Welke wijn bij sushi Woeste wijngronden

Welke wijn past bij sushi? Onze tips!

Sushi: eens in de zoveel tijd genieten we hier enorm van. Els vroeg zich af welke wijn hierbij past en ging daarom op onderzoek uit. Samenvattend: kies voor een witte wijn omdat sushi een licht gerecht is met frisse smaken. Denk aan een sauvignon blanc, pinot grigio of een riesling. Ook een Albarino gaat goed samen. Op zoek naar dé perfecte combinatie? Kies dan voor champagne. Écht genieten!


Witte wijn en sushi

We gaan er voor het gemak even vanuit dat je geniet van allerlei soorten sushi en daarbij niet te gortig bent met de wasabi en sojasaus. Wasabi en sojasaus zorgen namelijk voor een andere smaakbeleving. Omdat sushi een licht gerecht is met frisse en strakke smaken, combineert dit goed met witte wijn. Denk hierbij aan een mooie sauvignon blanc waarbij het groene van de smaak mooi combineert met bijvoorbeeld komkommer en avocado in de sushi. Andere opties zijn een pinot grigio of een riesling.


Champagne en sushi: één groot feest

Champagne in je glas zorgt is al een feestje op zich, maar deze combineren met sushi zorgt echt voor vuurwerk. Beide zijn subtiel en zorgen voor verfrissende tonen. Zo zorgt een krokante tempura voor een goede match met het bubbeltje van de champagne. Het geeft een knisperende smaakbeleving. Kies altijd voor een niet te zoete champagne, ook wel brût genoemd. Of kies voor crèmant in plaats van champagne. Deze gaat ook erg goed samen en is leuker voor je portemonnee.


Meer weten over champagne?

De bubbels der bubbels! Er is zoveel te lezen, leren en luisteren over deze mousserende wijn. In de blog nemen we je mee in onze eerste avontuur in de wondere wereld van champagne.

Lees dan deze blog.

Rode wijn en sushi: mwah

Rode wijn en sushi is een matige combinatie. De ziltige smaak van sushi versterkt de tannines in de wijn. Daardoor kan rode wijn snel te heftig zijn en kies je liever voor een wijn met zachte tannines. Wil je toch graag rode wijn drinken? Ga dan voor een licht gekoelde pinot noir. Dit is een lichte wijn met zachte tannines.


Riesling… daar kozen wij voor!

En dat was een heel goede keuze. De Laquai Riesling vom Schiefer stond op tafel, besteld bij Dokter Maler. Jaap en Mark importeren kwalitatief goede Duitse wijnen van het liefst kleine wijnmakers. De Lacquai Riesling komt uit de Rheingau in Duitsland en wordt gemaakt op hun 22 hectare grote Weingut Laquai. De Rheingau is een prachtig wijngebied door de diversiteit in de grondsoorten en de zuidelijke hellingen die veel zon genieten. Bij het drinken van de wijn proef je tonen van perzik en rijp fruit. De frisse mineraliteit combineert heel mooi met de sushi. Riesling wordt ook wel de ‘koningin van de druiven’ genoemd en is één van de weinige witte wijnen die tientallen jaren bewaard kunnen worden. Wil je meer weten over Riesling? Lees dan deze blog.


Sushi en sake…

…een combinatie zoals het van oorsprong is bedoeld. Sake is namelijk een Japanse alcoholische drank gemaakt van rijst. Het is geen wijn, maar je kunt het er wel mee vergelijken. Een koel glas sake schijnt echt heel goed te combineren met sushi. Al eens geprobeerd? Laat het ons weten, we zijn benieuwd!

Wijn en spijs combineren, hoe dan?

We schreven al eens een blog ‘wijn en spijs: combineren voor dummies’. En dat is niet voor niets. Iets met bomen en een bos en geen idee hebben waar te beginnen. Voordat we aan onze ontdekkingsreis in de wijnwereld begonnen, hadden we echt geen idee. En nog steeds is het soms zoeken. Er zijn echter een aantal handige stelregels voor beginners, want ja er zijn ook zeker uitzonderingen op: 

  1. Combineer de kleur van de wijn met de kleur van je gerecht, zoals ze schrijven in het boek ‘wijnkenner word je zo’. Combineer daarom: witte wijn met vis als zeebaars en gevogelte als kip. Combineer rosé met zalm. Rode wijn combineer je met rood vlees. 
  2. Kies voor harmonie. In het geval van sushi zorg je ervoor dat je de frisse en verfijnde smaken combineert met frisse smaken van de wijn. Dat geldt ook voor een krachtig gerecht met een krachtige wijn.


Waarom eigenlijk combineren?

Onze smaakpapillen maken een vreugdedansje als wijn en spijs perfect op elkaar zijn afgestemd. Alle smaken worden dan krachtiger en intenser. Het zorgt ervoor dat je diner nóg lekkerder wordt en andersom. Beschouw de wijn daardoor als één van je ingrediënten.

In deze blog delen we verschillende tips, maar het leukste is: ga op ontdekkingsreis en probeer eens iets anders en ga op zoek naar je favoriete combinatie met sushi! Wij zijn benieuwd!Brandend benieuwd naar meer?