Sommelier een bewonderenswaardig vak - Woeste Wijngronden

De sommelier: een bewonderenswaardig vak!

De sommelier: het klinkt als een droombaan! Gepokt en gemazeld door een baan in de horeca en met een wijnpassie pur sang. Er is zoveel te vertellen over dit prachtige vak! Leer de wondere wereld van de sommeliers kennen en lees snel verder!


Wat houdt het in sommelier te zijn?

Plat gezegd helpt de sommelier je in het restaurant bij het uitkiezen van de juiste wijn bij je gerecht. Zij zijn altijd in dienst van de horeca. Zit je in een heel tof restaurant en weet je niet welke wijn het moet worden? De sommelier komt je redden! Het adviseren klinkt misschien als een ingestudeerd riedeltje: ‘Gerecht A, kies voor wijn A’. Maar niets is minder waar:

  • Kies je zelf een wijn per glas uit? Dan laat de sommelier je de wijn proeven. Belangrijk daarbij is dat hij geen oordeel geeft. Een slechte keuze is er niet, al zou hij het misschien wel anders doen. 
  • De sommelier achterhaalt op een slimme manier jouw smaakvoorkeur. Als mens vinden wij het echter heel lastig om onze voorkeuren woorden te geven. Dit vraagt om een goede intuïtie van de sommelier. Een stuk psychologie komt er dus bij kijken!  
  • De sommelier adviseert niet alleen de juiste wijn bij een bepaald gerecht. Hij luistert dus vooral ook naar jouw smaakvoorkeur. En ook belangrijk daarbij: dit hoeft dus niet de duurste te zijn. Hij kijkt objectief naar de wijnen en hetgeen je als gast wilt.

Een sommelier doet echter veel meer dan dat jij als gast direct merkt. De kern van de taken van een sommelier is dat zij gespecialiseerd zijn in het vinden van de juiste wijn spijs combinaties. Dit houdt in dat hij ook verantwoordelijk is voor de inkoop van de wijn en dus veel contacten heeft met wijnboeren. Hij bezit veel informatie over de wijnstreken, druiven en de manier waarop de wijn wordt gemaakt. Daarnaast gaat hij in overleg met de chef kok om het menu samen te stellen en wijnsuggesties te geven bij de gangen. Dit alles vergt een grote dosis kennis en kunde!

Wijnproeven in een restaurant?

Dan is het misschien een tip om de volgende punten in je achterhoofd te houden
* Bevat de wijn kurk? Dan stuur je de fles terug. Let er wel op dat je de sommelier hier niet van mag beschuldigen. Anderzijds mag de sommelier hier ook niet met je over in discussie gaan.
* Heeft de wijn geen smaak? Vraag dan de sommelier om de wijn te decanteren.
* Heeft de wijn een andere smaak dan verwacht en stelt deze teleur? Dan heb je pech gehad, terugsturen is een no go.  
* Is de wijn te warm? Vraag dan om een emmer met ijs.
* Is de wijn te koud? Dan zit er niets anders op dan te wachten totdat deze op temperatuur is.
(Bron: Wijnkenner word je zo)


De verschillende levels van een sommelier

Sommeliers zijn er in heel verschillende soorten en maten: met basis kennis op zak, of met duizenden uren ervaring en theoretisch opgedane kennis. Eén ding is een feit: ze hebben allemaal een enorme passie voor wijn! Best gek misschien, maar iedereen kan zich sommelier noemen. Of je aan de slag komt in een restaurant is de vraag, maar mogelijk is het wel. Als beginnend sommelier kom je met een passie voor wijn, ervaring in de horeca en een gedegen basiskennis al een heel eind. Het is echter wel aan te raden om een certificaat te behalen. Dit vergroot namelijk je kansen om bij een toprestaurant als sommelier aan de slag gegaan. Je ambitieniveau is dus vrij bepalend! 

Klik op afbeelding voor vergroting. Bron: Winefolly

De afbeelding hiernaast schetst de verschillende niveaus van een sommelier op een mooie manier. Na een beginnend sommelier, bevinden zich de gecertificeerde sommeliers. Hierdoor heb je een gedegen basiskennis en adviseer je met vertrouwen gasten en vrienden. Er zijn verschillende wijncursussen mogelijk die je als sommelier maar ook als wijnliefhebber kunt volgen. De meest bekende zijn de WSET en de SDEN. De WSET is de wereldwijde britse opleiding, en SDEN is een van origine Nederlandse opleiding. Ga je een wijncursus volgen? Kijk dan goed naar de verschillen, want ze zijn er wel degelijk. 

Wil je als sommelier next step? Dan ben je jaren werkzaam in de wereld van wijn, je stelt je eigen wijnarrangementen samen en bent in staat om les te geven aan studenten. Grote kans dat je vinoloog bent, en dus bijvoorbeeld de opleidingen van de Wijnacademie tot vinoloog hebt afgerond. 

En tot slot top of the bill ‘Master sommelier’. Echt een uitzonderlijke prestatie als je deze titel weet te behalen via de Court of Master Sommeliers. Vanaf begin 2019 hebben slechts ongeveer 250 mensen wereldwijd de titel weten te behalen. In Nederland telt op het moment van schrijven vijf Master Sommeliers. Dat deze mensen een oneindige passie voor wijn hebben, mag duidelijk zijn. Het voltooien van deze opleiding vergt soms wel drie jaar. Let wel op dat je deze niet verwart met Master of Wine, want de Master Sommelier heeft echt de focus op de gastronomie en de service en minder op de wijngaard.

Sommelier, vinoloog of oenoloog?

Vraag je je wel eens af wat de verschillen zijn tussen een sommelier, een vinoloog of een oenoloog? Overal wel van gehoord, maar wat de verschillen precies zijn? We zijn daarom de boeken ingedoken en de volgende blog daarover geschreven.

Lees de blog


En weet je trouwens waar je een sommelier aan kunt herkennen? Een sommelier heeft altijd een kelnersmes op zak. On duty of off duty, let er maar eens op. Tref je een sommelier op een feestje of een borrel, buiten de horeca? Grote kans dat diegene het kelnersmes alsnog op zak heeft!

Een aantal toffe sommeliers uitgelicht

Tot slot een aantal toffe sommeliers in binnen- en buitenland uitgelicht! Allemaal vanuit verschillende levels, die de wondere wijnwereld allen op hun eigen manier benaderen. Daardoor verfrissend, leerzaam én leuk!

  • Ruben Kwakman: Uitgeroepen worden tot de beste sommelier van Nederland, en werken als hoofdsommelier in een sterrenrestaurant… dan denk je toch niet aan een 24-jarige knul? Hoe knap! Zo werkte hij als sommelier al in een aantal toprestaurants in Nederland, zoals De Bokkedoorns, Parkheuvel en Zarzo. Volg nu.
  • Thérèse Boer: Uiteraard een bekende vinologe en sommelier voor De Librije, erkend met drie Michelin sterren. Daarnaast voert ze samen met vinologe Astrid Joosten het merk ‘Astrid & Thérèse’. De afgelopen 15 jaar proefden ze zeker duizend wijnen op zoek naar bijzondere, goed gemaakte, pure en smaakvolle wijnen. En dát tegen betaalbare prijzen. De online wijnproeverij van hen is ook zeker een aanrader! Lees verder.
  • Andrea Zigrossi: Een heerlijk verfrissend Insta account van deze globetrotter en wine discoverer. Prachtige foto’s, kleurvol en levendig! Zijn passie voor wijn spat er vanaf!  
  • Eddy Razminas: In 2021 door Michelin uitgeroepen tot sommelier van het jaar en bijna negen jaar gewerkt bij tweesterrenrestaurant De Lindehof. Benieuwd om te zien wat zijn plannen zijn voor 2022! Volg nu. 
  • Alvin | Chef and sommelier: Een private chef, food photographer en wine-enthusiast in één. Niet alleen leuk om te volgen dus maar ook met een prachtige InstaWall! Volg nu.
  • Jan Willem van der Hek: Wat een cv, erg indrukwekkend. Minstens zo indrukwekkend: sinds 2016 mag Jan Willem van der Hek zich Master Sommelier noemen. En beste sommelier van Nederland! Hij deelt zijn kennis en enthousiasme over wijn ook graag via zijn boek ‘dat smaakt naar meer’. Nog niet gelezen, staat op onze wishlist!  Lees verder. 
  • Aldo Sohm: De beste Sommelier van de wereld mag natuurlijk niet missen… in 2008 stond deze op naam van Aldo Sohm. Maar het toffe is toch ook dat hij graag zijn passie met wijn wil delen met de wereld. Bijvoorbeeld via het boek ‘Wine simple’Volg nu.


We laten hier uiteraard maar een aantal sommeliers naar voren komen. Volg je zelf een sommelier die je graag met andere lezers en ons wilt delen? Laat het ons weten!



Brandend benieuwd naar meer?