Rose wijn Woeste Wijngronden

Rosé wijn: het typische drankje voor in de zomer!

Op het terras, in je tuin, eventueel gecombineerd met een fijne frisse salade. De zomer in een fles is eigenlijk een heel lichte rode wijn. Namelijk gemaakt van blauwe druiven. De kleur zit in de schil van de druiven. Als de schil een tijdje in contact komt met het sap, krijg je een lichtrode gekleurde wijn: rosé wijn dus! Ook rosé wijn heeft verschillende kleuren: hoe langer je de schil mee weekt, hoe dieper de kleur van de rosé.


Een stukje geschiedenis van de rosé wijn

Rosé wijn staat vaak bekend als een lichte frisse wijn die snel op dronk is. Rosé  hoeft dus niet jarenlang te rijpen zoals je vaak ziet bij rode wijn. Integendeel: het is aan te raden om de jonge rosé wijn niet te drinken als ze ouder is dan twee of drie jaar.  Hierdoor denk je misschien niet direct aan de rijke geschiedenis van de rosé wijn. Er bestaan echter verschillende legendes. Eén van de verhalen gaat dat de eerste rosé wijn ca 600 jaar voor christus al is gebrouwen, in de Provence in Frankrijk. Zij schetsen dat rosé wijn zelfs de oudste wijnsoort is. Een ander verhaal schetst het idee dat de eerste rosé is gemaakt door een priester, wonend in een klein dorpje aan de oevers van het Gardameer. Tot op de dag van vandaag, blijft het nog mysterieus…Feit is wel dat rosé wijn lange tijd werd gezien als een soort afval wijn, ondermaats qua kwaliteit, een goedkoop drankje in de zomer. Begin 21e eeuw groeide de populariteit van rosé wijn enorm, beginnend vanuit de Provence.


Provence: de regio van de rosé wijn

De Provence in Frankrijk: de belangrijkste regio dus voor de rose wijn. Twijfel je als je voor het schap staat welke rose te nemen? Neem dan dus een Franse uit de Provence. De Provence staat bekend als de grootste producent van rosé wijn ter wereld. Realiseer je wel dat in totaal 10% van de wijnen die wereld worden geproduceerd rosé wijnen zijn. Frankrijk is daarin de grootste producent, met een kwart van de totale wereldwijde productie.

In de Provence is het mediterrane klimaat met meer dan 3000 zonuren erg geschikt voor de wijnbouw. Een bergachtig landschap, maar wel met meren en de zee in de buurt, maakt de wijngaarden heel verschillende druiven opleveren. De aangename zomers en de korte zachte winters maakt de Provence ook erg aantrekkelijk voor toerisme.  Wil je wijn en vakantie combineren? Doe dan eens een Route de rosé en kijk bijvoorbeeld op de site Route des vins de Provence. Hier staan 8 wijnroutes op vermeld met maar liefst 446 wijnhuizen.


Provence: rosé wijn en truffel

Wist je dat de Provence naast een flinke producent is van rose, ook voor 80% van de Franse truffel productie zorgt? Wil je een uitstapje maken van wijn naar truffel? Bekijk dan eens de documentaire ‘Truffel Liefde’ van Jascha de Wilde en Ben Hendriks. Ze nemen je mee in het verhaal van de truffel en laten je de prachtige streek Provence zien. 

Hoe wordt rosé wijn gemaakt?

Op onze socials hebben beschrijven we dat er drie manieren zijn om rosé te maken. Namelijk: persen, bloeden of mengen.

  • Persen: Blauwe druiven worden bij binnenkomst direct geperst. Het sap is kleurloos, maar de schil zorgt voor de kleur. Dit persen gebeurt heel licht, zodat er weinig kleur van de schil in de wijn terecht komt. De schillen worden verwijderd.
  • Bloeden: rode druiven gaan met schil en al in de gistingstank. Deze schillen gisten precies lang genoeg mee om kleurstof af te geven. Zodra de kleur roze genoeg is word sap en schil gescheiden.
  • Mengen: meestal verboden maar in enkele gevallen wordt beetje rode wijn aan witte wijn toegevoegd. Dit gebeurt o.a bij rosé champagne en niet Europese rosé.

Vaak heeft rosé wijn een wat bleke kleur, maar de verschillen zijn enorm. Hoe langer je de schil mee weekt, hoe dieper de kleur van de rose. Vergelijk maar eens twee glazen rosé met elkaar, het verschil is vaak goed te zien! De kleur zegt echter niets over de zoetheid van de wijn.


De smaak van rosé wijn

Zoals gezegd wordt rosé wijn gemaakt van blauwe druiven. Hiervoor gebruiken wijnmakers eigenlijk alle soorten blauwe druiven. En dit zijn er nogal wat! Het gevolg? Zeer uiteenlopende smaken en kleuren. Wel hebben alle soorten rosé iets fruitigs. Om een beetje overzicht te houden is het handig om onderscheid te maken tussen droog en zoet. De droge variant komt vooral uit Europa waarbij geen extra suikers zijn toegevoegd. Rose wijn buiten Europa is vaak zoeter. De typische rose wijn uit de provence wordt vaak gemaakt van de druif Grenache noir. Met smaken als watermeloen en bessen, en droog van smaak. De Syrah wordt ook veel in de Provence aangeplant. Deze zorgt voor een vollere smaak en zijn iets zwaarder. Je ziet het ook terug in iets diepere kleur van de rosé wijn. 


Rosé popsicles

Een keer wat grappigs proberen? Maak rose popsicles! Rose wijn drinken we al snel als het zonnetje schijnt, dus waarom er geen ijsje van maken? Doe een aantal aardbeien, de rose en als je van wat zoet houdt wat siroop in een blender, en vullen maar! Ook perfect om een restje wijn voor te gebruiken! Meer lezen over wat te doen met restjes wijn?

Klik hier

Wat eten we bij rosé wijn?

Rose wijnen passen bij veel gerechten. Ze hebben een hoge zuurtegraad waardoor de wijn goed te combineren is met bijvoorbeeld frisse gerechten als salades of met Parmaham. Ook lichte vlees en visgerechten doen het goed, of een heerlijk gegrild visje erbij naast. Nuttig je een lekkere rosé tijdens je bezoek aan de Provence? Bezoek dan één van de vele lokale markten. Zoek daar de fijne combinaties met je rosé wijn: van heerlijke groenten tot lokale kazen. En vergeet natuurlijk de truffels niet. Lees meer over wijn spijs combinaties.


Een aantal van onze favoriete rosé wijnen

Omdat de rosé wijn jonge wijnen zijn, zijn ze vaak ook prima betaalbaar. Tussen de 8 en 15 euro krijg je al heerlijke exemplaren. Hieronder een aantal van onze favoriete:



Brandend benieuwd naar meer?