Hoe lang kun je champagne bewaren - Woeste wijngronden

Hoe lang kun je champagne bewaren?

Om met de deur in huis te vallen: champagne staat bekend om haar elegantie en het is geen wijn om te bewaren. Rode wijn ontwikkelt zich bijvoorbeeld door de jaren heen, maar voor champagne gelden andere regels. In deze blog de antwoorden op de volgende vragen:

  1. Hoe lang kun je champagne bewaren?
  2. Hoe kun je het beste champagne bewaren?
  3. Wat bepaalt hoe lang je champagne kunt bewaren?
  4. Hoe lang kun je champagne bewaren na open?
  5. Hoe kun je champagne het beste bewaren na openen?
  6. Is mijn champagne nog goed om te drinken?


Hoe lang kun je champagne bewaren?

En wel Nico! Samen met collega Roel gaat hij voor Beyond the bottle op expeditie om unieke wijnvarhalen op te halen en vast te leggen. Ze reizen af naar onbekende wijnhuizen en filmen hun expeditie. Zo halen ze het verhaal achter de fl

In het kort geldt: 

  • Een geopende fles champagne: maximaal 5 dagen
  • Non-vintage champagne: maximaal 9 maanden
  • Vintage champagne: maximaal 1 jaar
  • Prestige champagne: maximaal 15 jaar

Een aantal soorten champagne zoals vintage of prestige champagne kun je dus thuis nog wat laten rijpen, maar nodig is het niet. Dat heeft de producent al voor je gedaan. In de wet is namelijk bepaalt dat champagne een minimale periode van 15 maanden moet rijpen voordat deze verkocht mag worden. Champagne wordt dus nooit jong gedronken. Ze worden op dronk verkocht. Het advies is dan ook om wat vaker champagne te kopen of specifiek voor een bijzondere gelegenheid. Niet echt een straf lijkt ons ;).


Verschillende champagnes

Je moet het allemaal maar weten, al die verschillen tussen champagne. Een korte samenvatting: champagne zonder jaartal wordt ook wel non-vintage genoemd. Het doel van deze champagne is dat ze ieder jaar exact hetzelfde smaakt. Bij een vintage champagne (of millésime) staat er juist een jaartal op. Dit zijn de champagnes waar de eigenschappen van dat specifieke oogstjaar naar voren komen. Vaak zijn het complexe smaken. De prestige champagnes zijn de allerbeste champagnes van de champagnehuizen. Ze gebruiken de allerbeste druiven én hebben een lange tijd gerijpt. Ben je benieuwd naar allerlei info over champagne?

Lees verder

Hoe kun je het beste champagne bewaren?

Als je champagne thuis bewaard zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. In het kort: bewaar je champagnefles liggend, tussen 8 en 12 graden, op een donkere plek waar zo min mogelijk beweging is. Een kelder is perfect. Heb je die niet? Denk dan eens aan een donker en koel plekje in je (trap)kast.

Champagne kun je het beste op deze manier bewaren, omdat:

  • Champagne slecht kan tegen schommelingen in temperatuur en te hoge temperaturen. 
  • Licht en champagne geen goede combinatie is. Bewaar champagne daarom in een donkere ruimte. Bewaar je champagne op een te lichte plek? Dan gaat dit ten koste van de houdbaarheid.
  • De kurk niet uitdroogt als je de fles liggend bewaard zonder teveel bewegingen. Hierover verschillen overigens de meningen van de kenners. Sommigen zijn juist voorstander van het staand bewaren van een champagnefles. De champagne raakt op deze manier de kurk niet aan waardoor de kans kleiner is dat de smaak wordt beïnvloed door de kurk. Het advies om de fles liggend te bewaren wordt het meest gegeven. 

De bovenstaande adviezen gelden trouwens voor de meeste wijnen. Handig om te weten dus!


Wat bepaalt hoe lang je champagne kunt bewaren?

Hoe lang een champagne bewaard kan blijven, hangt af van een aantal factoren. Ten eerste gaat het om de druiven die zijn gebruikt. De druif Pinot Meunier kan minder lang rijpen. Als een champagne dus pinot meunier bevat, dan weet je dat deze champagne minder lang bewaard kan blijven. Ten tweede is het oogstjaar van de druif cruciaal. Hoe beter het oogstjaar, hoe langer de champagne bewaard kan blijven. Daarnaast speelt de kurk een belangrijke rol. De kurk zorgt ervoor dat de champagne haar kwaliteit blijft houden. Zo krijgt de champagne niet te weinig of teveel zuurstof. En tot slot heeft het formaat van de champagnefles invloed. Idealiter is dit 75 cl. In een kleiner of groter formaat is champagne minder goed houdbaar.


Hoe lang kun je champagne bewaren na openen?

Na het openen van een champagne kun je deze tot maximaal 3-5 dagen bewaren. Tenminste, als je de fles afsluit. Zuurstof en wijn kunnen namelijk niet met en zonder elkaar. Zuurstof zorgt ervoor dat de wijn zich ontwikkelt en verder rijpt. Hoe meer zuurstof, hoe sneller dit proces. Bij een geopende fles gaat dit dus erg snel, waardoor aroma’s vervliegen en de zuurstof de wijn aantast. Ook verdwijnen de bubbels uit de fles.


Restje wijn over?

Het bewaren van champagne is niet heel anders dan het bewaren van je restje witte wijn. Wil je meer lezen over hoe je je restje wijn het beste kunt bewaren? Want tja, weggooien is toch ook zonde!

Lees verder

Hoe kun je champagne het beste bewaren na openen?

Ook hiervoor geldt: bewaar je fles liggend, tussen 8 en 12 graden, op een donkere plek waar zo min mogelijk beweging is. Maar dit keer: in de koelkast, en het liefste achterin de koelkast zodat er zo min mogelijk trillingen zijn. 
Om je fles af te sluiten kun je proberen de kurk opnieuw te gebruiken, maar je zult merken dat dit een vrijwel onbegonnen zaak is. Een andere tip is om een speciale champagnestopper of afsluitdop te gebruiken. Zoek maar eens op Google en je vindt er verschillende van ongeveer 10 euro met bijvoorbeeld twee van die vleugeltjes. Ben je een echte mousserende wijn drinker? Er bestaat ook een coravin speciaal voor mousserende wijn. Een heel andere prijscategorie, maar hé dan blijft je mousserende wijn wel 4 weken houdbaar na openen.


Twijfel je of je champagne nog goed is na het openen?

Gebruik je zintuigen! Kijk en ruik eerst goed. Als de bubbeltjes zijn verdwenen dan is dat geen goed teken. En ruikt je champagne wat zuur en onaangenaam? Dan is het advies deze niet meer te drinken. Maar niet getreurd! Je kunt prima koken met de champagne. Blus bijvoorbeeld je risotto eens af met champagne in plaats van witte wijn. Je zult versteld aan!



Brandend benieuwd naar meer?