SDEN Woeste wijngronden

Alles over SDEN

Om op ons platform weetjes en feitjes te kunnen delen over wijn, hebben we zelf natuurlijk ook kennis nodig over wijn. Los van de magazines die we lezen, de podcasts die we luisteren en de mensen die we leren kennen, wagen we ons ook aan een wijncursus. Ik (Elly) heb gekozen voor SDEN. Na SDEN2 ben ik in september 2022 begonnen met SDEN3. Daar zit ik nu volop in. Het leukste van een wijncursus? Om van alles te lezen en te leren over wijn. Er is zoveel te ontdekken! Ik rol echt van het ene interessante feitje in het andere. Een ontzettend boeiende en wondere wijnwereld dus. 


Over SDEN

SDEN staat voor Stichting Dranken Examens en Normering. En zoals de naam al doet vermoeden organiseren zij alleen de wijnexamens in Nederland. Dit houdt in dat zij zelf geen opleidingen organiseren. Wil je aan het werk in de horeca? Dan helpt bijvoorbeeld een SDEN diploma omdat deze landelijk erkend is. 

SDEN bestaat uit vijf levels, namelijk:

  • SDEN1 – Wijnvignet. Deze cursus is bedoeld voor zowel particuliere als beroepsmatige geïnteresseerden om kennis te maken met wijn. 
  • SDEN2 – Wijnoorkonde. Bij SDEN2 verbreed je de basiskennis met kennis over specifieke wijnstijlen. Handig voor mensen in de horeca of de wijnliefhebbers zoals ik als je je kennis wilt verbreden. 
  • SDEN3 – Wijnbrevet. Met SDEN3 heb je toegang tot de opleiding vinoloog en na dit examen heb je uitgebreide kennis over wijn. 
  • SDEN4 – Vinoloog. De opleiding tot Vinoloog wordt ook wel Vinoloog van de Wijnacademie genoemd en wordt alleen gegeven in Maarn. 
  • SDEN5 – Magister Vini. Dit is de hoogst haalbare diploma in Nederland en wordt ook alleen aangeboden door de WIjnacademie. Om deze opleiding te mogen doen moet je SDEN4 hebben behaald.


Wie biedt SDEN aan?

Omdat SDEN zelf alleen de examens organiseert, zijn er vrij veel aanbieders van de opleiding. Een groot voordeel vind ik! Zo heb je namelijk meer keuze uit locaties en tijden, maar ook keuze in de manier waarop ze de opleiding vormgeven. De kwaliteit van de opleiding valt en staat namelijk met de docent. Van vrij formeel lesgeven tot veel interactie. Ben je benieuwd wie SDEN aanbieden? Dit is de meest complete lijst die wij konden vinden. Maar let op: hij is niet compleet dus google zelf ook even als je opzoek bent naar een opleider bij jou in de buurt.


Waarom heb ik gekozen voor SDEN?

Mijn zoektocht begon bij het vragen van meerdere mensen naar hun ervaringen zoals Wijndummy. Het horen van verschillende meningen hielp mij om een beeld te krijgen van wat ik nu eigenlijk wil met een opleiding. Uiteindelijk wil ik SDEN4, de vinologenopleiding doen. En het algemene advies hiervoor luidt: volg na SDEN3 eerst WSET3 voordat je SDEN4 gaat doen. “Er gaat nog weer een wereld voor je open”. Qua moeilijkheid zitten de WSET opleidingen namelijk net iets hoger dan SDEN. Zo heb je een mooie overgang. Zo gezegd zo gedaan: ik zit nu volop in SDEN3 en mijn plan is om daarna WSET3 te volgen om vervolgens de stap naar de vinologenopleiding te maken. 


SDEN2 via Wijninstituut in Zwolle

Mijn eerste cursus was SDEN2 via het Wijninstituut in Zwolle. Omdat wijn altijd al mijn interesse had en ik jaren in de horeca heb gewerkt, heb ik SDEN1 overgeslagen. Tijdens SDEN2 gingen we met een groep van ongeveer 12 enthousiaste mensen aan de slag. De opleiding werd gegeven door een leraar van de hotelschool. Hij vertelde enthousiast over de stof en deelde deze via een presentatie op het scherm. Het zenden va informatie werd tijdens de lesavonden afgewisseld met het proeven van de verschillende wijnen. 

Qua afstand is Zwolle een prima keuze, maar het vervelende vond ik dat de meeste mensen vanuit de andere richtingen naar Zwolle kwamen. Daardoor was het lastig om een proefgroep samen te stellen. En wil je serieus aan de slag? Dan vind ik dat echt een gemis. Omdat het examen niet bij in de kosten zaten en niet verplicht is voor SDEN3, heb ik deze niet gedaan. Na SDEN2 ben ik direct doorgestroomd naar SDEN3.
Kosten: €325, excl examen


Alles over WSET

Naast de SDEN is de WSET een bekend opleidingsinstituut voor wijncursussen. Benieuwd naar Els haar ervaringen met WSET1 en WSET2? Lees deze hier

Lees meer

SDEN3 via De Wijnkamer in Holten

Een intensieve en ontzettend leuke opleiding! En ja, de kwaliteit van de opleiding valt en staat met de docent dus een flinke shoutout naar Renate Mols van De Wijnkamer in Holten. Renate kan de stof onwijs goed en leuk overbrengen. Ze haalt niet alles uit het boek, maar stelt ook zelf lesmateriaal samen. Ze deelt mooie wijnverhalen en verduidelijkt wat in het boek staat. Zo neemt ze de ene keer leisteen mee in een potje en de andere keer een druivenstruik om te laten zien welke snoeimethoden er zijn.

In september 2022 zijn we gestart met SDEN3. We hebben eens per twee weken een lesavond. De duur van de opleiding is van september t/m januari. Zo kom je uit op 8 lesavonden. Naast de theorie, proeven we iedere avond 8 verschillende wijnen. Op het examen moet je 6 wijnen blind proeven waarvan je er 2 goed moet hebben, dus daar oefenen we op. De groep bestaat uit 6 enthousiaste dames waarmee we ook een proefgroep hebben. Zo komen we in de week waarop we geen les hebben bij elkaar om te proeven. Naast de lesavonden en de proefgroep besteed ik ongeveer 5 uur per week aan de opleiding. Vaak om het studiemateriaal nog eens te herhalen. 
Kosten: €495 euro, inclusief het lesboek, exclusief het examen. Niet iedereen wil immers het examen afnemen.


En heb jij al een keuze gemaakt voor een wijncursus? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen! En ben je er nog niet helemaal uit of je een wijncursus wilt gaan volgen, misschien helpen deze twee blogs je verder: “meer leren over wijn: 10 tips op een rij” en “een wijncursus: welke past bij mij?” En je mag ons natuurlijk altijd bellen, appen of mailen!
Brandend benieuwd naar meer?

  • Alles over WSET 12 december 2022 Op ons platform delen we alles wat we leren over de wonderlijke en mega interessante wijnwereld. Daarbij ontkomen we er natuurlijk niet aan om ook een bepaalde basiskennis te krijgen. Daarom lezen, lezen, en lezen… Lees verder ...
  • Meer leren over wijn: 10 tips op een rij 11 december 2022 Wil jij ook meer leren over wijn, maar weet je niet waar te beginnen? In deze blog delen we 10 tips die wij hebben verzameld op onze ontdekkingsreis in de wijnwereld. Woeste wijngronden is namelijk… Lees verder ...
  • Een wijncursus: welke past bij mij? 4 december 2022 Een wijncursus volgen… Voor sommigen iets dat al jarenlang borrelt, voor anderen een uitgestippeld pad. Misschien heb je het nodig voor je werk in de horeca, misschien is het je hobby. Allerlei smaakjes zijn mogelijk,… Lees verder ...