
Wijn decanteren of karafferen?
De brandende vraag achter een wijn karaf: gebruiken we deze alleen ‘voor de mooi’, of heeft het ook een functie? Wij gingen op onderzoek uit! En om alvast een tipje van de sluier op te lichten: de wijn karaf is ‘voor de mooi’ maar heeft ook zeker een functie. We gebruiken deze namelijk om te karafferen of te decanteren. Wat het verschil is? Kort gezegd schenk je in beide gevallen de wijn over in een karaf. Het doel is echter anders: bij karafferen laat je de wijn ademen. Bij decanteren scheid je het laagje bezinksel van de wijn. Is karafferen of decanteren noodzakelijk? Zeker niet! Door een fles te ontkurken geef je zuurstof ook ruimte. Maar zeg nou zelf: zo’n karaf op tafel staat ook gewoon erg gezellig!
Wijn en zuurstof: het beluchten van wijn
Karafferen en decanteren hebben alles te maken met zuurstof en het beluchten van de wijn. En wijn en zuurstof: ze kunnen niet mét en zonder elkaar! Zuurstof zorgt ervoor dat de wijn zich ontwikkelt, verder rijpt en verouderd. In iedere fles wijn bevindt zich een kleine hoeveelheid lucht tussen de kurk en de wijn. Hierdoor staat de wijn constant in contact met zuurstof. Door wijn voor het inschenken te laten ademen en dus bloot te stellen aan meer zuurstof, komen aroma’s vrij. Het laat de wijn een soort van ontwaken, waardoor de smaak intenser wordt. Te veel zuurstof zorgt er echter voor dat de aroma’s vervliegen. Wijn en zuurstof: ze kunnen dus niet mét en zonder elkaar!
Het karafferen van wijn: wat is het?
We hebben het woord karafferen al meerdere keren laten vallen. Karafferen is niet meer en minder dan het overschenken van je wijn in een karaf. De wijn komt in een karaf in contact met zuurstof, waardoor je deze goed kan laten ademen. Het doel van karafferen is dan ook het laten ademen van de wijn. Welke wijn karaf je kunt gebruiken? We zijn op onderzoek uitgegaan en in deze blog een aantal voor je op een rij gezet. Het mooiste is als de karaf een groot oppervlak heeft, zodat er zoveel mogelijk wijn met de zuurstof in aanraking komt.
Wijn decanteren, is dat écht nodig?
Naast karafferen, kun je de wijn ook decanteren. Is dit écht nodig? Noodzakelijk is het zeker niet, maar sommigen zijn wel van mening dat het de smaak en geur ten goede komt. Door te decanteren scheid je namelijk het laagje bezinksel onder in de fles (combinatie van tannines en kleurstof) van de wijn. Zo voorkom je dat dit in je glas terecht komt. De aanname is dat door het decanteren van de wijn, de smaak en geur verbetert. Dit is echter heel persoonlijk. Er zijn ook mensen die juist vinden dat het de smaak en geur verslechterd. Kijk dus wat bij jouw smaak en geur past! Wil je echt goed decanteren? Zorg dan voor een karaf waarbij je de opening kunt afsluiten. Zo kun je het contact met de zuurstof reguleren.
Wijn karafferen: wanneer doe je waar goed aan?
Als wij zelf kijken, dan karafferen we de wijn eerder dan dat wij deze decanteren. Een karaf staat toch écht gezellig tijdens de vrijdag, zaterdag, zondagmiddag borrel! Maar zijn er specifieke wijnsoorten wanneer je juist wel of niet met karafferen? Een eenvoudige stelregel is dat bijna alle wijnsoorten (wit en rood) erop vooruitgaan als je de fles een uur voor het inschenken ontkurkt of karaffeert. Zo laat je de aroma’s vrij en stel je ze niet te lang bloot aan de zuurstof.
De uitzonderingen op de regel zijn:
- Lichte wijn: lichte wijn kun je het beste vlak voor het serveren openen. Omdat ze in de fles al voldoende in aanraking zijn gekomen met zuurstof, kun je ze het beste direct vanuit de fles in het glas schenken.
- Oude wijn: omdat oude wijn al meer tijd heeft gehad om zich te ontwikkelen in de fles, hoef je deze niet te laten ademen. Laat je deze wel ademen, dan vervliegen juist de aroma’s. Tip: zet de fles een dag van te voren rechtop, dan zakt het bezinksel ook al naar de bodem.
- Krachtige jonge rode wijnen: deze kun je het beste 3 uur van te voren ontkurken of karafferen. Deze wijnen geef je zo de tijd om ‘wakker te worden’ en laat de krachtige smaak intenser worden.
Denk je op dit punt: mooi dat karafferen, maar ik heb geen karaf bij de hand? Je kunt ook je fles hooghouden bij het inschenken zodat de wijn al zoveel mogelijk belucht. Of de wijn vrij wild walsen. Ook dat geeft al effect. Tot slot is een wijn beluchter zoals deze ook een optie! Genoeg opties dus!
We zijn benieuwd voor welke optie jij gaat!

Brandend benieuwd naar meer?
- Italiaanse wijn, net als Italiaanse mannen… boeiend, mooi en complexItalië: het grootste wijnproducerende land ter wereld! Niet ‘just another wine producing country’ om een blog over te schrijven dus. Voor de beginnende wijnkenner of de wijn hobbyist is het een erg leuk maar ook complex wijnland om te leren kennen. Er zijn namelijk meer dan […]
Lees verder… from Italiaanse wijn, net als Italiaanse mannen… boeiend, mooi en complex
- Gruner veltliner: de nationale trots van OostenrijkGruner veltliner of Grüner veltliner: hoe je het ook schrijft, het is dé nationale trots uit Oostenrijks. Mozart en Sissi zijn er niks bij ;). Voor ons geen onbekende druif, maar toch leuk om eens dieper op in te duiken. Wist je bijvoorbeeld dat de wijn […]
Lees verder… from Gruner veltliner: de nationale trots van Oostenrijk
- Magie van een heurigerHeuriger? Juist ja! Eén van de best bewaarde geheimen van Oostenrijk! Een heuriger is een soort wijnbar of stadswijngaard waar lokale wijnboeren de wijnen vanuit de nieuwe oogst aanbieden. Zo krijg je de kans om de meest nieuwe wijnen te proeven, vers van de pers dus! […]