Glühwein maken? Ons beproefde recept
Voor de een bagger voor de ander een delicatesse, een warme herinnering aan zon, sneeuw en gezelligheid. Glühwein wordt gemaakt van rode of witte wijn met extra ingrediënten als kaneel, kruidnagel, steranijs, sinaasappelschillen en suiker of honing.
Om glühwein te maken neem je:
- 1 liter rode wijn
- 1 sinaasappel
- 1 kaneelstokje
- 4 kruidnagels
- 2 eetlepels honing of suiker
- 2 steranijs
- 1/2 citroen
Aan de slag
- Zet de wijn op in een pannetje op een laag vuur. Zorg ervoor dat het niet gaat koken.
- Voeg de kruidnagels, steranijs en kaneel toe.
- Snijd de citroen en sinaasappels in partjes en voeg deze toe
- Voeg de honing of suiker toe. Hoe zoet je de glühwein maakt is aan jou. Voeg dus meer honing of suiker toe als je dat lekker vindt.
- Laat het geheel vervolgens met de deksel erop een half uur op laag vuur staan om op smaak te komen. Zorg er ook nu voor dat het niet gaat koken.
Waarom is glühwein zo goedkoop?
Ondanks al deze toevoeging is het de goedkoopste fles wijn die je vindt in het schap. Hoe is dit mogelijk? Glühwein wordt van hele goedkope wijn gemaakt. Dat glühwein goedkoper is dan een fles gewone rode of witte wijn komt simpelweg doordat er spotgoedkope wijn voor gebruikt wordt. Voor industrieel geproduceerde glühwein gebruikt men namelijk zogenaamde bulkwijn. Dit is wijn die massaal geproduceerd wordt. Denk aan dicht beplante wijngaarden met overvloed aan druiven van een minder goed terroir. In de wijnkelder krijgt deze wijn ook minimale vinificatie. Daarom kan deze smakeloze wijn heel goedkoop ingekocht worden. Aangezien deze wijn van lagere kwaliteit is, wordt hij niet vaak als gewone wijn verkocht.
Daarnaast kun je met de kruiden veel maskeren en geef je smaak aan deze bulkwijn. Dat glühwein uit de supermarkt alsnog best lekker is, is volledig aan deze toevoegingen te danken. Door daarnaast glühwein ook weer massaal te produceren kunnen ze dus de prijs laag houden!
Koken met restantjes
En tot slot een tip tegen verspilling. Heb je een restje rode wijn over of een flesje in de kelder staan die je minder lekker vindt? Gooi het niet weg maar maak er dus glühwein van. Meer ideeën wat te doen met een restantje?
Brandend benieuwd naar meer?
- Glühwein maken? Ons beproefde receptVoor de een bagger voor de ander een delicatesse, een warme herinnering aan zon, sneeuw en gezelligheid. Glühwein wordt gemaakt van rode of witte wijn met extra ingrediënten als kaneel, kruidnagel, steranijs, sinaasappelschillen en suiker […]
- Tomatensoep met rode wijnazijnDe dagen worden korter en het weer wordt onstuimig. Tijd voor soep, en dit keer tomatensoep! Met daarin toegevoegd rode wijnazijn. Waarom rode wijnazijn bij in je soep? Omdat het een heerlijk zuurtje toevoegt aan […]
- Runderrollade met champignonsaus en stamppot rode kool – Debby van der ZandeEen recept uit het kookboek Deb’s kokk’n van Debby van der Zande. Om precies te zijn, uit haar kerstrecepten bundel ‘Aolerwets kokk’n’. En dat kan ze. De bereidingen van Debby van der Zande zijn simpel, snel, zonder […]
Lees verder… from Runderrollade met champignonsaus en stamppot rode kool – Debby van der Zande