Sommelier of vinoloog? Wat zijn de verschillen!
Tijdens een wijnproeverij vliegen de termen als sommelier, vinoloog en oenoloog je om de oren. Overal wel van gehoord, maar wat de verschillen nu precies zijn? Ze hebben allemaal veel kennis in de wijnwereld… jaloersmakend! Maar sommelier, vinoloog of oenoloog, dat word je vast niet zomaar? We doken de boeken in om de verschillen te achterhalen. Zou er een carrièreswitch voor ons in het verschiet liggen?
De sommelier komt je redden!
De eerste op ons lijstje is de sommelier, in dienst van de horeca. Heb je een super tof restaurant uitgekozen met een mooie wijnkaart, maar zie je door de bomen het bos niet meer? De sommelier comes to the rescue! Een sommelier is namelijk gespecialiseerd in het vinden van de juiste combinatie tussen wijn en spijs.
- Op slimme wijze achterhaalt hij je smaak voorkeuren. Je krijgt bijna een psycholoog aan je tafel! Het vraagt namelijk een goede dosis intuïtie om te begrijpen waar jij van houdt. Hoe duidelijk kun jij immers in het restaurant uitleggen welke smaken het beste bij jou passen?
- Hij laat je de wijn proeven als je per glas kiest, en geeft geen oordeel over de keuze die je maakt. Een slechte keuze is er niet! Hij zou hoogstens een andere keuze maken.
- Hij adviseert wijn die het beste past bij het gerecht én je smaak. En dit hoeft dus niet de duurste te zijn.
Al met al is het nogal een uitdaging, wetende welke combinaties er allemaal mogelijk zijn. Is het daarom verplicht dat de sommelier een certificaat heeft behaald? Nee dat is het niet, maar vaak is dit wel het geval.
De gevorderde sommeliers doen echter meer dan het geven van advies over de juiste wijn spijs combinaties. Een sommelier is ook verantwoordelijk voor de inkoop van de wijn: hij wint informatie in over de wijnstreken en gaat met de chefkok in overleg over de wijnsuggesties bij de gangen. Wil je meer weten over het bewonderenswaardige vak van sommelier? Lees dan verder in deze blog.
De vinoloog
De vinoloog is, net als de sommelier, een wijnkenner pur sang. Met een ongeëvenaarde passie voor wijn! Afgeleid van het Franse woord ‘vin’, of het Latijnse woord ‘vinum’. Naast deze passie heeft de vinoloog (in tegenstelling tot de sommelier) met succes de wijnacademie afgerond. Deze leg je niet zomaar af: om überhaupt toegelaten te worden gaan er allerlei diploma’s of certificaten aan vooraf, zoals WSET level 3. Dit maakt dat de vinoloog kennis heeft van de wijnbouw en de vinificatie, de wijnen van Europa, maar ook wijnen uit de nieuwe landen zoals Zuid-Afrika of Zuid-Amerika. Vinologen in opleiding leren goede proeftechnieken door 450 wijnen te proeven, alles over bodemsoorten en honderden druivenrassen. Maar ook over de wetgeving, gezondheid en de marketing in de wijnwereld. Een échte wijnkenner dus! Wel zonder wetenschappelijke titel trouwens.
Wijnweetje
De term vinoloog is dus afgeleid van het Franse woord ‘vin’ of Latijnse woord ‘vinum’. Lekker internationaal dus! Maar wist je dat we alleen in Nederland de term Vinoloog kennen? In het buitenland kennen ze dit soort opleidingen niet. Behalve de wetenschappelijke titel van de Oenoloog uiteraard.
De oenoloog
De oenoloog heeft deze wetenschappelijke titel wel op zak. Je hebt altijd baas boven baas! De term oenologie is afgeleid van het Griekse woord voor wijn: namelijk οἶνος (je spreek uit oinos). Een oenoloog houdt zich bezig met de technische aspecten van wijn en weet alles over het verzorgen van de wijnstok, ziektes in de wijngaard, het perfecte moment van oogsten en de wijnbereiding.
Oenologie is dus een universitaire wijnbouwtechnische wetenschap, en wordt helaas in Nederland niet gegeven. Hiervoor moet je bijvoorbeeld zijn bij de universiteit van Bordeaux of de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika. Naast het doceren over wijn, worden er op deze universiteiten ook veel onderzoek gedaan naar wijn.
Alle feiten rondom de sommeliers, vinologen en oenologen weer even op een rij! Om terug te komen op de vraag waar onze ambities liggen? Els begint in 2022 met een eerste cursus, Elly start binnenkort met de SDEN2 en WSET3. De boeken liggen al klaar, we hebben er enorm veel zin in! Wie weet waar het ons brengt, al staat die wetenschappelijke titel van oenoloog niet echt op onze bucketlist ; )
Brandend benieuwd naar meer?
- Birgit Eichinger – Gruner veltliner StrassBirgit Eichinger is één van de weinige vrouwelijke ondernemers met een winery. Wij mochten haar ontmoeten tijdens de wijnbeurs Prowein in Düsseldorf én haar wijnen proeven. We waren direct enthousiast over deze bijzondere dame én […]
Lees verder… from Birgit Eichinger – Gruner veltliner Strass
- Rake, robuuste Rioja wijnenDe Rioja wijnen: bij velen bekend, door velen bemind én een sterk merk! Een kwaliteitswijn met een sterk gevoel voor traditie. Traditiegetrouw jarenlang gerijpt op Amerikaans eikenhout, maar daar wordt tegenwoordig steeds vaker van afgeweken. […]
- Slurp wijn: het woeste assortimentSLURP! komt uit de koker van Ilja Gort: één van de bekendste wijnmakers uit Nederland. Want zoals hij zei over de Slurp wijn: ‘goede wijn moet je slurpen! Het is een pure eerlijke wijn, gemaakt […]