Wat maakt Mendoza wijn zo bijzonder?
Niet gek dat Mendoza wijn zo populair is! Het is namelijk dé belangrijkste wijnstreek in Argentinië! De combinatie van de hoogte in het gebied door de Andes, het klimaat en de bodem zorgt voor deze bijzondere wijnen. Familie van ons ging in 2023 op avontuur door de bodegas in Mendoza. Reden genoeg dus om meer over deze regio te leren en de ervaringen van Leslie & Emiel te delen!
De rijke geschiedenis van Mendoza wijn
De wijnbouw in Mendoza begon al in de 16e eeuw, toen Spaanse kolonisten de eerste wijnstokken naar dit gebied brachten. De voet van de Andes was een populair gebied, waardoor Mendoza direct een belangrijke regio werd voor de Argentijnse wijnbouw. In de 19e eeuw nam de wijnbouw in Argentinië een vlucht, doordat Europa werd getroffen door de druifluis epidemie. Veel Europese wijnmakers trokken naar Argentinië en namen de Franse druif Malbec mee.
Leslie & Emiel leerden in het museum bodega La Rural, dat de kwaliteit sowieso in de 16e eeuw nog ver beneden peil was. “De kolonisten dronken namelijk zelf nooit wijn, omdat het gewoon niet lekker was. De druiven werden geoogst in leren manden en geperst in een grote leren bak, wat heel veel met de smaak deed. Ook werd een gedeelte van het proces meestal in de volle zon gedaan in plaats van bij een iets koelere constante temperatuur. De wijn die zo gemaakt werd, was maar voor één afnemer: de kerk! Dit was namelijk miswijn! Vanaf de jaren ‘80 zijn er echter pas echt stappen gemaakt om de kwaliteit te verbeteren. Soms werd de wijn ondergronds of in betonnen zwembaden gehouden en leer werd vervangen door het smakeloze epoxyhars.” Sindsdien heeft Mendoza zich ontwikkeld tot een belangrijke speler in de internationale wijnindustrie.
Wist je dat…
… Mendoza wijn pas sinds eind jaren ‘90 een flinke kwaliteitsslag heeft gemaakt en via de export de hele wereld over gaat? Vanaf deze periode was de situatie in het land politiek en economisch gezien stabiel genoeg zodat de wijnmakers durfden te investeren. Vanaf de 16e eeuw was het vooral voor nationaal gebruik.
Unieke klimaatomstandigheden in Mendoza
Een van de belangrijkste redenen waarom Mendoza wijn zo bijzonder is, zijn de unieke klimaatomstandigheden. Het gebied ligt aan de voet van de Andes en heeft een hoogte van meer dan 1000 meter boven zeeniveau. Het Andesgebergte zorgt ervoor dat de weersinvloeden zoals regen vanuit de zee wordt tegengehouden. Dit zorgt voor een droog klimaat (zelfs geclassificeerd als woestijn) met veel zonlicht. De hoogte zorgt voor grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Deze verschillen zijn gunstig, omdat de druiven door de grote hoeveelheid zon snel rijpen en een hoger suikergehalte hebben. De koele nachten zorgen ervoor dat de zuurgraad wordt behouden. Het zorgt dus voor een mooie balans en een hoge kwaliteit.
Er is Leslie & Emiel vertelt dat er minder dan 200 mm regen per jaar valt. “Dit komt doordat op de hoge toppen van de Andes (die elk jaar nog hoger worden) de wolken vol regen vanaf de zee vastlopen en hier al het water al wegstroomt. Water is dus spaarzaam. Zo spaarzaam dat op het schoonspuiten van je auto een boete staat! Het mooie hiervan is dat de druiven dat helemaal top vinden, dat kurkdroge klimaat. Ondanks hun grote liefde voor zonnebaden, worden ze wel natuurlijk voorzien van een paar druppeltjes water. Dit is gletsjerwater dat via een rivier uit de Andes naar Mendoza stroomt”. Dit is zuiver water dat veel mineralen bevat. Dit zorgt voor een mooie toevoeging aan Mendoza wijn waardoor de druiven van zeer hoge kwaliteit zijn en worden gebruikt voor de productie van de beste wijnen ter wereld.
Het terroir van de Mendoza wijn
Er zijn veel verschillende microklimaten en hoogtes in deze gebieden. Hierdoor kunnen de bodegas een enorme variatie aan wijnen produceren. Doordat de grond bestaat uit een combinatie van kiezels, zand en klei, kan het vocht dat ze krijgen, goed in de grond worden opgenomen. Deze unieke omstandigheden maken het mogelijk om druiven te verbouwen die een hoge kwaliteit hebben en vol smaak zitten.
Natuurlijke bedreigingen
Door het warme klimaat in Mendoza, krijgen schimmels weinig kans in de wijngaarden. Wist je dat er daarom juist veel biologische wijngaarden zijn in het gebied? Door de unieke omstandigheden, is er veel minder noodzaak om pesticiden te gebruiken. Wat wel een bedreiging is? Hagelstormen. Regen hebben ze hier nauwelijks, maar sommige jaren komen er serieus meerdere keren duiven eieren uit de lucht die de planten zo erg beschadigen dat de oogst het jaar erop ook niks gaat zijn! Hiervoor gebruiken ze netten die ze over de wijnranken leggen.
De regio’s in Mendoza
De twee belangrijkste regio’s zijn het noordelijke Luján de cuyo en het zuidelijke Valle de uco. Luján de cuyo wordt gezien als het hart van de streek. In deze streek vind je de oudste wijngaarden, soms nog in pergola vorm. De regio Valle de Uco is een jonger gebied waar het aantal hectare voor wijngaard in 2000 is verdubbeld tot 28.000 hectare. Wijngaarden liggen daar tot wel 1700 meter en liggen in de luwte van één van de hoogste gebergten in de Andes. Een belangrijke regio internationaal gezien. Naast deze twee belangrijkste gebieden is er nog het kleinere en historische gebied Maipú.
De beroemde druivensoorten in de Mendoza wijn
Met stip op één: dé trots van Argentinië, namelijk de Malbec. Met zijn dieprode of eigenlijk paarse kleur, met smaken van zwart fruit, mooie ronde tannines is het een heel krachtige wijn. Een heel goede combinatie natuurlijk met de Argentijnse steak! Ook de cabernet Sauvignon wordt veel verbouwd. Bij de witte druiven is de Torrentés de belangrijkste inheemse druivensoort die bekend staat om zijn fruitige aroma’s en bloemige smaak. Ook de Chardonnay zie je veel terug in Mendoza.
Wist je dat…
… er zelfs een wereld Malbec dag bestaat? Op 17 april wordt dit feestje jaarlijks gevierd. Dit was dé dag in 1853 waarop de Argentijnse President de opdracht gaf aan een Fransman om nieuwe wijnstokken naar Argentinië naar Argentinië. Dat gaf een flinke zwengel aan de wijnbouw in Argentinië.
Hoe herken je een goede Malbec Mendoza wijn?
Dé trots van Argentinië is dus de Malbec druif. Maar waar let je nu op als je een goede Malbec wilt kopen? Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de beste wijnen vrijwel altijd met de hand zijn geplukt. Het machinematig plukken kan hier nog niet tegenop. Daarnaast produceren de regio’s Uco Valley en Luján de Cuyo heel consistent goede Malbec wijnen. Heb je de keuze? Neem dan een Malbec uit deze regio’s. Tot slot kan een goede Malbec enige rijping hebben. Het is niet gek als je 15-24 maanden rijping ziet op het etiket. Dat betekent ook dat de wijnmaker de wijn de tijd heeft gegeven en er energie in heeft gestoken.
Een bezoek aan Mendoza
Als we Leslie & Emiel mogen geloven (en dat doen wij zeker!) dan is een bezoek aan de wijngaarden in Mendoza een vette aanrader. En kiezen wordt lastig! Het ligt een beetje aan de gebruikte definitie voor bodega, maar de regio Mendoza telt op z’n minst 800 wijnhuizen. Keuzestress dus :). “We zitten hier aan de oostzijde van de machtige Andes, wat zorgt voor een kurkdroog klimaat en daarnaast uiteraard waanzinnige uitzichten op sneeuwwitte bergtoppen. Geen slechte plek om een glas wijn te drinken dus! En verwacht geen dorre bedoening. Het tegendeel is waar: met zorgvuldige beplanting zijn de stad Mendoza en de bodegas heel groen. Zoals één van onze gidsen zegt: “Anders is het hier niet vol te houden!”. En dat alles gecombineerd met de uitgebreide geschiedenis en cultuur van Mendoza wijn maken het nog interessanter.
Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Lesie & Emiel in de bodegas in Mendoza? Lees dan deze blog. In deze blog kun je als liefhebber meer lezen over Argentijnse wijn.
Brandend benieuwd naar meer?
- Birgit Eichinger – Gruner veltliner StrassBirgit Eichinger is één van de weinige vrouwelijke ondernemers met een winery. Wij mochten haar ontmoeten tijdens de wijnbeurs Prowein in Düsseldorf én haar wijnen proeven. We waren direct enthousiast over deze bijzondere dame én […]
Lees verder… from Birgit Eichinger – Gruner veltliner Strass
- Rake, robuuste Rioja wijnenDe Rioja wijnen: bij velen bekend, door velen bemind én een sterk merk! Een kwaliteitswijn met een sterk gevoel voor traditie. Traditiegetrouw jarenlang gerijpt op Amerikaans eikenhout, maar daar wordt tegenwoordig steeds vaker van afgeweken. […]
- Champagne: de bubbels der bubbelsChampagne: er is zoveel over te lezen, leren en luisteren over deze mousserende wijn! We kennen allemaal de bruisende champagne, maar wist je ook dat bubbels in de wijn vroeger een foutje waren? Of weet […]