Argentijnse wijn woeste wijngronden

Maxima, voetbal, tango en…Argentijnse wijn

Als we aan Argentinië denken, dan denken we al snel aan Maxima, voetbal en de tango. Maar denken we dan ook aan Argentijnse wijn? Het zou zeker moeten want Argentinië staat in de top 10 van grootste wijnproducerende landen ter wereld. Uiteraard kenden we de druif Malbec en de regio Mendoza. Maar er is meer over te leren en te lezen over Argentijnse wijn, dus gingen we op onderzoek uit.


Argentijnse wijn: een overzicht

Argentinië is een enorm groot land met in totaal ongeveer 225.000 hectare wijngaarden. Zij produceren 15 miljoen hectoliter Argentijnse wijn per jaar en heeft een lange wijnhistorie. In de 16e eeuw introduceerden de Spanjaarden de eerste druiven in Argentinië. De voet van de Andes was toen direct een populair gebied om de druiven te laten groeien in het zonovergoten en droge klimaat in Argentinië. Toen in Europa eind 19e eeuw de druifluis epidemie veel wijngaarden heeft verwoest, vertrokken veel Europese wijnmakers naar Argentinië. Zij namen toen naast hun kennis bijvoorbeeld ook een Franse druif mee, die nu bekendstaat als de Malbec. De kwaliteit van de wijn was echter tot de jaren ‘80 niet top en alleen bestemd voor eigen gebruik in Argentinië. Pas na de jaren ‘80 was de wijn ook geschikt voor export. Veel wijngaarden zijn toen herplant met kwaliteitsdruiven waardoor de kwaliteit van de Argentijnse wijn werd verbeterd.



Wist je dat…

… 75% van de Argentijnse wijn rode wijn is? Een stevige Malbec bijvoorbeeld die goed past bij de eetcultuur van Argentinië, namelijk veel vlees.

De druiven in de Argentijnse wijn

Omdat er verschillende klimaten en grondsoorten zijn te vinden in Argentinië, zijn er allerlei druivenrassen die het hier goed doen. Je vindt er Franse, Italiaanse en Spaanse druivenrassen. Hieronder lichten we de twee meest bekende druivenrassen toe.

  • Malbec: met stipt op één deze meest bekende druif bij Argentijnse wijn. Deze heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in Cahors in Zuidwest-Frankrijk, waar hij onder de naam cot nog steeds flink wordt verbouwd. Het is een donkere druif met veel kleur en smaak (pruimen, bramen, kersen). Het heeft een heel herkenbare donkerpaarse kleur in je glas. De Malbec krijgt vaak houtrijping en zorgt voor krachtige wijn, passend bij de Argentijnse steaks. Naast de Malbec, worden ook de Bonarda (veel gebruikt in blends), Syrah, Cabernet Sauvignon en Tempranillo veel verbouwd.
  • Torrentés: Deze druif vindt echt zijn oorsprong in Argentinië. Van deze druif wordt een aromatische witte wijn gemaakt en is goed te combineren met de Aziatische en Indiase keuken. Een druif met een muskaatachtig karakter. Een frisse en sappige witte wijn, vooral verbouwd op de hooggelegen wijngaarden in Salta. Naast deze witte druif, wordt ook de Pedro Giminez en Chardonnay veel verbouwd.


Het klimaat in Argentinië

Argentinië is vooral een warm en droog land en heeft zelfs een heet continentaal woestijnklimaat. Voor het verbouwen van goede druiven, zoeken ze daarom de luwte van het Andes gebergte op. De wijngebieden liggen in het westen van Argentinië en juist aan de oostkant van de Andes. De Andes biedt namelijk bescherming tegen de wisselende weersinvloeden die vanaf Chili komen. De sneeuw die vanuit de bergen smelt, zorgt ervoor dat de wijngaarden via de rivieren worden voorzien van water. Daarnaast liggen de wijngaarden vrij hoog, waardoor het een perfecte ligging heeft voor de druiven.


Hagelstormen en Argentijnse wijn… I kid you not!

Het grootste risico met betrekking tot het klimaat zijn mogelijke hagelstormen. Els haar nichtje Leslie trekt 1,5 jaar door Argentinië samen met Emiel, waarbij ze verschillende bodegas hebben aangedaan. Zij vertelde hierover het volgende: “In deze wijngaard (Tempus Alba) zien we voor het eerst netten over de wijnranken liggen. Onze gids legt uit dat veel wijngaarden een variatie hierop hebben om de planten te beschermen tegen, hier komt ‘ie, hagelstormen! I kid you not. Regen hebben ze hier nauwelijks maar sommige jaren komen er serieus meerdere keren duiveneieren uit de lucht die de planten zo erg beschadigen dat de oogst het jaar erop ook niks gaat zijn!”. Jeroen Bronckhorst vertelt in de podcast van de Wijnstudio dat de netten daarnaast veel zon tegenhouden. In een gebied zoals Argentinië kan dit geen kwaad, maar dat is wel een reden waarom netten in andere landen vaak geen oplossing zijn.


Leslie & Emiel on the road

Benieuwd naar het hele verhaal en de ervaringen van Leslie en Emiel in Mendoza?

Lees dan hier


Wijngebieden in Argentinië: waar moet je naar toe?

n Argentinië zijn er een aantal heel bekende wijnbouwgebieden. De meest bekende is Mendoza met ongeveer 800 verschillende wijnhuizen. Ook wel het ‘Bordeaux van Argentinië’ genoemd. In deze regio wordt ongeveer driekwart van de totale Argentijnse wijn geproduceerd. Vanaf het begin, dus de 16e eeuw werden hier al druiven voor wijn verbouwd. Dit was destijds nog voor missiewijn met dus als afnemer de kerk. De belangrijkste gebieden in Mendoza voor het groeien van de druiven zijn Lujan de Cuyo, Maipu en Valle de Uco.

Iets noordelijker ligt San Juan. Omdat dit gebied dicht tegen het Andesgebergte ligt, is het een heel droog gebied. Irrigatie is in dit gebied dus ook noodzakelijk. Als je nog een stuk noordelijker reist, dan vind je daar de gebieden Salta en La Rioja. Om verwarring te voorkomen met de Spaanse Rioja, wordt deze gelabeld als La Rioja Argentina. Op deze vrij afgelegen en geïsoleerde wijngaarden, zijn in de 16e eeuw de allereerste wijngaarden aangeplant. Tot de 19e eeuw was La Rioja het centrum van de wijnbouw van Argentinië. In deze regio wordt er veel via de biologische traditie gewerkt. Omdat het een ontzettend droog gebied is, komen er weinig ziektes voor. Daarom is het mogelijk om veel via de biologische methode te doen. 

Tot slot een minder bekende wijnregio: Cafayate. Het noordelijkst gelegen, waar vooral superieure kwaliteitswijnen worden gemaakt van de Torrontes. Er heerst een fijne rustige sfeer en is een prachtig gebied. Dus mochten we nog eens een trip naar Argentinië plannen, dan pakken we deze regio zeker mee in onze voorbereiding.


Hopelijk heb je bij het lezen van deze blog een beter beeld gekregen bij Argentinië als wijnland. Heb je tips of aanvullingen? Laat het ons weten! Leuk om zo samen de wijnwereld een beetje verder te ontdekken. 



Brandend benieuwd naar meer?