Riesling wijn woeste wijngronden

5 tips om de juiste Riesling wijn te kiezen!

Riesling wijn: ook wel de koningin van de druiven of de keizer van de germanen genoemd. Een veelzijdige druif met zijn oorsprong in Duitsland. Ondertussen verovert hij de wereld: van de Rheingau in Duitsland tot Clare Valley in Australië. Riesling wijn kan droog tot zoet zijn, en van fruitige tot petroleum aroma’s. Prachtig zo’n veelzijdige druif, maar tja daar sta je dan voor het schap of je bent aan het scrollen in de webshop. Hoe vind je de juiste riesling wijn die bij jou past? We geven 5 tips!


#1: Bekijk het alcoholpercentage van de Riesling wijn

Ben je op zoek naar een droge Riesling wijn? Koop dan een wijn vanaf 12% alcohol percentage. In dat geval zijn de meeste suikers omgezet in alcohol. Je hebt dan weinig restsuiker. Juist op zoek naar een lekkere zoete dessertwijn? Zorg er dan voor dat je een riesling wijn kiest tot 8% alcohol percentage. Dan zijn er nog restsuikers te vinden in de wijn, waardoor deze zoeter is. Benieuwd naar het proces van zoete en droge wijn? Lees dan hier verder.



#2: Check de regio van de Riesling wijn

Zoals gezegd heeft de Riesling zijn oorsprong in Duitsland. Ben je op zoek naar een authentieke Riesling wijn? Begin dan met de wijnen uit ons buurland. Uit de Mosel, Rheingau en Pfalz komen de mooiste wijnen vandaan. Hoe noordelijker het gebied, zoals de Mosel, hoe half-zoeter de wijn. De Pfalz grenst aan de Franse Elzas en deze wijnen zijn vaak droog. Ook uit de Franse Elzas komen prachtige Riesling wijnen. Zoek je een wijn met een heftigere petrol smaak? Kies dan een Riesling wijn uit Australië.

#3: Van droog tot zoet, let op de termen

Nee, zeker niet. Als consument zie je door de populariteit van de Pinot Grigio snel de complexe en stevige wijnen over

Misschien niet de tip waar je direct op zit te wachten. Niet iedereen wordt namelij blij van het lezen van een etiket. Maar het etiket kan wel veel informatie geven! In Duitsland zijn er etiket termen die de mate van rijpheid van de druif weerspiegelen op het moment van de oogst. Het zegt veel over het suikergehalte en daarom handig om te lezen. Het gaat om Landwein, Qualitätswein en Prädikatswein. Bij de Prädikatswein hebben de druiven een hoger suikergehalte, en ze moeten uit één gebied komen. Hier binnen zijn zes categorieën: 

  • Kabinett: wijnen die licht van body zijn
  • Spätlese: deze worden later geoogst en hebben daardoor rijpere smaken van citrusfruit en tonen van perzik
  • Auslese: uit de oogst worden specifieke overrijpe trossen geselecteerd. Daardoor herken je smaken van steenvruchten, tropisch fruit en mango. Verwacht echter geen zoete riesling wijn. Dit is meestal nog steeds een droge wijn.
  • Eiswein: een bijzondere wijn! Gemaakt namelijk van bevroren druiven aan de wijnstok. Het komt niet ieder jaar voor, onwijs arbeidsintensief en een lage opbrengst. Kortom: als het lukt gaat het om een voortreffelijke wijn waar je je portemonnee zeker voor moet trekken. 
  • Berenauslese: Ze selecteren druiven en trossen waar edele rot al is opgetreden. Dit soort voor aroma’s van steenvruchten, tropisch fruit, gedroogd fruit en honing
  • Trockenbeerenauslese: Ook wel afgekort met TBA. Een zeer geconcentreerde wijn die is gemaakt van druiven die zijn gedroogd door edele rot. Voortreffelijke intense wijnen. 

Door te letten op deze etiket termen krijg je dus meer informatie over de mate van zoetheid van de druiven.


#4: Kwaliteitstermen helpen je op weg

In Frankrijk kunnen we classificaties systematiek van de Grand Crus. In Duitsland hebben zij in 1910 het systeem van de VDP opgericht om de duitse kwaliteitswijnen te bewaken. De wijnen zijn te herkennen aan de adelaar op de wijnfles. VDP staat voor ‘Der Verband Deutscher Prädikatsweingüter’ waarbij ruim 200 van de beste wijnproducenten uit Duitsland zijn aangesloten. Zij hebben in totaal ongeveer 5% van de totale wijnbouw in bezit. Om de kwaliteit te waarborgen werken ze met strenge voorwaarden en regels. Denk hierbij aan bijzondere wijngaarden door topografie, bodem of het micro klimaat en zij moeten van wijnbouw tot wijn verkeer in eigen beheer doen met hooggekwalificeerd personeel. Zie je dus een wijnfles met een adelaar op het glas? Dan weet je dat het gaat om een kwaliteitswijn!


#5: Ga op ontdekking en probeer verschillende riesling wijnen

Vaak zijn we geneigd om op zoek te gaan naar die ene specifieke wijn die we lekker vinden. Het eerste wat wij echter hebben geleerd, is om op avontuur te gaan. Koop verschillende riesling wijnen en proef de verschillen. Uit verschillende gebieden uit Duitsland en eentje uit Australië en kijk welke aroma’s je aantreft. Welke vind je lekker, welke past minder bij je. Ben je bang voor half aangebroken flessen of dat je er eentje niet lekker vindt? Je kunt met de restjes van alles doen.

Als je bovenstaande tips toepast, dan zie je dat het hoe dan ook belangrijk is te eerst te weten waar je naar op zoek bent. Ben je daar nog zoekende in? Lees dan deze blog eens. Hierin geven we tips om je perfecte wijn te kiezen.




Brandend benieuwd naar meer?