Gruner veltliner - Woeste wijngronden

Gruner veltliner: de nationale trots van Oostenrijk

Gruner veltliner of Grüner veltliner: hoe je het ook schrijft, het is dé nationale trots uit Oostenrijks. Mozart en Sissi zijn er niks bij ;). Voor ons geen onbekende druif, maar toch leuk om eens dieper op in te duiken. Wist je bijvoorbeeld dat de wijn vernoemd is naar een stad? Wij hadden geen idee! In deze blog delen we daarnaast  meer over de smaak, geven we een stukje geschiedenis en zoeken we uit met welke gerechten deze wijn goed samen gaat.

Een stukje achtergrond

De Gruner veltliner heeft zijn oorsprong in Oostenrijk. Tja, het is niet voor niks de trots van Oostenrijk natuurlijk. Maar wanneer de druif voor het eerst is verbouwd, krijgen we niet helemaal duidelijk. Wel hebben we informatie gevonden dat de wijnbouw geschiedenis van Oostenrijk al teruggaat tot de Romeinen. Zij introduceerde de wijnbouw en na de val van het Romeinse Rijk lieten de kloosters de wijnbouw verder groeien. De Donau speelde daarin een cruciale rol, omdat er veel wijn werd geëxporteerd naar Europa. Benieuwd naar meer info over Oostenrijkse wijn? Lees dan deze blog.

Oostenrijk is niet het enige land waar de druif wordt verbouwd. Zo wordt deze op kleinere schaal ook verbouwd in Hongarije, Slowakije en Tsjechië. En zelfs in Nieuw-Zeeland wordt ermee geëxperimenteerd. Ongeveer 75% van alle Gruner veltliner wordt echter nog steeds verbouwd in Oostenrijk. 

Wist je dat…

…Gruner veltliner naar de stad Veltlin is vernoemd? Als je Gruner veltliner vertaalt dan houdt het ‘groene wijn van Veltlin’ in. Tot het jaar 1600 was Veltlin een stad in de Alpen. Een gebied dat nu deel uitmaakt van Italië, namelijk Valtellina.

De smaak van de druif

Gruner veltliner zorgt voor een frisse droge witte wijn met een verrassend smaakprofiel. Dit komt vooral door het kenmerkende pepertje dat een pittige draai aan de wijn kan geven. Door deze kenmerkende smaak van een pepertje, krijgen Gruner veltliners uit de regio Weinviertel vaak de bijnaam ‘Pfefferl’. De smaak van de peper is vergelijkbaar als bij Syrah. Daarnaast is de Gruner veltliner een fruitige wijn, waarbij je kunt denken aan frisse groene appels, citrusvruchten en een vleugje perzik of tropisch fruit. De wijn heeft een natuurlijke frisheid door de mooie zuren. Tot slot heeft de Gruner veltliner ook vaak een minerale smaak.


Herken je Gruner veltliner

Sta je voor een schap met meerdere Gruner veltliners en weet je niet welke te kopen? Dan is het advies om in ieder geval een fles te kopen met de Oostenrijkse vlag op de capsule. In Oostenrijk heeft namelijk alle wijn die voldoet aan de eisen van Qualitätswein, deze vlag op de capsule. Zo weet je dat je wijn voldoet aan de strenge wetgeving in Oostenrijk. Oostenrijk heeft namelijk één van de strengste wetgevingen van Europa.


Wist je dat…

Oostenrijk in 1985 kampte met een antivries schandaal? Er waren een aantal wijnproducenten die ethyleenglycol aan de wijn hebben toegevoegd. Deze bleek giftig en komt ook voor in antivries. Deze ontdekking zorgde ervoor dat de complete export stil kwam te liggen en hun reputatie flink is beschadigd. Al reactie daarop werd heel strenge wetgeving geïntroduceerd.


Naast de Oostenrijkse vlag kun je ook kijken naar de categorieën Steinfeder, Federspiel en Smaragd. Deze categorieën zijn specifiek gemaakt voor de Gruner veltliner en worden  vooral in Wachau vallei meegegeven. Steinfeder is de lichtste wijn met maximaal 11,5% alcohol. Deze wijnen zijn bedoeld om jong en fris te drinken. Federspiel is iets krachtiger en heeft meer complexiteit, met een maximum percentage van 12,5%. Smaragd is de hoogste kwaliteitscategorie en de krachtigste Gruner veltliner met minimaal 12,5% alcohol. Deze wijnen kun je jaren bewaren en bieden rijke smaken van rijp fruit, kruiden en mineralen.


Gaat goed samen met…

De Gruner veltliner is vaak één van de favoriete wijnen van een sommelier. Niet alleen door zijn veelzijdigheid, maar ook omdat deze wijn goed past bij gerechten waar het lastig is om wijnen mee te combineren. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde asperges. Daarnaast is de Gruner veltliner heerlijk bij lichte gerechten zoals salades, vis en gevogelte. Vooral Gruner veltliner met de classificatie Steinfeder komt dan goed tot zijn recht. Bovendien past de Gruner veltliner ook goed bij pittige gerechten. Drink deze wijn daarom ook eens naast de Aziatische keuken. En kies je voor een kaasplankje? Ga dan vooral voor zachte kazen zoals camembert.


Mocht je Tot slot: genoeg onderzoek gedaan naar de Gruner veltliner, tijd om te experimenteren! Omdat deze wijn zowel bij frisse en lichte gerechten als de wat pittige en kruidige gerechten past, is het extra leuk om hier zelf mee aan de slag te gaan. Toch nog niet genoeg gelezen? Lees dan meer over Oostenrijkse wijn, ons tripje naar Wenen of over de magie van de heuriger. Have fun!



Brandend benieuwd naar meer?