Chablis wijn Woeste Wijngronden

Chablis wijn: wat maakt deze Chardonnay zo bijzonder?

Chablis wijn: uit een bijzondere regio, gemaakt van een bijzondere druif? Dat valt te betwisten. Namelijk gemaakt van de chardonnay druif: een allemansvriend, geproduceerd van Zuid-Afrika, Argentinië tot aan Australië. Eén van de meest gebruikte druiven, en toch bijzonder? Jazeker! De Chablis smaakt niet zoals een gemiddelde chardonnay. Hoe dit kan? We gingen op onderzoek uit nadat we zelf een bezoekje hebben gebracht aan de wereldberoemde wijnstreek Bourgogne in Frankrijk.


Waar komt de Chablis wijn vandaan?

Deze witte wijn is vernoemd naar de regio Chablis, een kleine wijnstreek in het noorden van de Bourgogne. De Bourgogne is een uitgestrekte wijnstreek in het noordoosten van Frankrijk. Van Chablis in het noorden tot de Beaujolais in het zuiden. Meer dan 250 kilometer over de weg, en veel verschillen qua klimaat. Bourgogne is één van dé belangrijkste wijnstreken wereldwijd met wereldberoemde wijnhuizen en wijnen. Een rijke historie waar je u tegen zegt: de wijngaarden stammen namelijk uit de middeleeuwen, toen Cisterciënzer monniken druivenstokken plantte in ommuurde wijngaarden om de pest te weren. De regio Chablis richt zich volledig op de Chardonnay. Grappig is wel dat de Chablis wijnen behoren tot de Bourgognestreek, maar eigenlijk liggen ze dichter bij Sancerre met hun mooie Sancerre wijn.

Maakt dat de Chablis wijn duur?

Chablis wijn mag alleen in deze regio worden geproduceerd. Het gebied wordt niet groter en er is een maximum vastgesteld aan het aantal liters wijn dat jaarlijks per hectare geproduceerd mag worden. Schaarste en exclusiviteit dus. En ja, dat zie je terug in de prijzen. Maakt dat de wijn duur? Tja, er staat ook een heel bijzondere wijn tegenover!

Bijzondere regio dus, ook een bijzondere druif?

Dat valt te bezien! Chablis wijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif. Dit zijn de wijnbouwers in de Chablis zelfs wettelijk verplicht. Een druif die zich makkelijk aanpast aan het klimaat, de streek en de wijnbouwer. Een top druif waarmee de beste droge witte wijnen ter wereld worden geproduceerd. Wist je dat de Chardonnay druif ook wordt gebruikt om Champagne te maken? De andere kant is dat deze populaire druif zich overal aan aanpast. Daardoor wordt hij ondertussen wereldwijd geplant: van Canada, Argentinië, Australië tot Zuid-Afrika. Het lievelingetje van veel wijnbouwers: ze worden niet snel ziek en groeien bijna overal.


Wijnweetje

Wist je dat de duurste wijn gemaakt van de Chardonnay druif uit de Bourgogne komt? De Le Montrachet van Domaine de la Romanée-Conti kost ruim €1500,- maar dan daar krijg je ook wat voor terug! Over de wijn zei Roald Dahl namelijk al eens: ‘een orgasme op de tong’. La Romanée-Conti is een grand cru wijngaard en behoort tot de regio Côtes de Nuits uit de Bourgogne. Het beroemdste wijnhuis van de Bourgogne is hiernaar vernoemd.

De pure mineraalrijke smaak van de Chablis wijn

De Chablis staat bekend om de pure, mineraalrijke smaak. Deze smaakt dan ook veel frisser dan andere chardonnays. De wijn wordt dan ook niet op eikenhout gerijpt, maar juist op een manier zodat het de mineraalachtige smaak versterkt. Hiervoor gebruiken ze stalen tanks. Dit geldt tenminste voor het merendeel van de Chablis wijn. Enkele Grand cru’s en Premier cru’s worden wel een korte periode op eikenhouten vaten gerijpt.

Naast de rijping, heeft het terroir de grootste invloed op de smaak van de chablis wijn. Zoals aangegeven past de chardonnay druif zich makkelijk aan aan haar omgeving. Het terroir zorgt daardoor voor grote verschillen qua smaak. De regio Chablis heeft een kalkrijke bodem. Deze hebben ze te danken aan de periode waarin het gebied nog een zeebodem was. Dit maakt de mineraalachtige en soms zelfs ziltige smaak.


Invloed van de klimaatveranderingen op Chablis wijn

Tot slot speelt het klimaat ook een belangrijk rol. In het noorden van de Bourgogne is een relatief koel klimaat. Ze krijgen minder zon, en daardoor minder suiker, waardoor ze een hogere zuurgraad hebben. Typisch voor de chablis wijn. Echter, ook in deze regio heeft de klimaatopwarming invloed. Door het koele klimaat hadden druiven niet altijd voldoende suiker, waardoor ze dit toevoegen. Sinds 2010 komt dit echter eigenlijk niet meer voor. Het wordt steeds warmer, waardoor de druiven meer suikers bevatten. Het maakt ook dat ze steeds eerder beginnen met de oogst. In 2020 begonnen ze op één van de wijngaarden al op 25 augustus, terwijl dit in het verleden nog eind september was. Een flink verschil!

Ook heeft het relatieve koude klimaat een nadeel in het voorjaar. Door ernstige nachtvorst kunnen oogsten minimaal zijn. De wijnboeren nemen allerlei maatregelen: van kacheltjes in de wijngaard zodat de druifjes er warm bijzitten, tot windmolens om de koude lucht te verplaatsen. Een complex gebied dus voor de wijnbouw. Een stelling in de wijnwereld is: druiven leveren de mooiste wijnen als ze worden verbouwd op plaatsen waar het nog maar nét mogelijk is’. Chablis is hiervan het bewijs.


Het terroir: dan hebben we het toch over de bodem?

Onder andere, maar het is veel breder dan dat. Het gaat ook over het klimaat, de ligging, het aantal zon/regen uren. Eigenlijk gaat het over alle natuurlijke invloeden die effect hebben op de smaak van de wijn. ‘Terre’ betekent ‘bodem’ in het Frans. Specifiek in Bourgogne, daar is het terroir ontstaan. De Fransen wisten namelijk al vroeg dat de omgeving bepaalt welke druivensoort het daar goed doen, en welke niet. Wil je eens zelf op onderzoek uit om te achterhalen hoeveel invloed het terroir heeft op de smaak van de wijn? Dan is de Chablis wijn een perfecte om mee te testen.

Mooi verhaal over die Chablis wijn: maar wordt die kwaliteit ook nog gewaarborgd?

Zeker! In de regio Chablis werken ze met kwaliteitslabels. En dit label zegt veel! Het gaat namelijk om het gebied van herkomst, de wijnbereiding, het alcoholpercentage, methodes die ze gebruiken in de wijnbouw, tot het etiket op de fles. Het gaat hierbij om de labels: 

  1. Petit chablis: deze druiven komen van de wijngaarden in het buitengebied, de onderste, vlakke delen van de heuvel. 
  2. Chablis: dit gebied ligt iets hoger dan de petit chablis en is het grootst, ongeveer 70% van de chablis wijn komt hier vandaan. Goed van kwaliteit, smaken van peer en citrus en de mineralen vanuit de bodem zijn goed te proeven. 
  3. Premier cru chablis: deze liggen nog een stukje hogere, waardoor ze beter liggen ten opzichte van de zon. Ook is de aanwezigheid van kalk in de bodem groter, wat je terug proeft in de smaak. 
  4. Grand cru chablis: De Grand cru’s liggen op dezelfde hoogte van de premier cru’s. Soms worden deze dus nog eikenhouten vaten gerijpt, waardoor je smaakverschil krijgt. 

Afhankelijk van de labels laat je deze dus ook enige tijd liggen voordat ze op hun top zijn. De premier cru’s kun je vaak het beste 5-10 jaar laten liggen, en de grand cru’s 10-15 jaar. Nog even geduld dus!


Een bezoek waard? Absoluut!

Mocht je nu een romantisch beeld hebben de kleine wijnstreek in de Bourgogne? Even een tegenhanger: weet wel dat 90% van de druiven hier machinaal worden geplukt. Chablis is een heel sterk merk, waar grote bedrijven ook graag van profiteren. De kleine wijnboeren? Ze zijn er zeker wel én maken de mooiste wijnen. Tussen het grote geweld moet je soms wel even goed zoeken. Is het een bezoek waard? Absoluut! Combineer het vooral eens met de Route des Grand Crus en een bezoek aan Beaune. Een prachtige combinatie waar wij tot nu toe alleen even aan hebben gesnuffeld. De complete route staat zeker op onze lijst! De favoriete wijnhuizen houd je dus nog tegoed.



Brandend benieuwd naar meer?