Riesling Woeste Wijngronden

Alles wat je wilt weten over Riesling wijn

Van droog tot zoet, van fruitig tot petroleum aroma’s, van de Mosel in Duitsland tot Eden Valley in Australië: de geboren en getogen duitse riesling druif is ontzettend veelzijdig en verovert de wereld. Ook wel de ‘Koningin van de druiven’ genoemd. Wij vroegen ons af: wat maakt deze Riesling wijn zo bijzonder? Waarom zijn vele wijnkenners zo enthousiast? We gingen op onderzoek uit.


Riesling wijn: al sinds de 15e eeuw

Om precies te zijn: in Duitsland is deze voor het eerst gespot in 1435 (bron: winefolly). Zijn oorsprong dus in Duitsland en nog steeds het belangrijkste wijngebied voor de riesling druif. De druif doet het erg goed in Duitsland door het koel en gematigde klimaat. Vooral de gebieden Mosel, Rheingau en Pfalz zijn populair. Door de ligging aan de riveren Mosel en Rijn vaak verbouwd op de naar het zuiden gerichte steile hellingen. Of in Pfalz juist beschermd door bergen in het westen. Door de verschillen allen met een net andere smaak van de riesling. Wel allen met de karakteristieken van de riesling: mooie, delicate wijnen, sterke fruitige en bloemige aroma’s en hoog in de zuren.


Riesling wijn: verovert de wereld!

Naast Duitsland floreert riesling inmiddels over bijna de hele wereld, vooral in de koele en gematigde gebieden. Om te beginnen, misschien redelijk voor de handliggend, in de Elzas. Met bijna 3500 hectare is de riesling een belangrijke druif voor de Elzas. De Elzas ligt achter de Vogezen en haalt zo de neerslag weg. Het is daardoor een relatief droog en zonrijk gebied. Dit is ook terug te zien in de vele grands crus in het gebied. Denk in Europa verder aan Oostenrijk, Italië (Südtirol, Piemonte), en Luxemburg. 

Buiten Europa is de Riesling veel terug te zien in de Verenigde Staten, en wel in Washington en in het koelere wijngebied Finger Lakes in New York. Halverwege de 19e eeuw werd de riesling vanuit Duitsland geïntroduceerd in Australië. De riesling uit Australië valt op door een hoger gehalte van petrol door de hogere temperatuur en meer zonuren. 


Zoek je wat dichter bij huis?

Probeer dan ook eens de Riesling van de Apostelhoeve. Kenmerkend voor de riesling is dat ze pas laat uitlopen en een lange groeiperiode heeft. Hierdoor is potentieel vorst in het voorjaar, zoals we in Nederland kennen, minder een probleem voor de vruchtvorming. Daarom ook mooie Rieslings te vinden in Nederland.

Wat je proeft in Riesling wijn

De riesling noemen ze ook wel een aromatisch druivenras. Dat houdt in dat ze een intense smaak hebben en sterke aroma’s. Denk bijvoorbeeld ook aan de Gewürztraminer en Muscat. Kenmerkend is het hoge zuurgehalte en de sterke fruitige en bloemige aroma’s. Aroma’s van groen fruit (appel en peer) en citrus fruit. Druiven die overrijp zijn geven smaken van perzik, abrikoos (steenvruchten), tropisch fruit (mango, ananas). Soms herken aroma’s van gedroogde abrikoos en rozijnen. Riesling rijpen ze niet op hout om op de fruitige smaken te behouden.Het bijzondere van de riesling is dat deze zich als een kameleon aanpast aan het terroir waar hij wordt verbouwd. Van droge mineraal achtige rieslingwijn tot een zoete dessertwijn. De meest kenmerkende aroma van de Riesling is echter petrol.

Wie kent de Liebfraumilch uit de jaren ‘80 nog?

Deze goedkope zoete Riesling wijn werd massaal geproduceerd in de jaren ‘80. Oorspronkelijk alleen gemaakt van riesling druiven. Om aan de vraag te voldoen werd deze op grote schaal in Duitsland verbouwd. De Riesling kan daardoor (onterecht) nog een slecht imago hebben en werd in die tijd echt ondergewaardeerd.


Petrol smaak? You either love it or hate it

Verwacht geen zware benzinegeur, maar je haalt deze aroma er zeker uit. Deze aroma wordt veroorzaakt door de goût de pétrole, dat op haar beurt wordt veroorzaakt door de stof TDN. Deze stof komt vijf keer vaker voor in de riesling dan in andere druiven. Goût de pétrole betekent letterlijk ‘oliesmaak’ en ontstaat door de rijping van de wijn. Gebruiken ze rijpe druiven met een hoge zuurgroep die veel zonlicht hebben gehad? Hoe meer petrol je zult proeven. Bij de riesling wijnen van hoge kwaliteit zul je deze smaak ook zeker proeven. 

Deze smaak is echter niet altijd zo goed geaccepteerd door de consument. Het ligt aan het gehalte in de wijn en aan je persoonlijke voorkeur. Door de klimaatopwarming, vormt het ook steeds vaker een uitdaging omdat je de smaak niet te overheersend wil hebben.


Riesling wijn gevoelig voor edele rot?

Is de petrol smaak nog niet genoeg? De riesling is ook gevoelig voor edele rot, ook wel botrytis genoemd. Dat klinkt inderdaad niet top, maar de wijnen kunnen hierdoor echt super zijn! Botrytis is een schimmel die op rijpe druiven kan groeien en rot kan veroorzaken. De schimmel maakt namelijk kleine gaatjes in de schil. Hierdoor verdampt het water uit de druif waardoor de suikers, zuren en smaakstoffen zich concentreren. Deze druiven worden dus gebruikt voor zoete wijnen. Het klinkt overigens eenvoudig, maar de omstandigheden in de wijngaard moeten hier wel geschikt voor zijn. Nevelige ochtenden, om de groei van de schimmel te stimuleren, gevolgd door warme en droge middagen zodat de schimmelgroei niet te heftig is en de druiven worden beschermd. Naast de riesling zijn bijvoorbeeld de druiven sémillon gevoelig voor botrytis en komt edele rot veel voor in het gebied ‘Sauternes’ in Frankrijk. Ben je specifiek opzoek naar een wijn waarbij de druiven zijn aangetast door edele rot? In de Elzas noemen ze dit ‘Sélection de grains nobles’ en is vaak vermeld op het etiket.


Het bewaren van de riesling wijn

De meeste witte wijnen wil je eigenlijk vrij snel drinken. Ze bieden niet altijd voldoende zuren en structuur om zich te ontwikkelen. De riesling daarentegen kun je minimaal 10 jaar opleggen doordat de stof TDN ook een conserverende werking heeft. Gedurende het aantal jaren ontwikkelt hij steeds meer interessante geuren en smaken. Even geduld dus! Of koop een extra flesje en geniet nu en op een later moment.


Wat eten we bij riesling wijn?

Omdat riesling wijn zo divers kan zijn, van mierzoet tot droog, is hij te combineren met verschillende gerechten. Ben je nog niet zo gedreven in het combineren van wijn en spijs? Zorg dan voor harmonie in de combinaties die je kiest. Meer weten? Lees dan hier verder. Zo passen lichte rieslings prima bij lichte recepten met veel groenten. Heeft de wijn een zoet tintje? Probeer deze dan ook een smet de Aziatische keuken te combineren. En de mierzoete rieslings uiteraard combineren bij het dessert.




Brandend benieuwd naar meer?