, maar bijvoorbeeld ook in sauzen, dressings of in marines.


Wat is rode wijnazijn?

De betere wijnazijn wordt gemaakt van één soort druif. Zo heb je bijvoorbeeld ook gewoon Chianti DOCG rode wijnazijn. Bij rode wijn azijn geldt dat de druiven worden geperst en dat het sap, de most én de schillen in tanks worden opgeslagen. Door de schillen krijgt de azijn de rode kleur. Dat ondergaat het gistingsproces. Zodra dit is afgerond heb je azijnzuur. Dit wordt gefilterd en daarna vaak in eiken houten vaten gerijpt. Verderop in het proces wordt water toegevoegd, waardoor een goede balans ontstaat.


Rode wijnazijn: do it yourself

Want je kunt rode wijnazijn ook zelf maken. Als je van een experimentje houdt natuurlijk. Je gebruikt dan niet de druivensap of druivenmost, maar direct wijn. En ook ideaal te maken als je een restje rode (of witte) wijn over hebt. Want tja, weggooien is ook zo zonde! Naast de wijn heb je niet meer nodig dan zuurstof, water en acetobacter (de azijnbacterie). En deze laatste zit van nature in zuurstof, dus die is al snel geregeld.

Wat te doen: Je giet je restje wijn in een grote glazen pot en zet deze pot op een donkere warme plaats. De bovenkant van de pot dek je af met een doek die de pot niet afsluit. De wijn moet namelijk in aanraking komen met zuurstof. Na een paar weken zul je zien dat er een soort zwam bovenop de wijn gaat drijven. Dit noemen ze de azijnmoeder. De azijn is goed als hij ook echt naar azijn ruikt.


Wij maken dit recept vaak én in grote hoeveelheden. In bakjes de vriezer in en makkelijk te pakken voor iedere lunch. Superhandig én ook nog eens supergezond! Geniet ervan!



Brandend benieuwd naar meer?