Hoe kan ik mijn restje wijn het beste bewaren Woeste wijngronden

Hoe bewaar ik mijn restje wijn?

We kennen het allemaal… een gezellige avond, vrienden over de vloer en er gaat nog een laatste fles open. Maar die laatste fles gaat niet helemaal leeg. Weggooien is zonde, maar hoe bewaren we deze wijn het beste? En wat doet de smaak van de wijn na een dag? Sommigen vinden juist een geopende fles witte wijn een dag later lekkerder, anderen drinken de wijn het liefst dezelfde dag. In deze blog geven we antwoord op een aantal vragen!


Waarom is wijn na openen beperkt houdbaar?

Wijn en zuurstof: ze kunnen niet mét en zonder elkaar! Doordat zuurstof zich bevindt tussen de kurk en de wijn, staat de wijn constant in contact met zuurstof. Deze zuurstof zorgt ervoor dat de wijn zich ontwikkelt en verder rijpt. Teveel zuurstof zorgt er echter voor dat de aroma’s vervliegen en het zal de wijn aantasten. De krijgt dan een zure azijnachtige geur en smaak. Bij een fles die open is, heeft dus de resterende hoeveelheid wijn (en dus de zuurstof) invloed op hoe snel de wijn niet meer drinkbaar is.


Hoe lang is wijn houdbaar na openen?

Uitgaande van een halfvolle fles wijn, kun je witte wijn twee tot drie dagen bewaren in de koelkast mits goed afgesloten. Een dag na opening, zal de frisse en fruitige smaak van de wijn verminderen. Sommigen vinden dit juist lekker, en drinken de wijn liever de dag na openen. Bij rode wijn is het lastiger om de volle smaken te bewaren. Rode wijn blijft daarom op een koel en donkere plek nog drie dagen goed en in de koelkast vier tot vijf dagen. 

De houdbaarheid van de wijn is ook afhankelijk van bijvoorbeeld het gebruik van sulfiet. Vaak zijn daardoor wijnen die in massa zijn geproduceerd langer houdbaar dan biologische of natuurwijnen. Ook zijn wijnen met veel suiker langer houdbaar. De dessertwijnen zijn daardoor wel een week houdbaar na openen.

Wijnweetje

Omdat wijn ook niet zonder zuurstof kan, is het aan te raden om je wijn voor het schenken, te laten ‘ademen’. Dit doen ze vaak door de wijn te karafferen of te decanteren. Kort gezegd: in beide gevallen schenk je de wijn over in een karaf.

Lees verder

Hoe weet je of een wijn nog drinkbaar is?

Eigenlijk heel eenvoudig: door te kijken, ruiken en proeven. Kleurt je witte wijn een beetje gelig? En wordt de rode wijn troebel en kleurt ietwat bruin? Zet er dan je vraagtekens bij. Ruikt de wijn naar azijn, of ruikt deze een beetje muf? Ook dan is de kans groot dat de wijn niet meer drinkbaar is. De smaak van wijn verandert in azijn zodra er teveel lucht bij de wijn komt. Op dat moment wordt de alcohol omgezet in azijn.

Een aantal tips om je geopende fles wijn te bewaren!

Heb je een geopende fles wijn die je wilt bewaren? Let er dan op hoe je de kurk terug plaatst. En ja, dit is toch altijd even een gedoetje :). Maar wel belangrijk, want de kurk sluit de fles gewoon goed af. Zorg er wel voor dat je de gebruikte kant van de kurk in de fles terug drukt. De schone kant is namelijk niet zo schoon als ie lijkt. Daar zit meestal meer viezigheid aan, dan aan de gebruikte kant.

Denk er daarnaast aan dat je de kurk niet alleen op het einde van de avond op de fles doet, maar ook nadat je tussendoor inschenkt. Hoe vaker je dit doet, hoe langer de wijn houdbaar is. Bewaar daarnaast de geopende fles altijd in de koelkast. De koele temperatuur vertraagt namelijk het oxidatieproces. En dat geldt dus voor zowel witte als rode wijn. Ook is het aan te raden om de wijnfles staand te bewaren na openen. Als je deze liggend bewaard, wordt er meer wijn blootgesteld aan de lucht en gaat het oxidatieproces dus sneller.

Veel wijnflessen worden natuurlijk niet met kurk maar met schroefdoppen afgesloten. Waarom?

Lees verder

Een aantal gadgets die je leven makkelijker maken

Daarnaast zijn er een aantal gadgets die handig zijn om een de wijn een dag, week of zelfs maanden langer te bewaren. De truc daarbij om de hoeveelheid zuurstof in de fles te verkleinen. 

Vacuvin: Gebruik een vacuümpomp om de lucht uit de fles te trekken. Zo kun je de wijn 1 tot 3 dagen langer bewaren. Een veel gebruikte is de Vacuvin, met een nette prijs rond de 15 euro.

Coravin: Geniet je regelmatig van een bijzondere en duurdere fles wijn? Dan voldoet de Vacuvin waarschijnlijk niet. Een oude wijn wordt bijvoorbeeld snel aangetast door zuurstof en met de vacuvin pomp je niet alle zuurstof uit je fles. Overweeg dan de Coravin. Harold Hamersma heeft de proef op de som genomen: “Zes flessen ‘geprikt’ en geproefd. Na respectievelijk drie en zes maanden herproefd. En ojee: het werkte. Stuk voor stuk bleken deze nog te smaken zoals het eerste glas”, aldus Hamersma. Met de Coravin hoef je daarnaast geen flessen meer te ontkurken. De naald prikt namelijk door de kurk heen en een bepaalde gas zorgt er vervolgens voor dat de wijn niet in contact komt met zuurstof. Doordat je de Coravin ook gebruikt voor het schenken is deze veelzijdig in te zetten. Je portemonnee is wel minimaal €200,- lichter. 

Lees meer

Spuitbusje: Drink je af en toe een bijzonder wijntje, maar zie je het niet zitten om daarvoor een Coravin aan te schaffen? Dan kun je voor een paar tientjes ook een spuitbus aanschaffen met daarin een gas zoals argon (ook gebruikt bij de Coravin) of stikstof. Je spuit het gas in de geopende fles en zo sluit je de wijn af van de lucht. Het gas is smaak- en geurloos en tast je wijn niet aan. Zo blijft wijn weken of zelfs maanden goed. Merken zijn bijvoorbeeld Private Preserve of VineYardFresh. Het is wel even zoeken waar deze in Nederland te verkrijgen zijn, want dat wisselt nog wel eens.

Gebruik een klein flesje: Heb je geen fancy vacuümpomp of spuitbusje met gas in je keuken? Schenk dan de wijn eenvoudig over in een kleiner flesje. Knijp dan in de plastic fles, zodat de wijn tot de rand aankomt. Dop erop, en zo zit er zo min mogelijk zuurstof je in je fles. In de koelkast, en bewaren maar.

Zo zijn er nog wel meer fancy systemen op te noemen zoals de www.woestewijngronden.nl“>Savino wijnkaraf. Zelf hebben we hier nog geen ervaring mee, mocht iemand wel ervaringen mee hebben… we zijn benieuwd!


Wat kun je nog meer doen met je restjes wijn?

Je restje wijn hoef je natuurlijk niet per se op te drinken! Je kunt deze rommelige restantjes bijvoorbeeld ook gebruiken om te koken. Door de zuren en suikers in de wijn, wordt ons eten namelijk smaakvoller. Ook vind je vele herkenbare smaken terug, die door het koken doordringen in de vezels van het gerecht. Ook kun je de restjes wijn in de vriezer doen in ijsblokjes. De wijnblokjes zijn daarna te gebruiken stoofpotjes of risotto. Ideaal dus! Ben je opzoek naar meer tips? lees dan deze blog over ‘rommelige restantjes’.



Brandend benieuwd naar meer?