Pinot Gris: ontdek alles over de grijze druif
Pinot Gris, Pinot grigio, Grauburger of Rülander: deze ene druif kent vele namen én is het levende bewijs dat de bodem en het klimaat veel effect hebben op de wijn in jouw glas. Staat er Pinot Gris op het etiket? Dan tref je een specifieke wijn aan die in geïnspireerd op de wijnen uit de Elzas. Benieuwd naar het verschil tussen deze namen? En wanneer je zou willen kiezen voor de één of de andere? We gingen op onderzoek uit.
Het begint allemaal in thuisland Frankrijk
De Pinot Gris heeft zijn oorsprong in de Bourgogne in Frankrijk. Van daaruit heeft deze druif letterlijk de wereld verovert. Rond 1700 dook de druif op in Duitsland (onder de naam Grauburgunder) en daarna verspreidde hij zich naar Noord-Italië (als Pinot grigio). Inmiddels heeft hij letterlijk de wereld veroverd: hij duikt op van Oostenrijk, Hongarije (Szürkebarát), Californië tot aan Australië en Nieuw-Zeeland. En dat alles met Frankrijk dus als thuisland.
We spreken over de Pinot Gris als de druif wordt aangeplant in de Elzas. Een prachtige en unieke wijnstreek in Frankrijk met het beste uit twee werelden. Het gebied ligt namelijk tegen Duitsland aan en is regelmatig van eigenaar gewisseld. Je ziet daardoor echt een culturele mix terug.
Waarom de grijze druif?
Waar komt de naam Pinot Gris vandaan? Dit komt door de grijsblauwe kleur van de schil zodra de druif rijp is. Dit geldt ook voor de Pinot Grigio. Grigio in het Italiaans? Juist, grijs.
De smaak en kleur van Pinot Gris
De Elzas is, misschien verrassend, één van de meest zonnige en droge gebieden van Frankrijk. In de Elzas kiezen ze er daardoor soms voor dat het plukken van de druiven wordt uitgesteld en de opbrengst wordt beperkt. De Pinot Gris heeft daardoor een volle smaak, meer suiker, minder zuren en complexere smaken. Smaken van groene appel en citrus, banaan, perzik en mango. In de voortreffelijke wijnen vind je smaken terug van honing en gember.
Op de etiketten van de wijn uit de Elzas zijn er een aantal onderdelen die je in de gaten kunt houden om een fijne wijn uit te zoeken:
- Het laat oogsten van de wijnen wordt aangeduid met ‘vendage tardives’. Hoe later de druiven worden geoogst, hoe meer zoetheid je zult proeven in je wijn.
- In heel uitzonderlijke gevallen wordt de Elzasser Pinot Gris geplukt met edele rotting (noble rot). Door edele rotting wordt de schil poreus. Het vocht uit de druif verdampt hierdoor, waardoor het gehalte van de suikers en de smaakstoffen zal toenemen.Dit wordt aangeduid met ‘Sélection de Grains Nobles’.
- Tot slot zijn er ruim 50 Grand Cru wijngaarden in de Elzas die mooie stijlen van de wijn aanbieden.
De lastig te vatten Pinot Gris
Het lastige voor de wijnproevers onder ons is dat de Pinot Gris geen echte unieke smaken heeft zoals petrol in Riesling. Zoals Stump de sommeliers eens zei: “Pinot Gris is a commonly feared grape variety in Sommelier Blind-Tasting Exams. Many wine experts identify Pinot Gris through the characteristics it doesn’t have” (bron).
Pinot Gris of pinot grigio? De verschillen op de een rij
Technisch gezien zijn de Pinot Gris en pinot grigio niet verschillend. Wist je trouwens dat deze druif in Duitsland Grauburger of Rülander wordt genoemd? Vele namen, maar het gaat om dezelfde druif. De verschillen uiteindelijk in je glas zijn echter vrij groot: waar de Pinot Gris perfect combineert bij een diner, is de Pinot grigio meer geschikt als lichte borrel wijn. Heerlijk op het terras, in de zon, genieten van het leven! De Pinot grigio is een eenvoudige, strakke en frisse witte wijn. Een echte allemansvriend die voornamelijk in grote hoeveelheden wordt geproduceerd in Italië.
Omdat de wijn vrij licht is, kun je deze het beste drinken als hij fris en jong is. Anders loop je het risico dat de eenvoudige smaken vervagen. Het is voornamelijk een droge witte wijn met een hoger zuurgehalte in vergelijking tot de Pinot Gris.
Op het bord
Omdat de Pinot Gris een volle en complexe wijn is, past deze perfect bij eten. Denk bijvoorbeeld aan kalfsvlees, gebraden kip, of een lekker curry. Elly gaf zichzelf een cadeautje, namelijk het kookboek EEN van Jamie Oliver. Ze maakte hieruit de sappige kip met tahin en dronk daarbij een Pinot grigio (bekijk hier het recept). Met de wetenschap van nu had dit dus ook prima een Pinot Gris kunnen zijn.
Brandend benieuwd naar meer?
- Birgit Eichinger – Gruner veltliner StrassBirgit Eichinger is één van de weinige vrouwelijke ondernemers met een winery. Wij mochten haar ontmoeten tijdens de wijnbeurs Prowein in Düsseldorf én haar wijnen proeven. We waren direct enthousiast over deze bijzondere dame én […]
Lees verder… from Birgit Eichinger – Gruner veltliner Strass
- Rake, robuuste Rioja wijnenDe Rioja wijnen: bij velen bekend, door velen bemind én een sterk merk! Een kwaliteitswijn met een sterk gevoel voor traditie. Traditiegetrouw jarenlang gerijpt op Amerikaans eikenhout, maar daar wordt tegenwoordig steeds vaker van afgeweken. […]
- Slurp wijn: het woeste assortimentSLURP! komt uit de koker van Ilja Gort: één van de bekendste wijnmakers uit Nederland. Want zoals hij zei over de Slurp wijn: ‘goede wijn moet je slurpen! Het is een pure eerlijke wijn, gemaakt […]