Het lelijke Luik

Normaal gesproken bereiden we een stedentrip zorgvuldig voor. Je wilt toch graag alle hotspots zien, ruiken, eten, drinken, proeven, fotograferen en beleven! Zo niet deze trip naar Luik: op zondag gepland en maandag waren we er. Met veel negatieve reviews willen we deze stad wel eens met eigen ogen zien!

Met in ons hoofd dat maandag misschien niet de beste dag is om in een stad rond te struinen. Want we willen naast de paradepaardjes ook de food scene en de wereldse wijnplekjes ontdekken. Grote kans dat veel van dit aanbod is gesloten. Daarnaast is deze stad zo’n zes weken geleden getroffen door vreselijk noodweer, wateroverlast en overstromingen. De gevolgen hiervan zijn nog duidelijk zichtbaar. Straten liggen eruit, huizen zijn ingestort, meubilair ligt opgehoopt langs de straten. Een trieste aanblik.

Fameuze aankomst

We stappen uit op het indrukwekkende station van Luik-Guillemins, ook wel de kathedraal van de moderne tijd genoemd. Na maar liefst 11 jaar bouwen werd dit symbool van de stad in 2009 geopend en is sindsdien het meest gefotografeerde monument van LuikEn wij doen mee, want het werk van Santiago Calatrava wil je gewoon vastleggen. Het zonnetje breekt door en het prachtige licht geeft een fantastisch lijnenspel op het stoere staal en de betonnen vloeren.

Timo to momo Luik

Op onze verkenning door deze stad willen we uiteraard zoveel mogelijk zien van Luik. We duiken een winkel in voor het handige boekje time to momo Luik. Op deze manier weten we zeker dat we niets missen van de vele bezienswaardigheden.

Luikse Wafels

We wandelen in 20 minuten naar de binnenstad, het historische hart van Luik en lopen via het Place du Marché onze geurende wafel tegemoet. Luik is een studentenstad en daarom ook een stad met enorm veel horeca. Je vindt er knusse restaurants, hippe eettentjes, wijnbarretjes en bruine kroegen. Wie naar Luik gaat bijt natuurlijk in een Luikse wafel (vraag in het Frans om een Gaufre de Liège). We horen dat hét adres voor een wafel sinds enige tijd Une Gaufrette Saperlipopette aan de Rue des Mineurs is. Maar helaas daar aangekomen lezen we: gesloten op maandag. Dan maar naar de buurman.

Calorietjes verbranden

Als fervente wijnliefhebbers moeten we daarvoor naar Le Verre Bouteille vertelt een voorbijganger. Deze wijnbar wordt gerund door twee jonge heren die het milieu en gezondheid hoog in het vaandel hebben. Daarom bestaat het assortiment ook voornamelijk uit wijnen van wijnhuizen met dezelfde ambitie. Het aanbod is niet gering: meer dan 600 wijnen en gedistilleerde dranken uit 30 landen. Wijnliefhebbers, levensgenieters, beginners en gevorderden kunnen hier ruiken, proeven, toasten en ontdekken. 

In het summier ingerichte etablissement ruiken en proeven we de Terre Charlot uit 2018 van Château de Bioul. Een biologische witte wijn uit Belgisch Wallonië. Daarbij bestellen wij een Planche fromage en toast. Ook een goede keus! 

“De glazen fles” is naast wijnbar tevens een wijnhandel. Hier kunnen zowel particulieren als bedrijven wijnen inkopen. Het leuke hiervan is, is dat je eerst de wijn kunt proeven. Hierdoor bestellen mensen regelmatig meer dan de insteek was! Wij moeten nog te voet verder, dus  met 1 flesje wijn in de tas en rode wangetjes zetten wij onze tocht voort.

Huh? Luik en streetart

Wij wisten ook niet wat we zagen, maar echt je ziet het overal in de stad. Street art in Luik nemen ze serieus. Dit is onder andere een initiatief van Paliss’Art, aangestuurd  door de gemeente Luik. Zij stellen steeds verschillende muren beschikbaar voor Streetart artiesten. Hiermee proberen ze te voorkomen dat de stad wordt beklad met allerlei leuzen. Sterker nog, er is zelfs een ‘anti tag brigade’ die losse leuzen verwijderd en de ‘legale’ murals netjes houdt. Door deze regels zie je in de stad eigenlijk alleen werk van echte graffity art kunstenaars. Top!

Winkelen

Wie naar Luik gaat pakt natuurlijk ook even een paar winkels mee. Winkelketens vind je in shoppingmall Gallerie St. lambert. Maar veel leuker zijn de kleinere winkeltjes die je bijvoorbeeld vindt in de wijk Le Carre. Overigens ook dé uitgaanswijk van studentenstad Luik.

Een paar leuke shopadresjes die wij aandeden. 

 • Toutes Directions: Dit is een uit twee verdiepingen bestaande, prachtig zaak volledig gevuld met reisboeken routekaarten en reisgidsen. Om in te verdwalen… 
 • Di Vintage: Dé vintage is de vintage kledingwinkel van Luik. Een enorm apart, divers en kleurrijk shopje met een uitgebreide aanbod hippe kleding en accessoires. Ze hebben ook een webshop! 
 • Milk: Concept store Milk is helemaal leuk. Categorie streetstyle, met casual, stijlvolle kleding. Een uber hippe winkel met een eigen DJ die op gezette tijden zijn plaatjes draait. Je gaat dansend de straat op!
 • La Batte: Alleen voor de zondagse stedentrippers, dus wij misten deze. Langs de Maas verrijst iedere zondag een 5 km lange markt La Batte genoemd. Voor elk wat wils!

Richting hotel

Uit geshopt en met 10 km op de teller lopen we richting hotel. Wij boekten het Van Der Valk Sélys Liège. Dit hotel, een voormalig landhuis, ligt midden in historische, culturele en commerciële hart van de stad. Vanuit het restaurant op de 7e etage heb je een fantastisch uitzicht over de stad. 

Wij reserveren een tafeltje en bestellen aan de bar alvast een flesje Pinot Grigio van Ca’ Di Rajo. Deze heeft een aromatische geur van tropisch fruit, citrus, abrikoos en oranjebloesem. Het is een perfecte wijn als aperitief. Dik verdiend vinden we zelf! 

De uitgebreide kaart belooft wat en het eten en het aangeboden wijnarrangement is meer dan ook formidabel. Nagenietend van al dit geweld, drinken we nog wat op het roof terrace. 

We waren eigenlijk nog van plan om het nachtleven in te duiken. Le Carré is namelijk niet ver. Maar wij zijn voor vandaag uitgedanst en zoeken toch maar ons mandje op.  

We gaan dromen over het, volgens velen, lelijke Luik wat toch zo enorm verrassend blijkt te zijn!


Brandend benieuwd naar meer?

 • Champagne: de bubbels der bubbels
  Champagne: er is zoveel over te lezen, leren en luisteren over deze mousserende wijn! We kennen allemaal de bruisende champagne, maar wist je ook dat bubbels in de wijn vroeger een foutje waren? Of weet je hoe de bubbeltjes eigenlijk in champagne komen en waarom ze vrijwel niet in andere soorten wijn voorkomen? In deze […]

  Lees verder… from Champagne: de bubbels der bubbels

 • Magie van een heuriger
  Heuriger? Juist ja! Eén van de best bewaarde geheimen van Oostenrijk! Een heuriger is een soort wijnbar of stadswijngaard waar lokale wijnboeren de wijnen vanuit de nieuwe oogst aanbieden. Zo krijg je de kans om de meest nieuwe wijnen te proeven, vers van de pers dus! Dat gecombineerd met prachtige locaties en lekker eten, maakt […]

  Lees verder… from Magie van een heuriger

 • Waanzinnige woeste wijndagen in Wenen
  Van grüner veltliner, fietsen langs de donau tot het ontdekken van verschillende heuriger. Ben je gek op wijn? Dan is er genoeg te beleven in Wenen. In september 2023 gingen wij op ontdekkingsreis. Waarom wij voor Wenen kozen? Omdat we de wijnen en gebieden in Oostenrijk nog nauwelijks kenden. De hoogste tijd dus om deze […]

  Lees verder… from Waanzinnige woeste wijndagen in Wenen