Meer leren over wijn Woeste wijngronden

Meer leren over wijn: 10 tips op een rij

Wil jij ook meer leren over wijn, maar weet je niet waar te beginnen? In deze blog delen we 10 tips die wij hebben verzameld op onze ontdekkingsreis in de wijnwereld. Woeste wijngronden is namelijk gestart uit borrelpraat met het idee om onze ontdekkingsreis in de woeste wijnwereld vast te leggen en te delen. Dus: sta jij aan het begin van je reis in de wijnwereld? Lees dan vooral verder. Gaandeweg vullen wij deze blog steeds aan. Hoe meer je leert, hoe duidelijker het wordt wat je allemaal nog niet weet 🙂


#1: Laat het anderen weten!

Wat ons opviel toen we begonnen met Woeste wijngronden: er zijn zoveel mensen die wel íets met wijn doen! De buurvrouw blijkt een wijnkelder te hebben, een vriendin wil ook meer leren over wijn en anderen gaan blijkbaar al jaren op wijnreizen. Waar de één vooral geniet van de beleving rondom wijn, vertelt de ander je vlekkeloos van alles over druiven en de regio’s. Althans, geen idee of het allemaal klopt, maar indruk maakte hij wel ;). Laat daarom anderen weten dat je meer wilt leren over de wijnwereld. Je weet nooit waar dat ene gesprek toe leidt!#2: Volg inspirerende mensen en platformen

Als het bespreekbaar maken nog een stap te ver is, volg dan eerst mensen online. Denk daarbij niet alleen aan social media, maar ook aan nieuwsbrieven waar je je op kunt abonneren. En weet ook: als een platform nieuwe blogs heeft, dan worden deze niet altijd direct op de socials gedeeld. Check daarom nog eens bij ze in om meer te leren over wijn. Leuke tips om te volgen: 

  • De Wijnwijven: op pad in Nederland? Bekijk dan ook hun boek ‘Wijnroutes Nederland & België’
  • Winefolly: Een heel leerzaam (wel engelstalig) platform! Naast de cursussen die ze aanbieden, hebben ze ontelbaar leerzame blogs om te lezen. Wij checken regelmatig in op hun platform. 
  • Wijntjes met Esther: met leuke toegankelijke tips over wijn en wijnhotspot. 

En besteed er zelf ook eens een uurtje aan. Je klikt eenvoudig door van de één naar de ander, waardoor je er achter komt wat jou aanspreekt. Vergeet ook niet over de grenzen te kijken! Van Frankrijk, Italië tot aan USA. Zelf vinden we wine educator Lexi leuk om te volgen. Ze reist als Amerikaanse veel in Europa.


#3: Luister podcasts over wijn

De één houdt van lezen, de ander gaat beter op het luisteren van podcasts. In de auto, tijdens het wandelen of hardlopen. Even een uurtje schaamteloos meeluisteren met anderen, heerlijk! Een makkelijke manier dus om meer te leren over wijn. Zelf luisteren wij regelmatig naar de podcasts van Klarewijn van Antoin Peeters waarin hij samen met een vriend in klare taal uitleg geeft over wijn. Ook Le Club & Sommeljj’s podcast hebben een leuke podcasts. Ze hebben er al meer dan 100 gemaakt, dus genoeg keuze!


#4: Duik met je neus de boeken in

Wil je een verdiepingsslag maken en meer leren over wijn? Dan zijn wij echt fan van boeken. Van leuke ontspannende boeken tot educatieve boeken. Er zijn er zóveel, maar hier een selectie van een aantal: 

  • Wijnkenner word je zo: Van hoe je een keuze maakt tussen alle wijnen op de menukaart of in de supermarkt, tot welke glazen te gebruiken. Het boek snijdt hele praktische onderwerpen aan en geeft tegelijkertijd veel info over wijnstreken en landen. Met dit boek begon Els haar ontdekkingsreis in de wijnwereld. En als ze meer wil leren over wijn, dan pakt ze deze er nog regelmatig bij. Een aanrader!
  • Hamersma, de vrouw die water liet aanbranden: In dit boek neemt wijnjournalist Harold Hamersma je mee in zijn culinaire avonturen en belevenissen in de wereld van de gastronomie. Leerzaam en vermakelijk om te lezen. Elly las dit boek en bleef maar interessante dingen aanstrepen… Ook een aanrader dus!
  • Winefolly masterclass: Een boek boordevol informatie op een gestructureerde en visuele manier weergegeven. Verwacht geen mooie verhalen over de wijnwereld. Het geeft vooral antwoorden op de vele vragen die je kunt hebben over smaakprofielen, methoden van profielen, tips voor het serveren van wijn.


#5: Koop een magazine

Soms is het heerlijk om met een tijdschrift op de bank te duiken. Even geen zin om online te zijn of te beginnen aan een boek. Zelf lezen wij regelmatig Winelife. Een tijdschrift dat ontspant en prikkelt. Zoals ze het zelf zeggen ‘iedereen kan verstand krijgen van wijn’. Op een toegankelijke manier nemen ze je dus mee in de wijnwereld. Meer leren over wijn? Koop een Winelife.


#6: Check in op een wijnfestival

Zoek je liever mensen op? Ga dan eens naar een wijnevent. Het zal je verbazen hoeveel events er zijn in Nederland. In deze blog hebben we de events in 2023 op een rij gezet. Zelf zijn we er ook regelmatig te vinden: een leuke combinatie van wijn en gezelligheid!


#7: Start met een wijncursus

Als je meer wilt leren over wijn, dan is een logische stap het volgen van een wijncursus. De meest bekende cursussen zijn de SDEN of de WSET. De SDEN wordt door verschillende aanbieders in Nederland aangeboden en is landelijk erkend. Met het diploma van SDEN4 mag je je ‘vinoloog’ noemen. Daarnaast heb je de Britse WSET. Zij bieden wereldwijd opleidingen aan en de diploma’s zijn internationaal erkend. Ben je dus op vakantie in Frankrijk en je wilt een afspraak maken bij een wijnhuis? Ze herkennen je WSET diploma wel, maar je SDEN diploma niet. Een ramp? Nee helemaal niet, het ligt er maar net aan hoe belangrijk dit voor je is.

Elly en ik zijn allebei onderweg met het volgen van een wijncursus. Elly heeft SDEN2 afgerond en zit midden in SDEN3 (via Wijnkamer Holten). Els heeft de basiscursus bij de Wijnstudio afgerond en wacht op haar uitslag van WSET2. Naast alles wat je leert (uit de boeken en met het proeven) is het ook erg leuk om met anderen kennis te maken die net zo fan zijn van wijn. Zo leer je van elkaar en steek je elkaar aan met je enthousiasme! En ben je bezig met WSET2 / 3 of SDEN3: luister dan ook eens de podcast van de Wijnstudio over WSET3. Erg leerzaam, en je hoeft even niet de boeken in te duiken om tóch te leren!


#8: Ga mee op een wijnreis

Echt een aanrader! Meld je eens aan voor een wijnreis. In september 2022 gingen Elly en ik mee naar Zuid Frankrijk. Om precies te zijn naar Villadaigne, 12 km voor Narbonne, gelegen in het hart van de Languedoc. We mochten zelf druiven plukken, fietsten door de wijngaarden, hebben wijn geproefd op verschillende chateaus en hebben met onze voeten aan het strand genoten van een frisse witte wijn en een fruit des mer. Benieuwd naar ons hele verslag? Lees deze hier.


#9: Start een online wijncursus

Vind je het fijner om niet op pad te hoeven, maar wil je wel graag de informatie ontvangen van een docent? Volg dan een cursus online. Vaak ontvang je een certificaat. Al hebben deze certificaten minder bekendheid. Deze cursussen volg je dus echt omdat je op een leuke manier een begin wilt maken aan je ontdekkingsreis. Nieuwsgierig en klaar om meer te leren over wijn? Kijk dan bijvoorbeeld eens op Wijnspijs Academy, Le club des vins of De Grote Hamersma. Of google zelf eens: er zijn er heel veel te vinden. 

Omdat wij direct de SDEN en WSET zijn gaan volgen, hebben wij geen online cursus afgenomen. Wel heeft Els SDEN3 bij de Cooking Academy gekocht, maar deze ligt nog ‘op de plank’. Je krijgt hier een hele wijnlijst opgestuurd om aan te schaffen. Zo kun je meer leren over wijn, wanneer het jou uitkomt.


#10: Start een proefclubje

En ‘last but not least’: start een proefclubje! Proeven, proeven, proeven… als je echt meer wilt leren over wijn, dan moet je kilometers maken. Alles wat je leest krijgt meer betekenis, zodra je smaken begint te herkennen. Een proefclubje hoeft niet ingewikkeld te zijn: misschien dat je buurman of vriendin wel dezelfde interesse deelt? Start het eens op, ook in een klein groepje en ga smaken herkennen. Kies steeds voor een andere wijn bij de slijterij en noteer wat je opvalt in een notitieboekje. Zo leer je ook welke smaken je wel en niet weet te waarderen. Ook zo kun je beginnen met meer leren over wijn!

Hopelijk hebben we je handvatten gegeven om te beginnen met je ontdekkingsreis in de woeste wijnwereld. We beseffen ons dat we zeker niet volledig zijn met bovenstaande tips. Er is zoveel te ontdekken! Heb jij ook een mooie reis afgelegd met andere tips? Het zou top zijn als je deze met ons wilt delen. Dan vullen wij deze blog aan en helpen we elkaar verder!
Brandend benieuwd naar meer?

  • Alles over SDEN 20 december 2022 Om op ons platform weetjes en feitjes te kunnen delen over wijn, hebben we zelf natuurlijk ook kennis nodig over wijn. Los van de magazines die we lezen, de podcasts die we luisteren en de… Lees verder ...
  • Alles over WSET 12 december 2022 Op ons platform delen we alles wat we leren over de wonderlijke en mega interessante wijnwereld. Daarbij ontkomen we er natuurlijk niet aan om ook een bepaalde basiskennis te krijgen. Daarom lezen, lezen, en lezen… Lees verder ...
  • Een wijncursus: welke past bij mij? 4 december 2022 Een wijncursus volgen… Voor sommigen iets dat al jarenlang borrelt, voor anderen een uitgestippeld pad. Misschien heb je het nodig voor je werk in de horeca, misschien is het je hobby. Allerlei smaakjes zijn mogelijk,… Lees verder ...