Wijncursus Woeste Wijngronden

Een wijncursus: welke past bij mij?

Een wijncursus volgen… Voor sommigen iets dat al jarenlang borrelt, voor anderen een uitgestippeld pad. Misschien heb je het nodig voor je werk in de horeca, misschien is het je hobby. Allerlei smaakjes zijn mogelijk, maar wanneer kies je welke wijncursus? In onze zoektocht naar de juiste wijncursus hebben we van alles uitgezocht. Wij kwamen uit bij WSET en SDEN. Daarom delen we in deze blog waarom wij een wijncursus wilden volgen en geven meer informatie over de WSET en SDEN.


Waarom een wijncursus volgen?

Uiteraard doe je veel kennis op tijdens het volgen van een wijncursus. Deze kennis is handig en soms noodzakelijk om je ontdekkingsreis door de wijnwereld serieus verder te brengen. De feitenkennis die je opdoet, heb je namelijk later nodig om verbanden te leggen en een wijn te herleiden. Werk je in de horeca? Dan zal een wijncursus je de feitenkennis geven waar je op kunt vertrouwen zodra een wijn inschenkt. Schenk je een Riesling in? Dan weet je vanuit je feitenkennis al van alles te vertellen over de aroma’s, over verschillende gebieden in Duitsland, het koele klimaat en de hoge zuren in de wijn. Een goede basis dus om op te vertrouwen!

Daarnaast ontdek je tijdens een wijncursus je smaak en leer je benoemen wat je proeft. Je leert de wijntaal en termen spreken die iedereen internationaal en nationaal gebruikt. Vaak lukt het prima om te zeggen in hoeverre je de wijn lekker vindt, maar het benoemen van de aroma’s is toch een ander verhaal. Tijdens een wijncursus, ook een basiscursus, maak je hiermee een mooie start. In de alinea’s hieronder zoomen we in op de twee grootste en bekendste wijncursussen die je in Nederland kunt afnemen, namelijk de WSET en SDEN.


Meer leren over wijn?

Nog niet helemaal klaar voor het volgen van een wijncursus maar wil je wel meer leren over wijn? Lees dan deze blog met 9 tips over hoe meer te leren over wijn. Wij geven tips voor podcasts, boeken en meer!

Lees meer

Wijncursus WSET

Eén van de bekendste wijncursussen is de internationale Britse opleiding WSET. Ook wel de De Wine & Spirit Education Trust genoemd. Zij zijn wereldwijd de grootste aanbieder en actief in meer dan 70 landen. De WSET opleidingen bestaan uit vier levels, namelijk: 

  • WSET 1: Starters
  • WSET 2: Het internationaal wijnbrevet
  • WSET 3: Sommelier niveau
  • WSET 4: Diploma course (alleen engelstalig)

Na WSET 4 kun je doorgaan tot Master of Wine. Deze wordt niet gegeven door WSET maar door The Institute of Masters of wine. Een buitengewone titel die een buitengewone inspanning vraagt :). 

Wanneer kiezen voor WSET? 

  • Als je verzekerd wilt zijn van een kwalitatief goede opleiding en je het serieus wilt aanpakken. Zo moeten bijvoorbeeld Alle WSET docenten de Educator Course in Londen hebben gevolgd. 
  • Als je internationale plannen hebt. De diploma’s van WSET worden wereldwijd erkend. Ben je op reis of vakantie? Bij ieder wijnhuis zijn ze bekend met de WSET diploma’s. 
  • Als je opzoek bent naar houvast voor het proeven van wijnen. De Systematische Proefmethode van WSET geeft je houvast.
  • Ga je voor het hoogst haalbare? WSET is de basis voor de titels Weinakademiker, Master Sommelier of Master of wine.

Benieuwd naar meer informatie over waarom Els koos voor WSET en haar ervaringen met WSET1 en WSET2? Lees dan verder in deze blog.

Ontdek ook andere mooie combinaties

De wijnwereld heeft een mooie overlap met andere vakgebieden. Overweeg daarom ook eens een verbreding qua cursussen. Zo is bijvoorbeeld wijn-spijs natuurlijk een mooie combinatie. Zo leer je vanuit een ander oogpunt veel over wijn!

Wijncursus SDEN

SDEN (Stichting Dranken Examens en Normering) is in tegenstelling tot WSET geen opleider. Zij ontwikkelen en organiseren in Nederland wijnexamens. Hun uitgangspunt: ‘opleiden en examineren moeten gescheiden zijn’. In Nederland zijn er veel verschillende SDEN opleiders waar je terecht komt. De keuze is dus reuze! SDEN bestaat uit vijf levels, namelijk:

  • SDEN 1 – Wijnvignet
  • SDEN 2 – Wijnoorkonde
  • SDEN 3 – Wijnbrevet
  • SDEN 4 – Vinoloog
  • SDEN 5 – Magister Vini

De Magister Vini is het hoogst haalbare in Nederland. Deze wordt aangeboden via de Wijnacademie

Wanneer kiezen voor SDEN?

  • Als je veel keuze wilt in opleiders. Er zijn verschillende aanbieders, in alle regio’s, op allerlei dagen en tijden. Ook zijn er verschillende manieren van lesgeven. Keuze dus! En dat is echt heel prettig!
  • Als je opzoek bent naar een landelijk erkend diploma door de belangrijkste brancheorganisaties in horeca en de wijnhandel.


Kiezen? Of WSET en SDEN combineren!

Natuurlijk hopen we dat we je goed op weg helpen met deze blog! Toch kan het je wat tijd kosten om de keuze te maken tussen WSET en SDEN. Als je bezig bent merk je echter dat combineren ook een heel slimme optie is. Gaandeweg merk je namelijk dat de methodes bij WSET en SDEN anders zijn. SDEN is meer gericht op feitenkennis, terwijl WSET zich meer richt op het inzicht, verklaren en verbinden. Als je beide combineert, krijg je natuurlijk the best of both worlds!

Een veelgestelde vraag is daarbij of de cursussen qua niveau overeenkomen. Vaak zie je dat mensen tussen WSET2 en WSET3, eerst SDEN3 doen. Hetzelfde geldt voor de vinologenopleiding (SDEN4). Tussen SDEN3 en SDEN4 maken ze vaak eerst een uitstapje naar WSET3. Dit is ook het advies van Renate Mols (vinoloog en eigenaresse van De Wijnkamer): “er gaat een wereld voor je open”! Zo laat je de overgang iets soepeler verlopen.

Duurt je dat allemaal te lang? Er was iemand die tijdens de cursus WSET2, gelijktijdig SDEN3 online aan het volgen was. Een heel slimme tip als je vrij makkelijk leert en je een beetje tempo wilt maken. 


WSET en SDEN, is dat alles?

Naast de WSET en SDEN is ook de SVH een bekende wijnopleiding. Het is niet mogelijk om als particulier deze opleiding te volgen, het gaat altijd via een opleider. Werk je in de horeca? Dan wordt deze opleiding vaak aangeraden. Daarnaast zijn er veel opties in bijvoorbeeld online cursussen. Vaak ontvang je na het afronden van een cursussen een certificaat, al zijn deze minder bekend. Is dat erg? Nee zeker niet. Het is maar net waar je naar opzoek bent. Je kunt de online wijncursussen bijvoorbeeld vinden bij  Wijnspijs Academy, Le club des vins of De Grote Hamersma. Of google zelf eens: er zijn er heel veel te vinden. Voor SDEN3 heeft Els de online training bij Cooking Academy aangeschaft, maar deze ligt nog ‘op de plank’. 

En welke keuze maak jij? Laat het ons weten, we zijn benieuwd!




Brandend benieuwd naar meer?

  • Alles over SDEN 20 december 2022 Om op ons platform weetjes en feitjes te kunnen delen over wijn, hebben we zelf natuurlijk ook kennis nodig over wijn. Los van de magazines die we lezen, de podcasts die we luisteren en de… Lees verder ...
  • Alles over WSET 12 december 2022 Op ons platform delen we alles wat we leren over de wonderlijke en mega interessante wijnwereld. Daarbij ontkomen we er natuurlijk niet aan om ook een bepaalde basiskennis te krijgen. Daarom lezen, lezen, en lezen… Lees verder ...
  • Meer leren over wijn: 10 tips op een rij 11 december 2022 Wil jij ook meer leren over wijn, maar weet je niet waar te beginnen? In deze blog delen we 10 tips die wij hebben verzameld op onze ontdekkingsreis in de wijnwereld. Woeste wijngronden is namelijk… Lees verder ...