Mousserende wijn Woeste wijngronden

December: de maand van de feestbubbels

Mousserende wijn ook wel bubbeltjeswijn of bruiswijn genoemd. Het is niet meer of minder dan wijn met koolzuurgas waardoor het gaat bruisen. Vaak denken we dan alleen aan Champagne. Maar ook de Spaanse Cava, Franse Crémant,  Italiaanse Prosecco en de Duitse Sekt zijn allemaal mousserend en over de hele wereld geliefd. Al deze bubbels kennen een verschil in afkomst, druivenras, productieproces, smaak én prijs. Maar, ze maken allemaal, net als Duyvis, het feestje compleet! Hieronder een bruisend rijtje met 10 soorten feestbubbels!


#1: Champagne

Alleen mousserende wijn uit de regio Champagne en gemaakt volgens de méthode traditionnelle mag de naam ‘champagne’ dragen.

  • Land: Frankrijk
  • Wijnstreek: Champagne
  • Druivenras: Chardonay , Pinot Mineur,  Pinot noir
  • Wijnbereiding: Méthode Traditionelle rijping op de fles 12 maand
  • Smaak: Citrus, gele appel, room, amandel, toast

LEKKER FLESJE



#2: Blanquette de Limoux

De wereldberoemde Champagne is er een kopie van. Echt! 

  • Land: Frankrijk
  • Wijnstreek: Languedoc 
  • Druivenras: 90% Mauzac, rest mag 10% Chardonnay of Chenin Blanc zijn
  • Wijnbereiding: Méthode Traditionelle
  • Smaak: fris, mooi droog, zachte zuren, wit en geel fruit

LEKKER PRIJSJE


#3: Crémant

Het goedkope zusje van de Champagne, maar ander gebied dus mag geen Champagne heten. 

  • Land: Frankrijk
  • Wijnstreek: Loire maar ook andere Franse wijnstreken
  • Druivenras: chenin blanc, cabernet franc, chardonnay, gamay, pinot noir 
  • Wijnbereiding: methode traditionelle ( als champagne)
  • Smaak: citroen, perzik, amandel toast

LEKKER DAN!


#4: Chablis

Chablis is een frisse, droge witte wijn gemaakt van de chardonnay druif, maar daar houdt elke gelijkenis met de wel bekende Chardonnay op! Meer weten over Chablis wijn? Lees dan hier verder.

  • Land: Frankrijk
  • Wijnstreek: Bourgogne
  • Druivenras: Chardonnay
  • Wijnbereiding: methode charmat 
  • Smaak: Appel, peer, citrus, mineraal, klein botertje en vettig mondgevoel 

LEKKER MINERALIG


Onze aanraders voor mousserende wijn

Pommery Millésime champagne

Pommery Millésime champagne

Allemaal goud wat er blinkt! Een pareltje om te zien, gouden verpakking, goud in de fles en daarbij ook nog winnaar van de gouden médaille op de International Wine Challenge. Een speciale champagne voor speciale gelegenheden. Goud dus! 

Bestel hier

Lessini Durello Settecento 33

Geen champagne, geen Prosecco. Wel heerlijke charmante bubbels zoals een echte Italiaan betaamt. Een Frizzante. De druiven groeien op 350 meter hoogte. Wijn zonder hoogtevrees, wijn met karakter en pit, direct en levendig. Wijn voor iedereen, voor elke dag. Want…..feestjes moet je zelf bouwen.

Bestel hier

Bottega Prosecco Gold

Gemaakt van glera-druiven afkomstig uit Valdobbiadene waar de druiven veel zonuren maken en de nachten koel zijn. Dit geeft een heerlijke fruitige frisse Prosecco. Grapefruit, amandel en munt en zachte belletjes die dansend via je tong je giecheltje ingaan. Een cadeautje; letterlijk en figuurlijk.

Bestel hier

#5: Cava

Deze Spaanse schone is beschikbaar in de witte en de rosé variëteit. En van zeer droog tot zoet. 

  • Land: Spanje
  • Wijnstreek: Catalonie
  • Druivenras: Macabeo, parellada, xarello, garnache, trepat 
  • Wijnbereiding: methode traditional, rijping op de fles 9 maand
  • Smaak: bloemig, kruidig en hartiger dan champagne

LEKKER DIK DOEN


#6: Duitse sekt

Duitse Sekt

Terug van weggeweest en weer helemaal hip gemaakt door jonge ambitieuze wijnmakers 

  • Land: Duitsland Oostenrijk 
  • Wijnstreek: verschillende streken
  • Druivenras: meestal Riesling 
  • Wijnbereiding: zowel methode traditionelle als methode charmat 
  • Smaak; citrus, brioche, gedroogd fruit, amandel, marsepein, noten                               

LEKKER DUITS


#7: Lambrusco

De enige rode die bruist. En wat voor een!

  • Land: Italië
  • Wijnstreek: Emilia-Romagna enLombardije
  • Druivenras: Lambrusco
  • Wijnbereiding: Methode charmat  
  • Smaak: Droog, rood, hoge zuurgraad en veel rood bosfruit

LEKKER ROOD


#8: Prosecco

De Italiaanse bubbel die het ook goed zeker gedijt in cocktails als Bellini en Aperol Spritz

  • Land: Italië
  • Wijnstreek: Veneto
  • Druivenras: Glera druif
  • Wijnbereiding: Méthode charmatmaar ook de Champagne methode
  • Smaak: Gele appel, peren, zoethout en witte bloesem

LEKKER BIOLOGISCH


#9: Spumante

Veel bubbels en het tegenovergestelde van Frizzante (half mousserend als sommige Prosecco)

  • Land: Italië
  • Druivenras: vele soorten mogelijk als blend en monocepache
  • Wijnbereiding: methode traditionelle ( als Champagne, rijping op de fles)
  • Smaak: ligt eraan welke blend

LEKKER VOL


#10: Zuid Afrikaanse méthode Cap classique

Deze sprankelende Afrikaan, ook wel vonkelwijn genoemd, gebruikt dezelfde druiven als Champagne.

  • Land: Zuid-Afrika
  • Druivenras: Chardonay, Pinot noir en Pinot meunier
  • Wijnbereiding: Cap classique
  • Smaak: Toast, mineralen, citrus, appels en zuivel

LEKKER NAGEMAAKT

Genoeg te bubbelen dus. En als het aan ons ligt, niet alleen in december!




Brandend benieuwd naar meer?