Berlijn - woeste wijngronden

Begeistert bei Berlin

Een tripje naar Berlijn it is! We zijn al meerdere keren in Berlijn geweest, maar de stad nog nooit écht gezien. Alleen Checkpoint Charly gecheckt. We zijn dus verheugd om nu echt begeistert te raken van Berlijn. Met trouwens een minimale voorbereiding: de treintickets zijn geboekt, en met twee boeken op zak, voldoende tijd om de trip de komende vijf uur voor te bereiden! 

Althans, dat denken we :). Woensdagochtend, 8 uur stappen we in de trein… We treffen het! We zitten in de ‘risico trein’ naar Berlijn, want Feyenoord speelt tegen Union Berlin. Vijf uur lang zingende supporters over hun geliefde Feyenoord, wat een gezelligheid! Een echte voorbereiding is het alleen niet geworden. 


Zoveel te zien, zoveel te doen: een samenvatting

Er is zoveel te zien en zoveel te doen in Berlijn. Daarom voor ons ook zoveel te vertellen. Voor het overzicht daarom eerst een opsomming van onze activiteiten. Zijn we compleet? Nee zeker niet! Het zijn alleen een aantal tips, misschien helpt het je verder!

  1. Bijzonder herfstig Berlijn
  2. Regen, regen en de Reichstag (en Neni Berlin)
  3. Sanssouci – zonder zorgen – Potsdam
  4. Beladen Berlijn – Gedenkstätte, Jüdischen Museum, Museuminsel
  5. Street art in Berlijn – Hackesmarkt, East side gallery, Urban Spree
  6. Wijn & Berlijn


Bijzonder herfstig Berlijn

Nadat we veilig door de ME zijn opgewacht in Berlijn, hebben we de koffers gedropt en maakten we kennis met Berlijn in alle mooie herfstkleuren! Wat een tof seizoen is dit zeg! Na vijf uur in de trein te hebben gezeten, hebben we heerlijk op de eerste middag de beentjes gestrekt. Al wandelend zijn we van de Brandeburger Tor naar de Reichstag gelopen, en het Holocaust Monument gezien. ‘s Avonds op advies van Time to momo naar Keyser Soze gegaan. Terwijl je de metro onder je door voelt schieten, lekker genoten van een echte Duitse hap en een heerlijke Riesling. 

Boze geesten van Berlijn

Op zoek naar een tof boek met net wat meer diepgang dan je Timo to Momo reispocket? Bestel dan ‘Boze geesten van Berlijn‘, geschreven door Philippe Remarque. Van kogelgaten die nog aanwezig zijn, tot voorgevels in Charlottenburg die rigoureus zijn verwijderd. Philippe Remarque geeft geen overkill aan info, maar schrijft een aantal mooie verhalen. Bijvoorbeeld over de Reichstag, oost- en west Berlijn en de inwoners. Het is vlot geschreven met mooie anekdotes en weetjes die we zonder het lezen van dit boek echt niet hadden geweten. Al een aantal keer in Berlijn geweest? Het boek laat je het Berlijn achter Berlijn ontdekken!

Ontdek de boze geesten van Berlijn  

Regen, regen en de Reichstag

Niet even een bui, maar de hele dag 100% kans op regen. Welkom herfst! Maar met 123 musea in Berlijn, zou dit toch goed moeten komen. We verkennen eerst de stad verkennen vanuit bus100. Niet echt een aanrader met zoveel regen, want door de beslagen ruiten zagen we eigenlijk niets. 

Een aantal keer uitgestapt, waaronder bij Charlottenburg. Op advies naar Neni Berlin geweest… Hoe gaaf was dit! En niet alleen hoog en droog :). Wegkijkend over de oranje boomtoppen, en genietend van een heerlijk hapje en drankje. Echt een aanrader! En als je daar dan toch bent: spiek om de hoek binnen bij Bikini Berlin. Een shopping mall met vooral kleine (en soms) lokale ondernemers, exposities en design stores. Kijken, kijken en kopen! 

Daarna is het plan om de musea te verkennen, maar helaas is veel al volgeboekt. Tja, wat dat betreft hadden we het toch iets beter moeten voorbereiden. Maar he! We zijn in Berlijn, op naar plan B, meer dan genoeg te doen! Uiteindelijk hebben we kaartjes gescoord om ‘s avonds in de koepel van de Reichstag te gaan. Letterlijk een hoogtepunt! Wat een gaaf gebouw, een spiraalvormige loopweg naar boven en bijzonder om zo over de schouder van de volksvertegenwoordiging mee te kijken. Erg bijzonder! 

Koepel van de Rijksdag

Het boek Boze geesten van Berlijn over de koepel van de Rijksdag: “de spectaculaire glazen koepel is een icoon van het nieuwe Berlijn geworden. Het is een toeristenattractie waar vanaf nu altijd rijen voor zullen staan. De burgers kunnen immers over een ingenieuze spiraalvormige loopweg naar boven lopen. Je kijkt er uit over heel Berlijn. Architect Sir Norman Foster heeft licht gebracht in de zware architectuur van de Rijksdag’.

En wij… staan inderdaad als toeristen in de rij.

Zonder zorgen –  Sanssouci

Ook al is er in Berlijn heel veel te doen en te zien, toch roept ook Potsdam. Met de trein (S7 vanaf Hauptbahnhof) 20 minuten en dan sta je hartje Potsdam. Via het Holländische Viertel, lopen we de laan af naar het park Sanssouci. “Zonder zorgen” en dat straalt het hele park uit. Machtsvertoon ten top, Sanssouci staat op de top en kijkt uit over het park ‘onder zich’. De winter komt er aan, de beelden zijn ingepakt, het blad wordt geblazen. De verschillende etages met wijnranken en vijgenstruiken lopen naar Sanssouci toe.

Ook hier hadden we moeten reserveren dus een kijkje in het paleis zit er voor ons niet in. En ben je wat eerder in het jaar? Dan is het ook mogelijk om een kijkje te nemen in de wijnkelder! Wij vervolgen onze weg naar de Orangerie en de rest van het park. Echt prachtig ontworpen: Het lijnenspel zorgt voor prachtige doorkijkjes, met vele gebouwen op het einde. Zeker de moeite waard! Ook om Berlijn eens voor te verlaten.

Beladen Berlijn

Op deze laatste dag is het de hoogste tijd om ons onder te dompelen in de geschiedenis van Berlijn. Te beginnen bij de Gedankstätte van de Berlijnse muur. Indrukwekkend om een gedeelte van de muur te zien, dat Oost en west voor jaren heeft gescheiden. Onwerkelijk. Eigenlijk kunnen we ons er (gelukkig) niets bij voorstellen. En dat te bedenken dat dit zich heeft afgespeeld na de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Een bewogen geschiedenis.

Vanuit hier gaan we via Checkpoint Charly naar het Jüdischen Museum om ons verder onder te dompelen (en ja, eindelijk tickets gereserveerd). Wat indrukwekkend. De geschiedenis. Het gebouw. Het versterkt elkaar. Zoals architect Daniel Libeskind aangeeft over het ontwerp: ‘what is important is the experience you get from it. The interpretation is open’. En wat een beleving: vrijwel geen enkele hoek is recht, je voelt de onzekerheden. Vanuit ‘axis of the holocaust’ loopt de gang langzaam omhoog, en word je met de verhalen over ‘het transport’ meegenomen richting de ‘Holocaust Tower’. Een ruimte achter een zware zwarte deur, 24 meter hoog, koud, muf. Een ‘sense of loss’ is hier duidelijk voelbaar.

In de rest van het museum (er is een bestaand oud gebouw, een ontworpen gedeelte door Daniel Libeskind en een museumgarten) word je meegenomen door de geschiedenis van Berlijn. Van kleine bioscopen, de nieuwste technologieën, en indrukwekkende kunstwerken. Niets wordt ongemoeid gelaten om deze beladen geschiedenis en de cultuur van de Joodsche gemeenschap een plek te geven.

Streetart in Berlijn

Het kost letterlijk even tijd om deze beladen ochtend te laten bezinken, voordat we weer op pad gaan. Via het Museuminsel (typerend Deutsche Gründlichkeit, en zoals Remarque het zegt ‘ze heeft duurzame kwaliteit én ze is er, onmiskenbaar), gaan we richting Hackesmarkt. Daar gaan we opzoek naar het hofjeHaus Schwarzenberg. Regelmatig worden hier artist ingevlogen, een tof pleintje met een eigen sfeertje, zo middenin in Berlijn. 

Van daaruit lopen we naar East side gallery. Een flinke wandeling, maar de diverse streetart werken, Yaam en de Spree bieden een mooie afwisseling. Aan de Mühlenstrasse staat langs het water 1,3 km beschilderd Berlijnse muur. Door 118 kunstenaars uit 21 verschillende landen is de westkant van de muur beschilderd. Een flink contrast met de mediabedrijven en kantoren die hun intrek er rondom heen hebben genomen.  Vanuit East side gallery verder naar RAW Gelände en Urban Spree. Een jong en rauw gedeelte van Berlijn. Street art, hedendaagse kunst, cultuur en creativiteit: alles komt samen. Hier eindigen we de dag bij Stilbruch Kitchen. Een heerlijke Chardonnay, met een ceasar bowl en een aantal hoofdstukken uit ‘boze geesten van Berlijn’. Een fijne afsluiter van een bewogen dag en een heerlijk weekend

Meer streetart?

Ben je opzoek naar meer Streetart en een handig kaartje? Bekijk eens de blog van Marjolein.
Wij hebben hier een aantal plekken uitgepikt, maar er is meer. Veel meer!

Lees snel verder

Wijn & Berlijn

Een simpel feit: we hebben maar een fractie gezien van Berlijn, maar wat zijn we onder de indruk. Absoluut de moeite waard om nog 2, 3, 4 keer terug te gaan om de stad verder te verkennen. En, met het boek ‘boze geesten van Berlijn’ onder de arm, blijft het je verrassen. Daar zijn we zeker van! 

Zijn we in deze blog compleet? Nee zeker niet! We hopen je alleen een aantal leuke tips te geven! Wij komen zeker nog eens terug, dan stappen we op de fiets, bezoeken we Tempelhof, Kurfurstendamm zonder regen, gaan we shoppen, richting het Olympiastadion, reserveren we tickets en bezoeken we de wijnbarretjes. Vanwege onze minimale voorbereiding en het vroegtijdig moeten reserveren ivm corona, hebben wij te weinig leuke wijnbarretjes bezocht. Wel hebben we wat nawerk gedaan, dus misschien leuk om met jullie te delen! 

We kunnen niet wachten! En mocht je op het punt staan om te gaan: Have fun! Enjoy!


Brandend benieuwd naar meer?