Wegwijs in biologische wijn, biodynamische wijn en natuurwijn

Wist jij dat slechts 6% van de wereldproductie van wijn biologisch is? En ongeveer een derde hiervan natuurwijn is? Wijnbouw is na bloementeelt zelfs de teelt waarin het meeste gif wordt gespoten. Het percentage is misschien nu nog minimaal maar de markt groeit, aldus het Organic Wine Report van IWSR. Maar wat maakt nu eigenlijk een wijn biologisch? En wat zijn alle verschillen? We zochten het voor je uit.


De verschillen op een rij


1. Biologische wijn

Een biologische wijnboer, gebruikt alleen biologisch geteelde druiven én houdt zoveel mogelijk rekening met het milieu. Hij mag dus geen gebruik maken van kunstmest, of chemische bestrijdingsmiddelen om zijn wijnranken en druiven te beschermen. Hij zoekt hiervoor naar natuurlijke middelen. Rondom biologische wijn is er diverse wet- en regelgeving die bepaalt of een wijn biologisch is. Ze worden regelmatig gecontroleerd (in Nederland door SKAL), en dat geldt ook voor hun importeurs. Niet iedereen mag dit keurmerk dus zomaar voeren en daarom is het sinds 2012 mogelijk om een biologische wijn te maken.

2. Biodynamische wijn

Bij biodynamische wijn gaan de wijnbouwers een stap verder. Het grootste verschil is dat zij meer aandacht besteden aan bodembeheer en grondgebruik. Planten versterken zij op een natuurlijke manier. Op de website van Demeter (het keurmerk dat wordt gedragen door biodynamische wijn), hebben zij een mooi artikel over de levende bodem. Naast de focus op het versterken van de bodem, stelt het keurmerk bijvoorbeeld ook eisen aan energiebesparing, verpakkingen en het gebruik van groene stroom.

3. Natuurwijn

Natuurwijnen worden ook gemaakt van biologische druiven en ook hier werken zij zo milieuvriendelijk mogelijk. Er zijn echter geen spelregels waar een natuurwijn aan moet voldoen. De meningen hierover zijn verdeeld. Wat ons betreft een mooi standpunt van sommelier Iphy Dubois: “Er moet gewerkt worden met biologische druiven, dat is een feit. Maar verder doet iedereen z’n eigen ding. Stel: een wijnboer heeft last van rupsen en gebruikt valken om die rupsen weg te halen van het domein. Als je in de wet vastlegt dat er helemaal géén menselijke inbreng mag zijn, dan zijn die valken ook uit den boze. Dat is toch zonde? Deze manier van werken is een mega natuurlijke oplossing.” Niet iedere kleine ambachtelijke wijnboer heeft voldoende financiële middelen om een keurmerk te dragen. Hoe jammer zou het zijn dat een mooi ambachtelijk product, gemaakt door de kleine boer, dan buiten deze boot valt. Een gemiste kans! 

Allerlei soorten en maten!

Biologische wijn is er in allerlei soorten en maten te verkrijgen.
Biologische rode wijn, witte wijn en rose. Op zoek naar deze eerlijke wijn?
Kijk eens op Grapedistrict, en Neleman.  Of genieten van een natuurwijn?

Bestel deze hier

De opmars van biologische wijn

De markt van biologische wijnen groeit gestaag. Deze groei is vooral te danken aan de groeiende consumentenvraag naar duurzame en biologische producten. Vooral millennials maken duurzame keuzes en zijn zich bewust van wat alles wat zij eten en drinken. Doordat er bij de productie van biologische wijn zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met het milieu, trekt ze dit aan. Naast de millennials drinken vooral mensen met een hoger inkomen biologische wijn. En mensen die waarde hechten aan biologische en natuurlijke producten. De verwachting is dat deze trendlijn zich de komende jaren alleen maar voortzet.

Houdbaarheid biologische wijn


Omdat biologische en natuurwijnen geen toevoegingen hebben, is het kwetsbaar product. De wijn is daarom op z’n best op dezelfde dag na het openen van de fles. Uiteraard geen straf, maar wel goed om te weten. Ook voor een onaangebroken fles geldt, dat je deze niet onbeperkt kan laten staan. En zoals natuurwijnmaker Kleine Snuverink het mooi aangeeft: “ik ga ervan uit dat je de wijn koopt om op te drinken en niet om lang te bewaren.”

Tot slot: Hoe zit het specifiek met sulfiet?

Sulfiet komt door twee redenen voor in wijn. Enerzijds zit het van nature in iedere wijn. Anderzijds voegt de wijnmaker extra sulfiet als conserveringsmiddel toe tijdens het bereidingsproces. Veel mensen zien sulfiet als een onnatuurlijk middel dat wijnmakers toevoegen in het bereidingsproces. In biologische wijn is het daarom toegestaan om minder sulfiet te gebruiken (30 tot 50gr minder dan bij gangbare wijnen). Omdat er voor natuurwijnen geen regelgeving is, is niet vastgelegd hoeveel sulfiet zij mogen gebruiken. Het uitgangspunt voor een natuurwijn is geen tot zo min mogelijk sulfiet. Meer weten over wijn zonder sulfiet? Lees dan deze blog.


Brandend benieuwd naar meer?