Pinot grigio Woeste wijngronden

Pinot Grigio: Italiaanse allemansvriend

Pinot Grigio is een ontzettend succesvolle druif in de afgelopen decennia. Door zijn eenvoudige en lichte karakter is het een echte allemansvriend. Op het terras, in het zonnetje en als aperitief. Genieten maar! Een eenvoudige witte wijn die in de zomer dus veel wordt geconsumeerd.


De populariteit van de Pinot Grigio

De Pinot Grigio laat bij uitstek zien hoe de consumentenvraag is veranderd in de laatste decennia. In de jaren ‘80/90 genoten we volop van flink houtgerijpte en zware wijnen. De laatste decennia drinken we liever lichte wijnen zoals de Pinot Grigio. Deze ontwikkeling zie je bijvoorbeeld ook terug bij de Chardonnay. Waar eerder de houtsmaken het fruit in de wijn overvleugelden, zorgen producenten nu voor veel meer verfijning. Het is echter wel zo dat je in een Chardonnay nog steeds meer houtsmaken zult terugvinden dan de Pinot Grigio.


De smaak van…

De Pinot Grigio is dus meestal een droge, eenvoudige en lichte wijn. Deze wijn kun je het beste drinken als hij nog jong is. De eenvoudige smaken kunnen namelijk vervagen als je deze te lang laat liggen. De structuur is niet complex genoeg om door te rijpen. Je zult smaken proeven van groene appel, citrus, maar ook bijvoorbeeld perzik. Dit geeft de wijn een fruitige smaak. Door dit fris en fruitige karakter drinken we de Pinot Grigio vaak bij de borrel, op het terras, in de zon. Er zijn slechtere dagen, genieten dus! Deze wijn gaat vrijwel nooit met een bevriend druifje  in de fles, ook wel een monocépage genoemd. Lekker genoeg om in z’n eentje te drinken dus!


Pinot grigio en het terroir

We weten dat deze druif bij uitstek laat zien hoeveel invloed een terroir kan hebben. Een terroir: dan hebben we het toch over de bodem? Onder andere, maar het is veel breder. Het gaat om alle natuurlijke invloeden die invloed kunnen hebben op de smaak van de wijn. Dus naast de bodem gaat het ook over het klimaat, de ligging en het aantal uren zon en regen.

Een eenvoudige en lichte borrelwijn. Is dat alles?

Nee, zeker niet. Als consument zie je door de populariteit van de Pinot Grigio snel de complexe en stevige wijnen over het hoofd. Deze wijnen komen meestal niet uit Italië, maar uit de Elzas in Frankrijk. Daar krijgen ze ook een andere naam, namelijk de Pinot Gris. Het gaat om exact dezelfde druif, maar dan in een ander gebied met een ander klimaat en een andere bodem. Deze druif laat dan ook bij uitstek zien hoeveel invloed het klimaat en de bodem heeft op de uiteindelijk wijn in je glas. 

Ben je op zoek naar een complexe en stevige Pinot Grigio? Zorg er dan voor dat je kiest voor de Pinot Gris. Technisch gezien is dit dezelfde druif, alleen uit een andere regio. Namelijk de Elzas. De Elzas is één van de zonnigste en droogste gebieden in Frankrijk. Dit zorgt ervoor dat de druiven een vollere en complexere smaak ontwikkeld met meer suiker en minder zuren. Je ziet hier ook de smaken van groene appel, citrus, banaan, perzik en mango terug. In de beste wijnen vind je ook tonen van honing en gember. De Pinot Gris past daardoor beter bij een mooi gerecht. 


De herkomst van de Pinot Grigio

Wist je dat deze wijn zijn oorsprong heeft in Frankrijk en niet in Italië? In de wereldberoemde wijnstreek bourgogne. Hier gaat hij schuil onder de naam Pinot Gris. Van daaruit is hij de wereld over gezworven en zo onder andere in Noord-Italië terecht gekomen. De Italianen hebben de Pinot Grigio echt op de kaart gezet. En nu wordt hij bijvoorbeeld ook in Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten en Slovenië verbouwd. Italië blijft echter veruit de grootste producent van Pinot Grigio met ruim 24.000 hectare. 

Veneto is de belangrijkste regio voor het verbouwen van de Pinot Grigio. Dit gebied ligt in het noordoosten van Italië. Het kenmerkende van dit gebied is dat de wijngaarden vrij hoog gelegen liggen op de uitlopers van de Alpen. Het ligt dichtbij de grens met Zwitserland en Oostenrijk. De beste Pinot Grigio wijnen komen uit de koelere gebieden, zodat de wijn fris blijft.  En zeg nu zelf, zo’n heerlijk fruitig  Italiaantje op een warme dag, wie doet je nog wat!




Brandend benieuwd naar meer?