Wijn zonder sulfiet: wat is het wel en niet
Sulfiet in wijn: veel is er verteld en geschreven over het schijnbaar chemische goedje dat een wijnmaker toevoegt aan de wijn. Maar wat is sulfiet precies? Waarom voegen we het toe in wijn? En niet onbelangrijk: zorgt sulfiet echt voor die helse kater na een avondje gezelligheid? Wij gingen voor jou op onderzoek uit!
Waarom komt sulfiet voor in wijn
Er zijn twee redenen waardoor sulfiet in wijn voorkomt:
- Het zit van nature in iedere wijn, omdat het voortkomt uit sulfaat. Sulfaat zit van nature in de druif, waardoor sulfiet na het vergistingsproces ook terugkomt in de wijn.
- Bij sommige wijnen voegt de wijnmaker tijdens het bereidingsproces extra sulfiet toe. Zie het als een conserveringsmiddel.
Sulfiet als conserveringsmiddel zorgt ervoor dat jouw fles wijn langer houdbaar blijft. Daarom passen ze sulfiet niet alleen toe bij wijn, maar ook bij ander eten als gedroogd fruit en chips. Daarnaast remt het de groei van bacteriën en schimmels. Tot slot zorgen sulfieten voor een frisse kleur van de wijn. Je kunt wijn zonder sulfiet zien als een appel die bruin wordt als je deze niet snel genoeg opeet.
De keerzijde van sulfiet in wijn
Het toevoegen van sulfiet heeft ook een aantal nadelen. Het grootste nadeel van sulfiet in wijn is dat er mensen zijn die hier niet goed tegen kunnen. Sulfiet zou bijdragen aan hartkloppingen, jeuk en vochtophoping. Vooral mensen met astma zijn hiervoor gevoelig, aldus het Voedingscentrum. Maakt dit sulfiet in wijn nu schadelijk? De experts geven aan dat sulfiet in wijn niet schadelijk is. Het komt immers van nature voor. Ben je er overgevoelig voor? Dan kun je dit wel voelen.
As close to nature as it gets
Toch lijken wijnen zonder sulfiet steeds meer in opmars. De hype rondom sulfiet in wijn lijkt aangewakkerd doordat de EU wettelijk verplicht heeft gesteld om ‘bevat sulfieten’ te vermelden op het etiket (bij >10mg sulfiet). Belangrijker is echter dat mensen steeds bewuster zijn van alles dat ze eten en drinken. Sulfiet is uiteindelijk toch een onnatuurlijk middel dat ze toevoegen in het bereidingsproces. En tja, als dat vervangen, of vermeden kan worden, waarom niet? Je ziet daardoor dat het zowel de vraag naar wijn zonder sulfiet, als het aanbod flink stijgt.
Ben je opzoek naar ideeën wat je nog meer met je restantje wijn kunt doen? Lees dan over ‘rommelige restantjes’.
‘As close to nature as it gets’ heeft ook zo zijn aandachtspunten. Veel wijnen zonder sulfiet zijn namelijk ambachtelijke natuurwijn. Dit houdt in dat de kleur vaak iets troebeler is. Om terug te komen op die appel die bruin wordt als je deze niet snel genoeg eet: eenmaal een hap genomen, dan moet je de hele appel opeten. Dat geldt ook voor natuurwijn. Het is een kwetsbare wijn waardoor je het beste na openen van de fles, deze dezelfde dag nog op kan drinken. Uiteraard geen straf maar wel goed om te weten.
De topsport van wijn zonder sulfiet
Sommige experts geven aan dat wijnmakers sulfiet gebruiken om onvolkomenheden in het bereidingsproces te voorkomen. Dit zegt ook iets over de moeilijkheid om een stabiele wijn zonder sulfiet te bereiden. De wijnmaker kan zich geen fouten veroorloven in het proces. Ze moeten werken met kerngezonde en rijpe druiven. Ook moet de hygiëne in de wijnkelder smetteloos zijn.
En hoe zit het nu met die kater?
Er wordt vaak gezegd dat sulfiet in wijn zorgt voor hoofdpijn en dus invloed heeft op je kater. Dit is echter niet bewezen. Heb je toch twijfels? ”Probeer eens gedroogde abrikozen, daar zitten bakken sulfieten in”, aldus vinologe Evelijn van Heuven. Een kater krijg je dus niet van sulfaat, die krijg je alleen van te veel drinken. Wijn bevat immers genoeg elementen om de volgende ochtend een kater te hebben. Tip van Nederlandse wijnschrijver Nicolaas Klei: trek een fles van kwaliteit open om hoofdpijn te voorkomen. “In heel goede wijn wordt maar heel weinig sulfiet gebruikt. Sulfiet is meer een hulpmiddel voor als je heel rommelig wijn maakt.”
Brandend benieuwd naar meer?
- Birgit Eichinger – Gruner veltliner StrassBirgit Eichinger is één van de weinige vrouwelijke ondernemers met een winery. Wij mochten haar ontmoeten tijdens de wijnbeurs Prowein in Düsseldorf én haar wijnen proeven. We waren direct enthousiast over deze bijzondere dame én haar […]
Lees verder… from Birgit Eichinger – Gruner veltliner Strass
- Rake, robuuste Rioja wijnenDe Rioja wijnen: bij velen bekend, door velen bemind én een sterk merk! Een kwaliteitswijn met een sterk gevoel voor traditie. Traditiegetrouw jarenlang gerijpt op Amerikaans eikenhout, maar daar wordt tegenwoordig steeds vaker van afgeweken. De […]
- Champagne: de bubbels der bubbelsChampagne: er is zoveel over te lezen, leren en luisteren over deze mousserende wijn! We kennen allemaal de bruisende champagne, maar wist je ook dat bubbels in de wijn vroeger een foutje waren? Of weet je […]