Rommelige restantjes

Je kent het vast wel… het is nog zo gezellig, de morgen ver, je ogen groter dan je lever en je trekt nog even die extra fles open. Maar ja, wat die ene werkende hersencel dan nog niet bedenkt; deze fles gaat niet tot op de bodem leeg. De week erop zijn er alleen nog de mooiste herinneringen aan die fantastische avond en juist ja, die bodempjes wijn. Maar juist met dat restantje wijn kun je ook weer heerlijke momenten (her)beleven: tijdens het koken, lunch, diner, of op de bank. Want of het nu om een rode wijn of een witte wijn gaat: een volle fles, een halve fles of een slokje: “weggooien is zonde – gun ze een tweede ronde”.  

Ons eten wordt namelijk nog smaakvoller als we wijn toevoegen. Dit komt onder andere door de zuren en de suikers in de wijn. Verder vind je in wijn vele herkenbare smaken terug. Denk bijvoorbeeld aan die rode Epicuro met een vleugje aardbei, blauwe bes, chocolade en kaneel. Of de witte Friulano met aroma’s van banaan, limoen, ananas en amandel. Al deze smaken dringen als het ware door tot in de vezels van het gerecht en bepalen mede het eindresultaat. 


9 tips voor je bodempje wijn

Maar hej, horen we nu echt je speekselklieren klotsen? Wij geven hier snel wat tips hoe ook jij die laatste restjes van dit goddelijk vocht kunt verwerken.

1. Wijnblokjes


Alles wat je nodig hebt is een ijsblokjestray en een vriezer. Giet dat overgebleven bodempje rode of witte wijn in de vorm en dan hoppa, in de vriezer. Deze wijnblokjes zijn later heerlijk om te gebruiken in stoofpotjes, risotto, of coq-au-vin. In zulke recepten wordt vaak één scheutje, of een glas wijn toegevoegd. Hiervoor zijn deze ingevroren restjes dus ideaal. Onthoud dit; 10-12 blokjes staan gelijk aan 1 glas en voor dat scheutje zou ík toch zeker met 4 klontjes uitpakken. Ze zijn zo’n 3 maanden houdbaar, maar na het ontdooien niet weer drinkbaar!

2. Dress je dressing


Echt, die paar druppeltjes wijn laten je slablaadjes dansen van geluk. Meng 1 theelepel wijn met 2 theelepels wijnazijn (van dezelfde kleur) en een fijngehakt sjalotje. Laat 10-15 minuten staan en voeg een halve theelepel honing en een snufje zout toe. Nog even roeren, dan over je sla en maak het mee!

3. Risottooooooooo


Zonder water geen koffie, zonder Bassie geen Adriaan, zonder wijn geen risotto. Degene die vaker risotto bereiden weten dit natuurlijk al. Risotto afgeblust met het witte vocht is zoveel smakelijker dan hiervoor alleen bouillon gebruiken. Voor degene die het nog nooit gemaakt hebben; zorg vanaf nu dat je altijd een restje witte wijn in huis hebt. Eens geproefd is voor altijd verloren. Uiteraard drink je bij dit culi gerecht ook een parmantig glaasje wit.

4. Stoofvlees


Runderlapjes, sucadelapjes, of ook wel draadjesvlees genoemd. Vaak bereid volgens grootmoeders recept, weliswaar zonder wijn, want de (meeste) oma’s hadden deze geneugten van het leven nog niet ontdekt. Voeg na het aanbraden, maar voor het stoven zuur toe. Dit kan in de vorm van azijn of tomatenpuree. Maar het alleralleráller lekkerste is natuurlijk rode wijn. Zorg wel dat dit restje wijn voor toevoeging is verwarmd. Als het te koud is schrikt het vlees, waardoor het taai kan worden.

5. Marineren van vlees


Velen nemen er de tijd niet voor. We halen nog altijd liever een bleke speklap, of oranje rundervink bij de supermarkt in plaats van een goed stukje vlees bij de slager. Probeer het eens: haal een stuk kwaliteitsvlees en geef het een klein beetje extra aandacht in de keuken.

En dan bedoelen we aandacht door het eerst te marineren. Dit kan onder andere met kip, rund, of varkensvlees. Marinade kan bijvoorbeeld bestaan uit ui, knoflook, kruiden, peper en dat restje wijn. Wit of rood, naar gelang het gerecht. Leg het vlees hierin, dek het af en zet het minimaal 30 minuten in de koelkast. Dep het vlees voor het bakken/braden, of grillen droog en laat het op kamertemperatuur komen. De wijn geeft het vlees extra kleur en smaak, maar ook niet onbelangrijk: het maakt het veel malser. En waarschijnlijk niet alleen het vlees… de liefde gaat tenslotte ook nog altijd door de maag.

6. Sauzen zonder calvé


De lekkerste sauzen maak je natuurlijk niet met dat zakje, maar juist met dat restje wijn.

Hiervoor kun je de rode, of de witte wijn gebruiken, net naar gelang wat je over hebt én uiteraard welk gerecht je wilt bereiden. Met rode wijn leuk je bijvoorbeeld heel goed de smaak van je bolognese saus op. Als wij een fles wijn hebben geopend die toch niet zo in de smaak valt, dan maak ik een hele pan bolognese saus. We voegen de fles wijn toe en vriezen deze saus in porties in diepvrieszakjes in. Heb je een keer weinig tijd: kook je pasta, ontdooi de saus en voila: binnen 10 minuten hoor je niemand meer.

Voor het bereiden van een lekkere witte saus voor bij de witvis, of pasta blijft er geen drup witte wijn meer in de fles achter. Dat restje wijn laat zich graag verwarmen met klontje boter, gefruit uitje, knoflook en dille.

7. Jaaaaa Sangria


Je kent het wel.  Op vakantie geweest en op dat ene pittoreske terrasje in de zon en met goed gezelschap smaakte de wijn naar meer. Dus namen we een doosje mee naar huis. Thuisgekomen met datzelfde gezelschap smaakt die wijn toch heel anders. Om nog weer een beetje van dat vakantiegevoel terug te krijgen, verwerk je deze baggerwijn in een mum van tijd tot Sangria. Gesneden fruit erbij, scheutje likeur en wat frisdrank. Wedden dat de zon weer gaat schijnen en dat je gezelschap na een kannetje Sangria toch ook best wel weer leuk is!

8. Wecken is weer in!


Misschien niet meer zo van deze tijd, maar de groentetuin heeft ook op grote schaal zijn herintrede gedaan, dus wie weet wordt ook dit weer een hit. Heb je fruitbomen en zie je door de vele appels, peren en pruimen het voedselbos niet meer, dan is dit misschien de tip voor jou.

Wecken is het conserveren, luchtdicht inmaken van groente, fruit en vlees. Dit gebeurt in met soda gereinigde, glazen potten om het voedsel op deze manier (bijna) onbeperkt houdbaar te maken. Witte wijn kun je bijvoorbeeld prima gebruiken voor de weck van vruchten. Heel simpel: schil en snijd het fruit in stukjes, voeg witte wijn en suiker toe, al dan niet laten koken, luchtdicht afsluiten en enkele weken op smaak laten komen. Kaneel of een vanille stokje maken het feest compleet. Het luchtdicht afsluiten is hierbij van wezenlijk belang, want anders kweek je schimmels en dat stond niet op het menu voor het kerstdiner.

Zelf fruitwijn maken?

Wist je dat je ook zelf fruitwijn kunt maken van de appels, peren en pruimen? Lees het hier!

9. Pocheren


Alleen het woord verdient al een toefje slagroom. Pocheren is een bereidingswijze waarbij voedsel door zachtjes sudderen gaar wordt. De temperaturen blijven net onder het kookpunt. Voordeel hiervan is dat tere producten hierdoor heel blijven en niet beschadigen. (denk aan een gepocheerd eitje).Maar wij zitten met dat restje wijn en laten in dit geval appels, peren of gedroogd fruit in rode wijn met suiker pocheren. Eventueel verrijkt met een vanille- of kaneelstokje. Het fruit kun je serveren als je er met een vork makkelijk in prikt, ongeveer na 15 minuten. Koud is het lekker als bijgerecht geserveerd naast het hoofdgerecht. Warm smaakt het fantastisch over ijs mét uiteraard die dot slagroom!



Brandend benieuwd naar meer?

  • Champagne: de bubbels der bubbels
    Champagne: er is zoveel over te lezen, leren en luisteren over deze mousserende wijn! We kennen allemaal de bruisende champagne, maar wist je ook dat bubbels in de wijn vroeger een foutje waren? Of weet je hoe de bubbeltjes eigenlijk in champagne komen en waarom ze vrijwel niet in andere soorten wijn voorkomen? In deze […]

    Lees verder… from Champagne: de bubbels der bubbels

  • Magie van een heuriger
    Heuriger? Juist ja! Eén van de best bewaarde geheimen van Oostenrijk! Een heuriger is een soort wijnbar of stadswijngaard waar lokale wijnboeren de wijnen vanuit de nieuwe oogst aanbieden. Zo krijg je de kans om de meest nieuwe wijnen te proeven, vers van de pers dus! Dat gecombineerd met prachtige locaties en lekker eten, maakt […]

    Lees verder… from Magie van een heuriger

  • Waanzinnige woeste wijndagen in Wenen
    Van grüner veltliner, fietsen langs de donau tot het ontdekken van verschillende heuriger. Ben je gek op wijn? Dan is er genoeg te beleven in Wenen. In september 2023 gingen wij op ontdekkingsreis. Waarom wij voor Wenen kozen? Omdat we de wijnen en gebieden in Oostenrijk nog nauwelijks kenden. De hoogste tijd dus om deze […]

    Lees verder… from Waanzinnige woeste wijndagen in Wenen