Champagne coupe: geliefd en vervloekt
De champagne coupe: geliefd en vervloekt tegelijkertijd. Waarom eigenlijk? Kort samengevat is de champagne coupe geliefd omdat het lange tijd de reputatie heeft gehad van het meest geschikte glas om champagne uit te drinken. Én het is gewoon een erg mooi glas. De champagne coupe is tegelijkertijd vervloekt omdat de aroma’s snel vervliegen. Dus tja: wil je indruk maken op een feestje en schenk je geen top champagne? Ga dan voor de coupe! Heb je een top champagne? Gebruik dan een ander glas zoals de flûte. En terwijl we op zoek waren naar deze antwoorden, vonden we nog een aantal andere leuke weetjes over de champagne coupe die we graag met je delen.
Champagne coupe: het beste glas om champagne uit te drinken?
De champagne coupe: het ziet er zo tof uit, maar is het ook het beste glas om champagne uit te drinken? Helaas komt de coupe de aroma’s van de champagne niet ten goede. Door de brede bovenkant vervliegen de verfijnde aroma’s en de bubbels van champagne (te) snel. En tja: eigenlijk gewoon verspilling van je duur betaalde fles champagne. Tenzij je echt een complexe champagne hebt. De brede bovenkant van het glas zorgt ervoor dat de aroma’s zich kunnen ontwikkelen. Dat is bij een smaller glas zoals de flûte lastig.
De geschiedenis van de champagne coupe
Wist je dat de beroemde maîtresse van de Franse koning Louis XV, de markiezin van Pompadour model stond bij het ontwerpen van de coupe? Het verhaal gaat dat de champagne coupe haar linkerborst voorstelt. Ik vraag me dan af: waarom de linker en niet de rechter? Maar hé, dat antwoord hebben we niet kunnen vinden.
De champagnecoupe geniet vanuit het verleden de reputatie van het meest geschikte glas om champagne uit te drinken. Echter werd de coupe rond 1900 door champagnehuizen ook gebruikt om elegantie en extravagantie uit te stralen. Tijdens de ‘belle epoque’ werd de champagne coupe vaak gebruikt op affiches: uitgedoste dames omgeven met veel poeha én een champagne coupe. Ben je benieuwd naar marketing en champagne? Lees dan deze blog.
Wist je dat…
…de voet van een wijnglas, zoals de champagne coupe, op twee manieren nut heeft? Naast het feit dat je glas uiteraard blijft staan, zorgt het er ook dat de wijn koel kan blijven. Je hoeft de kelk namelijk niet met je warme handen aan te raken. Komt je wijn net uit de koelkast en is deze eigenlijk te koel waardoor de aroma’s nog niet vrijkomen? Dan is het dus slim om de kelk even met je handen op te warmen.
Onze favorieten!
Er zijn natuurlijk een heel aantal champagne coupes te kopen. Dit zijn onze favorieten!
1. De champagne coupe van Riviera Maison, ook wel de Maison Coupe. Gemaakt van gegolfd glas met bovenaan een gouden randje. Dat maakt ieder feestje toch extra feestelijk!
2. Zeker het benoemen waard zijn deze champagne coupes van Polspotten.nl. Inderdaad een andere prijscategorie, maar mooi zijn ze zeker!
3. Deze elegante roze champagne coupes van &k Amsterdam maken iedere tafel compleet:
4. Ook heel leuke champagne coupes zijn deze van de Ikea! Zoals ze zelf zeggen: ‘tijdloos, elegant en mooi om naar te kijken’. daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn!
5. En tot slot de champagne coupe van de Hema. Een gestreept reliëf aan de buitenkant én ga je voor een champagnetoren? Dan is dit het ideale glas, want ze zijn makkelijk te stapelen.
Bouw je eigen champagnetoren!
En tot slot: als je dan toch indruk wilt maken met champagne coupes, bouw er eens een champagnetoren mee! Zorg ervoor dat je minimaal 30 dezelfde champagne coupe glazen bij elkaar hebt en 6-8 flessen champagne. Zet de glazen bijvoorbeeld in een vierkant van 4×4 bij elkaar. Ze moeten elkaar aanraken zodat je het volgende niveau van 3×3 er bovenop kunt plaatsen. De kunst is dat de voet van het glas, het gat tussen de glazen op het niveau eronder afdekt. Zo stroomt de champagne alle glazen in. Oh en niet te vergeten… Kies een sterke tafel :).
Ben je na het lezen van deze weetjes over de champagne coupe nieuwsgierig geworden naar champagne? Lees dan eens onze blog ‘champagne: de bubbels der bubbels’ met alles over champagne. Of ben je benieuwd naar hoe champagne nu eigenlijk aan haar bubbels komt? Lees dan deze blog. Ga je op reis naar de champagne streek? In deze blog geeft Elly een aantal tips.
Brandend benieuwd naar meer?
- Birgit Eichinger – Gruner veltliner StrassBirgit Eichinger is één van de weinige vrouwelijke ondernemers met een winery. Wij mochten haar ontmoeten tijdens de wijnbeurs Prowein in Düsseldorf én haar wijnen proeven. We waren direct enthousiast over deze bijzondere dame én […]
Lees verder… from Birgit Eichinger – Gruner veltliner Strass
- Rake, robuuste Rioja wijnenDe Rioja wijnen: bij velen bekend, door velen bemind én een sterk merk! Een kwaliteitswijn met een sterk gevoel voor traditie. Traditiegetrouw jarenlang gerijpt op Amerikaans eikenhout, maar daar wordt tegenwoordig steeds vaker van afgeweken. […]
- Slurp wijn: het woeste assortimentSLURP! komt uit de koker van Ilja Gort: één van de bekendste wijnmakers uit Nederland. Want zoals hij zei over de Slurp wijn: ‘goede wijn moet je slurpen! Het is een pure eerlijke wijn, gemaakt […]