
December: de maand van de feestbubbels
Mousserende wijn ook wel bubbeltjeswijn of bruiswijn genoemd. Het is niet meer of minder dan wijn met koolzuurgas waardoor het gaat bruisen. Vaak denken we dan alleen aan Champagne. Maar ook de Spaanse Cava, Franse Crémant, Italiaanse Prosecco en de Duitse Sekt zijn allemaal mousserend en over de hele wereld geliefd. Al deze bubbels kennen een verschil in afkomst, druivenras, productieproces, smaak én prijs. Maar, ze maken allemaal, net als Duyvis, het feestje compleet! Hieronder een bruisend rijtje met 10 soorten feestbubbels!
#1: Champagne
Alleen mousserende wijn uit de regio Champagne en gemaakt volgens de méthode traditionnelle mag de naam ‘champagne’ dragen.
- Land: Frankrijk
- Wijnstreek: Champagne
- Druivenras: Chardonay , Pinot Mineur, Pinot noir
- Wijnbereiding: Méthode Traditionelle rijping op de fles 12 maand
- Smaak: Citrus, gele appel, room, amandel, toast
#2: Blanquette de Limoux
De wereldberoemde Champagne is er een kopie van. Echt!
- Land: Frankrijk
- Wijnstreek: Languedoc
- Druivenras: 90% Mauzac, rest mag 10% Chardonnay of Chenin Blanc zijn
- Wijnbereiding: Méthode Traditionelle
- Smaak: fris, mooi droog, zachte zuren, wit en geel fruit
#3: Crémant
Het goedkope zusje van de Champagne, maar ander gebied dus mag geen Champagne heten.
- Land: Frankrijk
- Wijnstreek: Loire maar ook andere Franse wijnstreken
- Druivenras: chenin blanc, cabernet franc, chardonnay, gamay, pinot noir
- Wijnbereiding: methode traditionelle ( als champagne)
- Smaak: citroen, perzik, amandel toast
#4: Chablis
Frisse, droge witte wijn gemaakt van de chardonnay druif, maar daar elke gelijkenis met de wel bekende Chardonnay op!
- Land: Frankrijk
- Wijnstreek: Bourgogne
- Druivenras: Chardonnay
- Wijnbereiding: methode charmat
- Smaak: Appel, peer, citrus, mineraal, klein botertje en vettig mondgevoel

Chablis
Chablis wijn: uit een bijzondere regio, gemaakt van een bijzondere druif? Dat valt te betwisten. Namelijk gemaakt van de Chardonnay druif: een allemansvriend, geproduceerd van Zuid-Afrika, Argentinië tot aan Australië. Eén van de meest gebruikte druiven, en toch bijzonder? Jazeker!
#5: Cava
Deze Spaanse schone is beschikbaar in de witte en de rosé variëteit. En van zeer droog tot zoet.
- Land: Spanje
- Wijnstreek: Catalonie
- Druivenras: Macabeo, parellada, xarello, garnache, trepat
- Wijnbereiding: methode traditional, rijping op de fles 9 maand
- Smaak: bloemig, kruidig en hartiger dan champagne
#6: Duitse sekt
Duitse Sekt
Terug van weggeweest en weer helemaal hip gemaakt door jonge ambitieuze wijnmakers
- Land: Duitsland Oostenrijk
- Wijnstreek: verschillende streken
- Druivenras: meestal Riesling
- Wijnbereiding: zowel methode traditionelle als methode charmat
- Smaak; citrus, brioche, gedroogd fruit, amandel, marsepein, noten
#7: Lambrusco
De enige rode die bruist. En wat voor een!
- Land: Italië
- Wijnstreek: Emilia-Romagna enLombardije
- Druivenras: Lambrusco
- Wijnbereiding: Methode charmat
- Smaak: Droog, rood, hoge zuurgraad en veel rood bosfruit
#8: Prosecco
De Italiaanse bubbel die het ook goed zeker gedijt in cocktails als Bellini en Aperol Spritz
- Land: Italië
- Wijnstreek: Veneto
- Druivenras: Glera druif
- Wijnbereiding: Méthode charmatmaar ook de Champagne methode
- Smaak: Gele appel, peren, zoethout en witte bloesem
#9: Spumante
Veel bubbels en het tegenovergestelde van Frizzante (half mousserend als sommige Prosecco)
- Land: Italië
- Druivenras: vele soorten mogelijk als blend en monocepache
- Wijnbereiding: methode traditionelle ( als Champagne, rijping op de fles)
- Smaak: ligt eraan welke blend
#10: Zuid Afrikaanse méthode Cap classique
Deze sprankelende Afrikaan, ook wel vonkelwijn genoemd, gebruikt dezelfde druiven als Champagne.
- Land: Zuid-Afrika
- Druivenras: Chardonay, Pinot noir en Pinot meunier
- Wijnbereiding: Cap classique
- Smaak: Toast, mineralen, citrus, appels en zuivel
Genoeg te bubbelen dus. En als het aan ons ligt, niet alleen in december!

Brandend benieuwd naar meer?
- Champagne coupe: geliefd en vervloektDe champagne coupe: geliefd en vervloekt tegelijkertijd. Waarom eigenlijk? Kort samengevat is de champagne coupe geliefd omdat het lange tijd de reputatie heeft gehad van het meest geschikte glas om champagne uit te drinken. Én […]
- Hoe wordt champagne gemaakt?Hoe wordt champagne gemaakt en hoe ontstaan de bubbels eigenlijk in champagne? Kort samengevat ontstaan de bubbels doordat de maker extra suiker toevoegt aan de wij zodra deze in de fles zit. Hierdoor gaat de […]
- Champagne: de bubbels der bubbelsChampagne: er is zoveel over te lezen, leren en luisteren over deze mousserende wijn! We kennen allemaal de bruisende champagne, maar wist je ook dat bubbels in de wijn vroeger een foutje waren? Of weet […]