Waanzinnige woeste wijndagen in Wenen

Van grüner veltliner, fietsen langs de donau tot het ontdekken van verschillende heuriger. Ben je gek op wijn? Dan is er genoeg te beleven in Wenen. In september 2023 gingen wij op ontdekkingsreis. Waarom wij voor Wenen kozen? Omdat we de wijnen en gebieden in Oostenrijk nog nauwelijks kenden. De hoogste tijd dus om deze te verkennen!


Eerste stop: heurigen

Vienna: de stad van Sissi, de Spaanse rijschool en klassieke schoonheid… En niet te vergeten van de heuriger. Heuriger zijn een soort stadswijngaarden of wijnbars in de buitenwijken van Wenen. We hebben ons laten vertellen dat Wenen zelfs de enige hoofdstad wereldwijd is, met wijngaarden binnen de stadsgrenzen. ‘Heurig’ komt vanuit het Oostenrijkse dialect en betekent ‘nieuw’ of ‘dit jaar’. Dit komt terug in het feit dat de heurigen alleen hun eigen wijn mogen schenken die het afgelopen jaar is geoogst. Zo drink je altijd jonge en lokale wijnen bij de heurigen.


Op onze eerste dag in Vienna brachten wij, op advies van Klare Wijn, een bezoek aan de heuriger Mayer am Pfahrrplatz. Tip van flip: reserveer van tevoren, want helaas was er geen plekje meer over in de herberg. De populariteit van deze heuriger zal niet alleen te danken zijn aan de heerlijke wijnen en gezelligheid. In 1817 huurde Mozart een woning van dit wijnhuis, waardoor hij op deze plek heeft gewerkt aan zijn Negende Symfonie. Veel romantischer dan dit wordt het dus niet :). De eigenaren hebben ook een horecagelegenheid iets verderop in Nussberg, dus ook die is het proberen waard. Wij hadden het punt bereikt dat we toe waren aan een wijntje en iets om onze maagjes mee te vullen, dus we zijn niet verder dan de buurman gekomen.

De magie van heurigen

Spreken de heurigen je aan? Lees de volgende blog met meer informatie. Kom meer te weten over de heurigen als onderdeel van de Weense cultuur, waar je de heurigen vindt en meer over de gezelligheid en authenticiteit.

Lees meer

Wenen, Wien, Vienna

Op de tweede dag hebben we fietsen gehuurd en zijn we kriskras door Vienna gefietst. Wij vinden beide de fiets een perfect vervoermiddel door de stad: je bent lekker buiten (oke, we hadden 27 graden en een zonnetje, dat hielp natuurlijk mee), je verkent de stad redelijk snel én ziet alles om je heen. De leukste highlights van deze dag: 25 hours hotel, MuseumsQuartier, Hundertwasserhaus, Nashmarkt en Prater. Allemaal aanraders die we niet hadden willen missen!


De dag hebben we uiteraard afgesloten bij een heuriger. En dit keer bij Hans und Fritz. Met dank aan Elly kregen we deze tip onderweg. We liepen in Heiligenstadt een soort loods voorbij waarbij je door een kier wijnvaten zag. Dit wekte uiteraard Elly haar aandacht. De vriendelijke mannen gaven aan dat dit de ‘garage’ was met voorraad, maar dat het restaurant boven op the hill was. En wat een tip was dat! Letterlijk de picknicktafels tussen de wijngaarden én een geweldig uitzicht over Wenen. Tip: kom op tijd als het licht is en blijf lekker lang hangen zodat je Wenen by night ziet. De wijn en het eten waren ook echt heerlijk. Dat flesje Grüner Veltliner was snel verdwenen, of nou ja, de inhoud dan ;).


Life is better on a bicycle

Fietsen in Vienna is één ding, maar fietsen door de Wachau vallei is voor wijnliefhebbers toch echt iets anders! De regio staat niet voor niets op de lijst van Unesco- werelderfgoedlocaties. 25 Kilometer fietsen langs de Donau en de kenmerkende steile wijngaarden op rotsachtige hellingen. Genieten tussen de Grüner Veltliners en de Rieslings, want die zijn echt dominant in deze regio. We zijn onderweg bij twee wijnhuizen gestopt voor een proeverij en we zijn naar het schilderachtige dorpje Durnstein geweest. Daar hebben we een klim gemaakt naar de ruïne. En een tip: vertrouw je gids niet als hij zegt dat de klim maar 15 minuten is. Hijgend en puffend kwamen we boven, maar hé het uitzicht was prachtig! De trip op deze dag was georganiseerd, wat op zich prima is. Wel ben je afhankelijk van je gids en alles wat hij weet over de regio en wijn. Wij hadden geluk met Nicolai!


Vienna hiking days

Ter voorbereiding van ons tripje naar Wenen zagen wij dat er jaarlijks tweedaagse Vienna hiking days zijn. Met wandelroutes door de wijngaarden, waarbij je bij verschillende wijngaarden kunt stoppen voor een proeverij. Wij waren helaas op andere data, maar als je gaat plannen is het het overwegen waard om deze mee te pikken. 

De laatste dag alweer

Op onze laatste volledige dag in Wenen zijn we wederom op de fiets gestapt. Dit keer hebben we de laatste highlights meegepikt. We zijn naar het Parlement, de nationale bibliotheek en de Brunnenmarkt geweest. Maar de meeste indruk heeft toch Wien Energie gemaakt. Gecreëerd door meneer Hundertwasser, en inderdaad, hij heeft ook het Hundertwasserhaus opgezet. Hoe netjes en correct de stad Vienna ook voelt, ze hebben toch ook het lef om de energiecentrale zo om te toveren! Tussendoor zijn we gestopt bij de Weinstube Josephstadt. Een erg leuke insiders tip, want als je niet weet dat ze hier zitten, dan fiets je hier absoluut langs.


Sturm in een glas

Bij de Weinstube Josephstadt hebben we voor het eerst genoten van een glaasje Sturm. Dit is een typisch Oostenrijks drankje dat alleen in september en oktober gedronken kan worden. Het is namelijk sap van de druiven die zijn geperst en nog aan het gisten zijn. Een soort van vergist druivensap van de nieuwe oogst, dat het stadium van wijn nog niet heeft bereikt. Een fruitig en zoet drankje wat je weg drinkt als limonade. Let wel op dat het alcoholpercentage nog niet bekend is, maar er wel degelijk alcohol in zit. De avond hebben we op advies van Ilse van de aanschuiftafel en sommelier bij Joann Enschede afgesloten bij Weinhof Zimmermann. Een klein en echt Oostenrijks familiebedrijf waar je kon aanschuiven bij het buffet en kon genieten van de wijngaard.


Voor ons was de trip naar Wenen meer dan geslaagd! Vooral de combinatie van de stad, de heuriger en het tripje naar de Wachau vallei was perfect. Na deze dagen hadden we Wenen als stad ook wel redelijk gezien. Het is een erg klassieke stad, met veel grandeur, bijna overweldigend. En tegelijkertijd voelde het als een heel veilige en nette stad. Het is zelfs verboden om te toeteren! Van ons mag een stad wel iets meer kleur hebben, of je soms positief verrassen. Maar hé, indrukwekkend was het zeker! Wil je na het lezen van dit verhaal meer info over Oostenrijkse wijn? Lees dan nog even verder in deze blog.



Brandend benieuwd naar meer?