Bourgogne wijn Woeste wijngronden

Bourgogne wijn: langs de Route Des Grand Crus

Bourgogne wijn: poeh he. Niet zomaar even een wijn en streek om bij stil te staan. De Bourgogne, daar waar het allemaal begon. Een rijk verleden én een prachtig heden. Wereldberoemde wijnen die bekend staan om hun klasse en verfijnde smaak. We hebben hier even aan mogen proeven en een indruk gekregen. De hele route staat op onze to-do lijst. Zo klinkt het misschien als een verplicht nummertje maar niets is minder waar!


Bourgogne wijn: daar waar het begon

Een rijke historie daar in Bourgogne! De eerste wijnranken zijn geplaatst in de eerste eeuw door de romeinen. Het waren echter de kloosterorden tijdens de middeleeuwen die echt met de wijngaarden aan de slag gingen. De kloosterorden mochten vanuit hun overtuiging wel wijn drinken, maar zich niet mochten bezatten. De wijn die overbleef verkochten ze en zo is de basis gelegd. Uiteindelijk werden de wijngaarden een belangrijke inkomstenbron. Deze inkomsten en de wijngaarden willen ze graag beschermen. Dit deden ze onder andere door een muur te bouwen rondom de wijngaarden. 

Ga je op pad in de Bourgogne? Dan zie je deze zogeheten ‘clos’ nog vaak terug. Zo beschermden zij de wijngaarden tegen diefstal en om het perceel af te bakenen. Het verhaal gaat dat ze dit ook deden om de pest te weren. In het dorp Vougeot tref je het kasteel Clos de Vougeot, gebouwd door de monniken, waar je dit principe nog mooi terugziet.


De wereldberoemde wijnstreek Bourgogne

Een lang uitgerekte wijnregio: van Chablis in het noorden tot de Beaujolais in het zuiden. Een lange smalle strook en maar een paar kilometer breed. Over de weg is het meer dan 250 km met grote verschillen qua klimaat en bodem. Een diversiteit aan wijnen dus! Het totale oppervlak is niet eens heel groot: in totaal zo’n 10.000 hectare aan wijngaarden. Klein maar fijn, want een aantal van de grootste wijnen ter wereld worden hier gemaakt. 

Het gebied bestaat uit vier regio’s: Côte de Nuits in het noorden waar vooral pinot noir wijnen vandaan komen. Côte de Beaune is vooral bekend om de chardonnay. De regio wordt opgevolgd door de minder bekende regio Côte Chalonnaise en tot slot is de Maconnais de meest zuidelijke regio. De rijke kalkbodem zorgt er hier voor dat ze voornamelijk chardonnay verbouwen. De Beaujolais hoort er officieel bij maar wordt vaak los gezien, omdat er grote verschillen zijn in het terroir en de druivenrassen. De blauwe gamay druif wordt hier het meest verbouwd. 

Het klimaat in de bourgogne kenmerkt zich door koude winters en warme zomers. In de herfst kan veel regen vallen en de strenge nachtvorst kan zorgen voor een minimale opbrengst. Voor een wijnboer zijn dit dus lastige omstandigheden om druiven te verbouwen. Je ziet hierdoor ook veel verschil in kwaliteit. En vallen alle kwartjes op de juiste plek? Dan krijg je dus de wereldberoemde wijnen uit de Bourgogne!

Bourgogne wijnstreek woeste wijngronden

Het terroir

Wist je dat de veelgebruikte term terroir terug te leiden is naar de Bourgogne? Terre’ betekent in het Frans namelijk ‘bodem’. Bij het terroir hebben we het toch over de bodem? Onder andere. Het is veel breder dan dat. Het gaat ook over het klimaat, de ligging, het aantal zon/regen uren. Eigenlijk gaat het over alle natuurlijke invloeden die effect hebben op de smaak van de wijn.

De climats in de Bourgogne

Je verwacht misschien dat we het dan hebben over het klimaat, maar niets is minder waar. De climats zijn begrensde wijnpercelen op de hellingen van de Côte de Nuits en Côte de Beaune. De bodem en de ligging op de hellingen maakt dat de percelen van elkaar verschillen en zorgen voor een verschil in wijn. Sinds 2015 staan deze climats zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco. Ze zijn aangemerkt als cultuur werelderfgoed, omdat zij zijn gevormd door menselijk handelen en niet zijn ontstaan vanuit de natuur.


Welke druiven worden gebruikt voor Bourgogne wijn?

Vanuit de middeleeuwen plantten ze al de druiven Chardonnay en de Pinot Noir. Twee wereldberoemde druiven waarbij Bourgogne wordt gezien als de maatstaf. Beide druiven zie je ook nu nog steeds het vaakst terug. Als de Pinot Noir druiven onder de juiste omstandigheden en op het mooist moment worden geoogst, levert het de mooiste wijnen op. Een lastige druif om te verbouwen, maar daardoor des te mooier als het lukt. 

Voor de chardonnay geldt dat deze juist makkelijk te verbouwen is. Je ziet deze terug van Zuid-Afrika, Argentinië tot aan Australië. Hierdoor onderschat je snel de prachtige Chablis uit de Bourgogne. Gemaakt van de chardonnay, geproduceerd op een prachtige complexe locatie in de Bourgogne. Hoewel deze druiven leidend zijn, zie je langs de route grote verschillen. Niet in druiven maar door de grote verschillen in klimaat en bodem.


De duurste chardonnay uit de Bourgogne

Wist je dat de duurste wijn gemaakt van de chardonnay druif uit de Bourgogne komt? De Le Montrachet van Domaine de la Romanée-Conti kost ruim €1500,- maar dan daar krijg je ook wat voor terug!

Route des Grands Grus – langs de bourgogne wijn

Zoek je iets tofs om te doen? Volg dan de Route des Grands Crus. Het is een 60 km lange populaire wijnroute, waarbij je langs 37 dorpen en de wereldberoemde wijnen gaat. Van Dijon naar Beaune en Santenay. Deze Franse wijnroute heeft ervoor zorgt dat sinds 1937 de wijnstreek ook toeristisch op de kaart is gezet. En houd je ogen goed open: zie je te midden van de wijngaarden gemetselde hutjes staan? Dit zijn zogeheten ‘cabottes’: hutjes waar de wijnboeren konden eten en rusten tijdens het werk in de wijngaarden. 

Op deze manier leer je de Bourgondische keuken en de wijnstreek natuurlijk pas echt kennen! Door een uitstapje aan Beaune hebben wij hieraan mogen proeven, en absoluut: dat smaakt naar meer! Deze Route des Grand Crus staat dus ook bovenaan ons lijstje.



Brandend benieuwd naar meer?