Chateau Gort & Gort - la Tulipe wijnen - Woeste Wijngronden

La Tulipe wijnen – Slurp en Leven als Gort in Frankrijk

Ilja Gort: wie kent hem, zijn boeken, televisieseries en La Tulipe wijnen en Slurp niet? Gort begon zijn carrière in de muziek. Al van jongs af aan speelde hij als drummer in diverse bands waaronder die van Ramses Shaffey. Later verdiende Gort als componist een goed belegde boterham. Gort componeerde en arrangeerde uiteenlopende reclametunes voor reclamefilms. Vanuit het kleine boerendorpje Maartensdijk onder de rook van Utrecht was het big business. Hij werkte voor grote merken als Heineken, Philips, Coca cola, Nescafé en Nike. Gort componeerde, zijn vrouw administreerde en was er voor de gasten. Elke dag een huis vol muzikanten, bekende zangers, acteurs, reclamemensen en marketingmanagers. Talentvol, succesvol en onverslaanbaar. Maar … geen tijd om van elkaar en het leven te genieten. 

Liefde voor Frankrijk en wijn

De gedeelde liefde voor het Franse platteland was er al, toen ze besloten er een vakantiehuis te kopen. Na lang zoeken en heen en weer reizen werden ze trotse eigenaren van een boerenhuisje op het platteland.  

Elk vrij gaatje in de drukke agenda’s rijden ze richting het zuiden. Het betere genieten van elkaar, de zon, wijn en spijs. Maar na 3 jaar werd de zo gewaardeerde rust rondom het huisje verstoord door de komst van een camping. Het huisje wordt te koop gezet en een nieuwe zoektocht start. Het begin van een nieuwe levensweg, de eerste stap richting La Tulipe wijnen is gezet, al weten ze dat dan nog niet.


De aankoop van Chateau La Tulipe

In 1994 kopen ze Chateau de la Garde in Saint Romain La Virvée. Een 13e eeuws kasteeltje omgeven met wijngaarden. Met zelf nog een bedrijf te runnen, gaan ze op zoek naar een bedrijfsleider. Paul Bordes, een jonge Franse wijnboer en afgestudeerd oenoloog blijkt een zeer geschikte kandidaat. Daarnaast wordt de Australische David Morisson als  wijnmaker aangenomen. Een bijzonder team: de traditionele fransman, eigenwijze Australiër en een Nederlander met meer verstand van wijn drinken dan van wijn maken. Waar vind je ze…


De gedachte achter La Tulipe 

Voor de productie van wijn heeft Gort een mix van Franse traditie en nieuwe wereldtechnologie in gedachten. Franse smaak powered by Australische energy. Geen zware Bordeaux, maar lichte fruitige wijn met de smaak van aardbeitjes en kersjes. Een romige wijn, vol van smaak. En daarnaast stoppen met het gebruik van zware landbouwgif. Duurzaam geproduceerde wijn. Een unicum voor die tijd. Met deze ambities van Gort en de gezamenlijke ideeën over kwaliteit vinden de drie musketiers elkaar. Wat later zal blijken: een onverslaanbaar team, ze gaan de wereld veroveren!


La Tulipe en het terroir

Na geologisch onderzoek blijkt dat Chateau La Garde de beste wijngrond van de wijde omtrek heeft. De vier elementen van belang voor goede wijn zijn: 

1 – de grond 
2 – de ligging ten opzichte van de zon 
3 – een druivenras dat goed gedijt op deze grond 
4 – het klimaat  

Deze vier vormen samen het terroir. Dat wat hét unieke karakter aan de wijn geeft. Met het terroir van de Gort wijnen zit het dus wel snor.

Op visite bij La Tulipe

Château Gort & Gort  bevindt zich in Saint-Romain-la-Virvée, op 20 km ten noorden van Bordeaux en 20 km te zuiden van St. Emillion.de la Garde’.

In de buurt? Vanaf maart 2022 is een rondleiding of wijnproeverij au chateau op afspraak mogelijk. Kun je met  eigen ogen zien hoe de heren Gort & Gort leven in Frankrijk!

Lees verder

Herkomst Chateau la Tulipe Bordeaux super

Vanaf het begin worden op kasteel la Tulipe diverse zelf “gecomponeerde” wijnen gemaakt. Eén daarvan, de Chateau la Tulipe Bordeaux superieur, komt van de wijngaarden rondom het wijnkasteel. Ook wel de liefdeswijn genoemd. De herkomst van de La Tulipe wijnen is deels de gepachte wijngaarden in de directe omgeving van het Chateau, en uit de Languedoc. De Slurp wijnen worden geproduceerd in de Languedoc en in Spanje. De reden hiervan is dat de wijngaarden daar geïrrigeerd mogen worden.


La Tulipe wijnen en Albert Hein     

Na een jaar van kommer en zorg is in 1995 het grote moment aangebroken: ze gaan assembleren. Zorgvuldig wordt er geproefd, gewikt, gemixt en samengevoegd. Na dagenlang mengen, proeven, kauwen, slurpen, gorgelen en uitspugen zijn er drie kanshebbers. Gort besluit de hoogste baas bij Albert Hein te contacten en daar de La Tulipe Rose aan te bieden. Na een kort telefoongesprek is het rond. Ze gaan akkoord met de prijs en nemen de gehele voorraad af. La Tulipe wijn is vanaf dat moment een succes!

Chateau Gort & Gort

Zestien jaar na aankoop van Chateau La Grande wordt de naam omgedoopt. Sinds 2010 heet het Château La Tulipee. Vernoemd naar zijn succesvolste wijn.  

In november 2021 is het weer tijd voor vernieuwing. Zoon Klaas heeft ook hetzelfde wijnrode bloed door zijn aderen stromen en stapt bij in het bedrijf van zijn vader. Het Chateau heet vanaf nu Chateau Gort & Gort.

Dromen worden waarheid  

Ilja Gort zag dus zijn dromen in vervulling gaan. Na 10 jaar hard werken wist hij het vervallen wijnkasteel om te bouwen tot een modern, goed functionerend wijnchateau. Zijn wijnen worden wereldwijd verkocht. Daarnaast schrijft hij boeken: Leven als Gort in Frankrijk, de reeks Slurp en de druivenfluisteraar zijn een paar titels van vele. Ook heeft hij diverse Tv programma’s gemaakt als Gort over de Grens – Gorts wijnkwartier – Gort ala cart en Wijn aan gort. Hoeveel talentjes kun je hebben! Wat een bijzonder verhaal!


Brandend benieuwd naar meer?

 • Birgit Eichinger – Gruner veltliner Strass
  Birgit Eichinger is één van de weinige vrouwelijke ondernemers met een winery. Wij mochten haar ontmoeten tijdens de wijnbeurs Prowein in Düsseldorf én haar wijnen proeven. We waren direct enthousiast over deze bijzondere dame én haar wijnen. Het gevolg: de mooie flessen Grüner veltliner Strass zijn te verkrijgen in onze webshop. In deze blog stellen […]

  Lees verder… from Birgit Eichinger – Gruner veltliner Strass

 • Rake, robuuste Rioja wijnen
  De Rioja wijnen: bij velen bekend, door velen bemind én een sterk merk! Een kwaliteitswijn met een sterk gevoel voor traditie. Traditiegetrouw jarenlang gerijpt op Amerikaans eikenhout, maar daar wordt tegenwoordig steeds vaker van afgeweken. De Rioja wijn is vernoemd naar het wijngebied. Een prachtige wijnregio in het noorden van Spanje. De naam hebben ze […]

  Lees verder… from Rake, robuuste Rioja wijnen

 • Champagne: de bubbels der bubbels
  Champagne: er is zoveel over te lezen, leren en luisteren over deze mousserende wijn! We kennen allemaal de bruisende champagne, maar wist je ook dat bubbels in de wijn vroeger een foutje waren? Of weet je hoe de bubbeltjes eigenlijk in champagne komen en waarom ze vrijwel niet in andere soorten wijn voorkomen? In deze […]

  Lees verder… from Champagne: de bubbels der bubbels