Alles over WSET woeste wijngronden

Alles over WSET

Op ons platform delen we alles wat we leren over de wonderlijke en mega interessante wijnwereld. Daarbij ontkomen we er natuurlijk niet aan om ook een bepaalde basiskennis te krijgen. Daarom lezen, lezen, en lezen we ontzettend veel. Luisteren podcasts én interviewen allerlei mensen in de wijnwereld. Toch hadden we beide de behoefte om ook een wijncursus te volgen. Daarom begon ik (Els) in maart 2022 met de basiscursus WSET om vervolgens in november WSET 2 erachteraan te doen. Waarom ik heb gekozen voor WSET, mijn ervaringen tot nu toe en meer info over WSET. Alles lees je in deze blog.


Over WSET

Eén van de bekendste wijncursussen is de internationale britse opleiding WSET. Ook wel de De Wine & Spirit Education Trust genoemd. Zij zijn wereldwijd de grootste aanbieder en worden in Nederland via verschillende organisaties aangeboden. Benieuwd naar welke organisaties? Bekijk ze hier. 

Een internationale opleiding betekent dat deze ook wordt erkend in andere landen. Els dacht vooraf: misschien handig, maar niet heel relevant voor mij. Maar toch: ben je op reis of vakantie in het buitenland en je wil een afspraak maken bij een wijnhuis? Je WSET diploma wordt herkent en met een WSET3 op zak, krijg je toch een andere binnenkomst én andere wijnen ingeschonken. Een mooie bijkomstigheid dus! 

De WSET opleiding bestaat uit vier onderdelen: 

  • WSET1: Starters
  • WSET2: Het internationaal wijnbrevet
  • WSET3: Sommelier niveau
  • WSET4: Diploma course (alleen engelstalig)

Na WSET4 kun je doorgaan tot Master of Wine. Deze wordt niet gegeven door WSET maar door The Institute of Masters of wine.


Welke cursus past bij jou?

Ben je je aan het verdiepen in welke wijncursus te volgen en vraag je je af welke wijncursus bij jou past? Lees dan de volgende blog waarin we meer informatie geven over waarom een wijncursus, WSET én SDEN.

Lees meer

Waarom heb ik voor WSET en De Wijnstudio gekozen?

Mijn keuze voor WSET is heel eenvoudig gemaakt. Elly is eerder begonnen met SDEN. In het kader van vergelijken en onderzoeken, het leek ons leuk om beide een andere wijncursus te volgen. Daarom ging mijn voorkeur uit voor WSET. Na enige studie werd dit bevestigd: een gedegen opleiding, ook voor de beginner. Ik had namelijk nog vrijwel geen kennis over wijn, dus mijn reis door de woeste wijnwereld begon echt vanaf nul. Zowel theoretisch als het proeven van de wijn. 


Vervolgens kwam ik uit bij De Wijnstudio. Deze keuze heb ik heel praktisch gemaakt: zij bieden namelijk een cursus aan in Het Wijnhuis in Zwolle. Het nadeel was wel dat een eerdere cursus vol zat, en dat ik dus een paar maanden moest wachten op de volgende. Maar het was het wachten waard!


WSET1 – de Basiscursus

Voor mij was de Basiscursus een top begin! Je leert de basis, het werkt aanstekelijk, je wordt steeds enthousiaster en je ontdekt steeds meer over je hobby. We hadden een leuke groep van ongeveer 15 mensen die allemaal net als ik graag meer wilden leren over wijn. De één werkte in de horeca, de ander had al vele wijnreizen gemaakt, en ik zei “deze gek” stond echt aan het begin van m’n wijnreis. Een mooie combinatie dus! De docent maakte direct een appgroep zodat we ook makkelijk info en ervaringen konden uitwisselen. 

De Basiscursus bestond uit vier avonden van 3 uur les. Daarnaast adviseren zij 20 uur zelfstudie. Het boek vond ik erg prettig: fijn geschreven en een logische opbouw. De 20 uur zelfstudie ben je nodig afhankelijk van je kennis. Bij mij viel de cursus net tegelijk met onze bruiloft (slechte timing inderdaad…) Daardoor heb ik deze tijd er niet aan besteed. Ook dan is de toets prima te halen. Maar als je het goed wilt doen en je wilt door, dan zou ik er wel meer tijd aan besteden. De toets bestaat uit 30 meerkeuzevragen, 3 open vragen en het schrijven van twee proefnotities.
Kosten: €299,- inclusief studiepakket en wijnen, examen en 3 Schott Zwiesel wijnglazen.


WSET2 – een mooi vervolg

In september besloot ik door te gaan met WSET2. Ook hier trof ik een leuke groep van ongeveer 12 personen en kregen we een appgroep waarin we informatie met elkaar konden delen. De overgang van de Basiscursus naar WSET2 viel enerzijds mee, anderzijds tegen. Doordat ik in de Basiscursus te weinig heb geleerd, moest ik voor WSET2 het een en ander inhalen. Als je de Basiscursus echter goed doorloopt, dan is WSET 2 een verbreding en verdieping maar dat is een prima overgang. De stof is wat intensiever, je krijgt meer feitenkennis. Je kunt echter ook in WSET2 instromen zonder de Basiscursus en dit wordt vrij vaak gedaan. Vooral door mensen die in de horeca werken en door hun vooropleiding al bepaalde kennis hebben. De WSET2 (of vergelijkbaar zoals SDEN3) wordt wel sterk aanbevolen voordat je doorstroomt naar WSET2.

De WSET2 bestaat uit 8 lesavonden van 3 uur en het examen bestaat alleen uit 50 meerkeuzevragen. Ze adviseren 20 uur thuisstudie en deze was ik ook ongeveer kwijt. Tijdens de lesavonden gaven ze aan dat 90% van de deelnemers slaagt voor het examen, mits aanwezig op de lesavonden. Bij het examen kon je bij een heel aantal vragen al 2 foutieve antwoorden wegstrepen, en al beredenerend met de kennis die je hebt, waren voor mij voldoende vragen goed te beantwoorden.
Kosten: €599,- inclusief studiepakket en wijnen, examen en 3 Schott Zwiesel wijnglazen.


De lesavonden WSET

De lesavonden voor WSET1 en WSET2 zijn qua opzet vrijwel gelijk. De theorie vanuit het boek werd afgewisseld met de praktijk waarin we wijn proefden volgens de Systematische Proefmethode. Dit maakt tegelijkertijd dat de lessen vrij voorspelbaar waren. Het is vrij schools via een presentatie en het zenden van informatie. Na twee wijncursussen achter elkaar, merkte ik daardoor dat ik de inspiratie ging missen. Wat ik ook jammer vond is dat het lesmateriaal pas in de week voorafgaand aan de cursus werd opgestuurd. Je hebt daardoor niet de mogelijkheid om je alvast wat in te lezen. 

De échte meerwaarde van de lesavonden zit het in het enthousiasme van je medecursisten en de extra informatie die je soms krijgt. Zo kregen wij op de laatste lesavond bij WSET2 een demonstratie over hoe ze bij Het Wijnhuis de mousserende wijn Movia Puro Rosé openen. Deze flessen worden op de kop bewaard, zodat het bezinksel van gistcellen zich in de hals blijft bevinden. Bij het openen van de wijn wil je het liefst dat dit bezinksel wordt verwijderd (dégorgement noemen ze dit ook wel), want tja… de consument is niet gewend aan bezinksel in de wijn. Door de vergisting in de fles staat er zo 4,5 bar op, dus om dit te doen hebben zij hier een speciale cursus voor gevolgd. Dit doen zij onder water. En daarna natuurlijk… proeven! Deze Movia Puro Rose kwam uit 2006 en had een heel mooie kleine bubbel. Een complexe en intense smaak van appel en bosvruchten. Lekker fruitig dus!

De overgang WSET2 naar WSET3 schijnt pittiger te zijn. Ik las daarom na WSET2 een pauze in qua wijncursussen. Ik heb vooral zin om weer blogs te schrijven en meer de diepte in te gaan qua onderwerpen. Dus dat ga ik doen! Ook heb ik even geen zin in verplichtingen op een vaste avond. Daarom heb ik SDEN3 online afgenomen bij The Cooking Academy. Ik verwacht WSET3 in september 2023 op te pakken!




Brandend benieuwd naar meer?

  • Alles over SDEN 20 december 2022 Om op ons platform weetjes en feitjes te kunnen delen over wijn, hebben we zelf natuurlijk ook kennis nodig over wijn. Los van de magazines die we lezen, de podcasts die we luisteren en de… Lees verder ...
  • Meer leren over wijn: 10 tips op een rij 11 december 2022 Wil jij ook meer leren over wijn, maar weet je niet waar te beginnen? In deze blog delen we 10 tips die wij hebben verzameld op onze ontdekkingsreis in de wijnwereld. Woeste wijngronden is namelijk… Lees verder ...
  • Een wijncursus: welke past bij mij? 4 december 2022 Een wijncursus volgen… Voor sommigen iets dat al jarenlang borrelt, voor anderen een uitgestippeld pad. Misschien heb je het nodig voor je werk in de horeca, misschien is het je hobby. Allerlei smaakjes zijn mogelijk,… Lees verder ...