Champagne streek: tips van en voor wijnfans

De champagne streek: na een kleine zes uur rijden vanaf Utrecht bevind je je in deze prachtige omgeving en ben je er echt even uit. Want er tussenuit dat ben je: van de Avenue de Champagne, verschillende wijnhuizen en kilometers lange wijnkelders. Wandelend, fietsend of toerend genieten van het heuvellandschap. Laat het eerste glas champagne maar komen. In de deze blog niet de ‘15 hotspots van de champagne streek’, maar wel meer leuke weetjes over de prachtige streek en de eerste ervaringen van Elly.


De champagne streek en het klimaat

Een gebied van ongeveer 160 km, gelegen in het noordoosten van Frankrijk. Leuk om te weten: het is het meest noordelijke wijngebied in Frankrijk waar wijnbouw nog mogelijk is! Het gebied bestaat uit twee regio’s: de noordelijke Gouden Driehoek en de zuidelijke regio Côtes des Bar. De locatie van de champagne streek zorgt voor een bijzonder klimaat. Zelfs uniek voor Frankrijk. De invloeden vanuit de Atlantische oceaan zorgen voor milde temperaturen in de zomer en winter. Het continentale klimaat zorgt voor voldoende zon en een gematigde hoeveelheid regen.

Een mooie mix om groei te stimuleren, maar door gematigde temperaturen kost het rijpen van de druiven wel veel tijd. Dit zorgt voor het hoge zuurgehalte van de champagne en de verfijnde aroma’s. Het klimaat verschilt van plek tot plek. Zo zijn er gebieden die bosrijker zijn, waardoor zij meer wind tegenhouden en de temperatuur stabieler houden. De verfijnde proever zal zo vele verschillen proeven in de champagnes uit de verschillende regio’s. Benieuwd naar hoe champagne wordt gemaakt of waarom champagne en marketing een gouden combi is? Je leest het in deze blog.

Champagnestreek Woeste wijngronden

De noordelijke regio De Gouden Driehoek

De noordelijke regio wordt niet voor niets de Gouden Driehoek genoemd. Deze bestaat namelijk onder andere uit de prestigieuze gebieden Reims, Épernay en Châlons-en-Champagne. Épernay wordt gezien als dé stad van de champagne met tientallen champagnehuizen in de buurt. 

Elly bezocht de regio Épernay: ‘als je daar rondloopt dan vliegen de grote namen en wijnhuizen je om je oren. Je ziet ze allemaal! De wereldberoemde champagnelaan in de champagne hoofdstad Épernay ‘De Avenue de Champagne’ mocht natuurlijk niet ontbreken. Over een lengte van 1,6 km vind je hier beroemde Champagnehuizen als Moët et Chandon, Mercier en De Castellane.

Onder deze stad Épernay ligt ook een doolhof aan wijnkelders. Het is als het ware een stad onder de stad: de wijnkelders liggen verspreid langs een route van 110 km, waar samen meer dan 200 miljoen champagneflessen opgeslagen liggen. Wij zijn eerst maar eens boven de grond gaan proeven en een bezoek gebracht aan wijnhuis Castellane. Een heel groot wijnhuis ontstaan in 1895 met een 6 kilometer lange wijnkelder en een 66 meter hoge toren van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de wijngaarden. Realiseer je echter wel dat er verderop een moderne fabriek staat. Het is dus de vraag in hoeverre de wijnkelders echt worden gebruikt. Maar hé: een mooi plaatsje is het zeker! 

Naast Épernay, is de middeleeuwse stad Reims met onder andere de Notre-Dame natuurlijk ook zeker een bezoek waard! En trek eens de wijngaarden in. Zo kwam Elly in gesprek met een druivenplukker voor Bollinger en mocht ze in de dure wijnstreek gewoon even mee plukken. Hoe tof is dat!




Glasblazen

Ga je naar de champagne streek? Bekijk dan ook eens het glasblazen in de gemeente Bayel. Ze zijn er beroemd om! Sinds 1300 wordt er al zuiver kristal geproduceerd. De echte doorbraak kwam in 1666 toen glasblazer Mazzolay uit Venetië het geheim met hen deelde over het Italiaanse glas van Murano.  Uiteindelijk kwam er een opdracht om een koninklijke fabriek te bouwen om het glas aan Versailles te produceren. Met uiteraard… champagneglazen! Een wandeling door de fabriek schijnt een wonderlijke belevenis te zijn. Bij ons staat deze nog op het wensenlijstje.

De zuidelijke regio Côtes des Bar

Côtes des Bar ligt in het Aube departement en wordt ook wel Aube en Champagne genoemd. Het grenst aan Bourgogne: ook een prachtige wijnstreek met een rijke historie en wereldberoemde wijnen. Côtes des Bar is een veel minder bekende regio in de champagne streek. Er zitten geen grote commerciële champagnehuizen, de grond is goedkoper en de opbrengsten waren altijd een stuk lager in vergelijking tot de Gouden Driehoek. Tot 1927 noemden ze de regio zelfs ‘Champagne deuxième zone’, ook wel ‘tweederangs champagnestreek’. In 1900 is nog geprobeerd om de officiële classificatie af te nemen.

De poging om deze classificatie af te nemen zorgden voor vele stakingen van de champagneboeren in de regio. Het begon deze champagneboeren ook te kenmerken: ze gingen de strijd aan! Ze ontwikkelden methodes waarbij ze oog hadden voor het milieu en de ongediertebestrijding en keken goed naar de grond waarop ze hun wijnstokken verbouwden. Dit alles krijgt steeds meer resultaat: de regio wordt populairder, grondprijzen stijgen en de champagnes worden steeds beter. Houd je van minder toeristisch? Bezoek dan deze regio! Het is een stuk rustiger en minder overweldigend dan Épernay en Reims. Rondleidingen zijn spontaner te maken, en je kunt met de champagneboer in gesprek. Een heel andere beleving dus!


Patrouille te paard

Wist jij dat de Republikeinse Garde tijdens de oogst tussen de druiven te paard patrouilleert? De soldaat staat samen met 11 collega’s een speciale mobiele brigade bij met de naam Gend’viti. Deze worden ingezet om de oogst van de druiven in de hele champagnestreek te bewaken. Deze brigade houdt in de gaten of de oogst goed verloopt, er niet zwart wordt gewerkt, er niets gestolen wordt en geen schade aan het milieu wordt aangebracht. Bijzonder toch!

De onmogelijke uitbreiding van de champagne streek

Bijzonder om te weten is dat de originele champagne streek in 2008 is uitgebreid met ongeveer 2500 hectare wijnbouwgrond. De totale oppervlak is nu 34800 hectare. De vraag naar champagne werd steeds groter en daar wilden ze graag aan voldoen. Maar de exclusiviteit van champagne maakt ook dat de vraag zo hoog is. Een lastige discussie dus die jaren heeft geduurd. In 1927 is er namelijk een Franse wijnwet in het leven geroepen. Deze wijnwet is de holy grail voor de wijnboeren, producten en wijnhuizen. Deze wijnwet maakt uitbreiding onmogelijk. In 2008 hebben ze echter besloten om hier toch een mouw aan te passen. Toen de wet namelijk in 1927 kwam, lieten veel boeren hun grond niet classificeren, omdat zij dit niet konden betalen. In 2008 hebben ze ervoor gekozen om deze gronden (mits de wijnboer zich hiervoor aanmeldde) met terugwerkende kracht alsnog te bestempelen als ‘champagne streek’. En zo is het gebied in 2008 gegroeid met 2500 hectare wijnbouwgrond. Overweeg je wel eens om een stukje aan te kopen? 1,6 Miljoen euro per hectare is de prijs in 2022. Je ziet niet voor niets dat wijnboeren vaak maar 2 rijen wijnstokken hebben. Maar hé, wel op het meest prestigieuze wijngebied.

Elly gaat zeker nog een keer naar de champagne streek! Teveel om in één bezoek te zien en te ervaren! Haar belangrijkste tip voor je bezoek? Plan je bezoek en maak afspraken in de wijnhuizen want reserveren is noodzakelijk. En spaar een beetje! Je kunt het natuurlijk op verschillende manieren doen, maar een goedkope regio is de noordelijke regio niet.



Brandend benieuwd naar meer?