Zelf wijn maken: een tof experiment!

Om met de deur in huis te vallen: wij zijn dit experiment tot nu toe nog niet aangegaan. Wel lijkt het ons erg tof om te doen en daarom zijn we alvast de boeken ingedoken. Dan hebben we alles bij de hand voor als het moment daar is! Want wijn van je eigen chateau, wie wil dit nu niet? Dus mocht je willen starten: deze info helpt je verder.  


Zelf wijn maken: DIY wine Kit

Er zijn twee opties om zelf wijn te maken: Of je schaft een DIY pakket aan, of je haalt alle benodigdheden zelf. Als je een ‘make your own wine kit’ aanschaft, zien we vooral de starterspakketten van Brouwland voorbij komen. Het grote voordeel van zo’n starterspakket is natuurlijk dat je alles bij de hand hebt. In het geval van Brouwland hoef je alleen zelf nog suiker en vruchten aan te schaffen. En een mooie toevoeging: ze leveren er een aantal recepten bij. Dit kan toch niet misgaan! Opvallend is dat er in een starterspakket vaak meer benodigdheden zijn toegevoegd, in vergelijking tot wanneer je zelf wijn maakt. Deze benodigdheden zorgen ervoor dat je een meer gecontroleerd proces hebt. Per se nodig is het niet.


Zelf wijn maken: de benodigdheden


Wil je de uitdaging écht zelf aangaan? Haal je kasten overhoop en ga op zoek naar: Schone emmers, vochtdoorlatend textiel zoals vitrage, een glazen fles/stop met een waterslot, voedingszout en lege wijnflessen. Het waterslot zorgt ervoor dat de druk die ontstaat tijdens het gisten eruit kan, maar dat fruitvliegjes geen toegang krijgen. 

En last but not least: de druiven! In Nederland doet de Boskoop Glorie druif het goed: hij heeft een dunne schil en groeit goed tijdens de Nederlandse zomers. Te verkrijgen bij de tuincentra of gewoon online. Heb je geen druiven voorhanden? Dan kun je het ook proberen met pure druivensap uit de supermarkt. Let op dat de druivensap wel suikers bevatten, ga dus niet voor de light variant. Suikers worden immers omgezet in het vergistings traject.

Geef ze een 2e kans!

Wil je meer uit je tuin halen? Bij een aantal starterspakketten geven ze aan dat je ook wijn kunt maken van appels, peren of rode bessen. Vaak gebruiken mensen de restjes uit de tuin, hoe mooi is dat!


Zelf wijn maken: Stap voor stap aan de slag!

  1. Het winnen van de sap: Pluk alle druiven en verwijder vervolgens de steeltjes, blaadjes en andere vuiligheid. Spoel vervolgens voorzichtig af met kraanwater. 
  2. Plet de sap uit de druiven: Kneed met je handen zoveel mogelijk sap uit de druiven. Wat je nu hebt noemen ze ook wel pulp. Doe je dit experiment met je kinderen? Dan is dit absoluut het leukste gedeelte! Stampen maar! 
  3. Scheid het sap en de druif: Nu komt de vitrage in beeld. Leg deze op de emmers en zorg ervoor dat alleen het sap hier doorheen gaat. Deze sap noemen we most. 
  4. Het gisten kan beginnen: Giet het druivensap in de glazen stolp en voeg hier de voedingszout aan toe (hoeveelheid staat op de verpakking). Dit zorgt ervoor dat het gistproces start. Zet het waterslot erop, want hierdoor kan de druk eruit maar kunnen er geen fruitvliegjes in. Fruitvliegjes maken azijn in plaats van wijn. Zet de stolp vervolgens op een warm en donker plekje. 
  5. Gisten in volle gang: Na een aantal dagen begint het mengsel te gisten. Je zult het waterslot horen ploppen. In dit gistingsproces worden suikers uit de druif omgezet in alcohol. Vaak gaat hier een week of 6 overheen totdat het tot rust is gekozen en het mengsel helderder is. De vergisting kan er trouwens voor zorgen dat er een schuimlaag ontstaat. Volkomen normaal dus. 
  6. Overhevelen van de wijn en de nagisting: Giet het mengsel rustig over en zorg dat je zoveel mogelijk drab kwijt raakt. Je kunt het overgieten in een emmer of glazen stolp doen, of je gebruikt je emmer/glazen stolp nadat je deze hebt schoongemaakt. Voor de zekerheid het waterslot nogmaals gebruiken. Dit nagisten is bedoeld om de wijn te kunnen klaren, om helder te laten worden. Ook dit proces duurt 4 tot 6 weken. 

Het resultaat! Je hebt nu een friszoete wijn in huis! Bottel de wijn, serveer het koel en geniet er vooral van! Cheers!

Doe een labproef met de kids!

Tof om als labproef te doen op een verloren zaterdagochtend met de kids! Laat ze zien wat er allemaal te maken is van fruit én laat ze verbazen in het gistingsproces.


Tot slot: een kleine waarschuwing vooraf


Tijdens onze zoektocht kwamen we voornamelijk informatie tegen dat wijn maken een eenvoudig en leuk proces is. En dat het tot slot genieten is van je eigen gemaakte flesje wijn. We lazen echter ook dat de weg ernaar toe leuker is dan het resultaat. Tip vooraf: Houd een gekochte fles wijn achter de hand, mocht het resultaat tegenvallen ;). Zodra we zelf het experiment zijn aangegaan om wijn te maken, dan lezen jullie dat hier uiteraard als eerste!


Brandend benieuwd naar meer?