GEVAT… Renate Mols
Op onze ontdekkingsreis in de wijnwereld ontmoeten wij de meest fantastische mensen met boeiende wijnverhalen. Wij hangen natuurlijk aan hun lippen en delen deze ervaring graag met jou!
In onze interview serie GEVAT! reizen we met onze Minicooper, met wijnvat op het dak, kriskras door Nederland en stoppen op allerlei inspirerende wijnplekken! Daar zetten wij de wijnkenner, wijnliefhebber of wijnfanaat of op ons Woeste Wijnvat.
Mannen en vrouwen, die net als ons, geïnteresseerd zijn in alles wat met wijn te maken heeft. Deze stellen wij de meest uiteenlopende vragen. Het interview is daarna terug te lezen en luisteren op onze site, maar ook op YouTube, Facebook en Instagram.
Dit keer GEVAT… Renate Mols!
Dit keer GEVAT… Renate Mols! Vinoloog en wijnfanaat mét een eigen wijngaard in haar tuin! Via De Wijnkamer Holten geeft ze proeverijen en cursussen. Met haar kennis, enthousiasme en gedrevenheid kan dit niet anders dan leerzaam én leuk zijn! Wil je een wijntje bestellen? Dit kan in Holten én via haar eigen webshop.
We spraken met haar af op haar prachtige plek in Holten. Haar missie? “Meer wijnambassadeurs”! Daar kunnen we het natuurlijk alleen maar mee eens zijn! En haar tip? “Veel mensen kiezen voor een slobberwijntje omdat ze niet weten waar te beginnen. Kies af en toe eens een leuk flesje. Vanaf 10-15 euro heb je echt al een leuke verrassing op tafel staan”.
We vroegen Renate het volgende…
- Hoe ben je in het vak gerold?
- En toen dacht je: kom we planten even 130 eigen wijnstokken?
- Is dit een opmaat naar een grotere wijngaard?
- Gezien de klimaatverandering. Is Nederland over 50 jaar Nederland nummer 1 wijnland in Europa?
- Hoeveel tijd ben je wekelijks bezig met wijn?
- Heb je deze zomer nog mooie vakantieplekjes ontdekt?
- Het is september: heb je tips van welk gerecht met bijpassende wijn we deze maand écht moeten genieten?
- Als je met alle kennis die je hebt op een feestje staat, kun je nog gewoon genieten van een wijntje zonder deze te analyseren?
- Heb je tips over wie we online moeten volgen om de wijnwereld verder in te trekken?
- En tot slot: wie is de volgende die we moeten VATTEN?
1. Hoe ben je in het vak gerold?
Ik heb 20 tot 25 jaar in de hotellerie gezeten. Dan heb je wel een kleine knipoog natuurlijk naar wijn, maar de echte liefde is eigenlijk begonnen toen we dit huis kochten. Daar ben je druk mee bezig en ik wilde op het werk iets anders, maar die combi is natuurlijk niet zo handig als je net een huis hebt gekocht.
Dus toen dacht ik: weet je wat, ik ga een wijncursus doen. En van twee gingen we naar wijncursus drie en toen had ik eigenlijk met mijn man afgesproken als je rond de acht zit, ja, dan moet je ook doorgaan voor vinoloog. Nou, dat zat ik, dus toen hadden we een dealtje.
2. En toen dacht je: kom we planten even 130 eigen wijnstokken?
We hebben een huis gekocht met best wel wat grond erbij en we mochten allemaal ons wensenlijstje insturen. Dus mijn man die ging voor een jeu de boules baan en onze kids, Sem en Sanne, houden van voetbal en trampolinespringen. Dus er moest een verplaatsbaar goal en een trampoline komen. En ik hield van wijnstokken, dus… Ieder z’n wensje
3. Is dit een opmaat naar een grotere wijngaard?
Dit is echt voor de hobby. Hier staat de solaris, de pinot gris en de sauvignon gris. De sauvignon gris die kan het in Nederland natuurlijk heel goed doen. Deze wordt ook steeds meer aangeplant, ook in Noord-Frankrijk. De solaris kennen we al wel langer in Nederland. De pinot gris is wel een redelijke uitdaging, maar op zich gaat het wel goed. En dan hoop ik dat straks onze droom daar is en dat we daar een stukje wijngaard kunnen maken. Maar goed, dat is dromen hè, dat….
4. Gezien de klimaatverandering. Is Nederland over 50 jaar Nederland nummer 1 wijnland in Europa?
Nummer 1 weet ik niet, maar Nederland is er klaar voor. Het weer is goed, er komen al echt mooie wijnen vandaan. Limburg en Zeeland zijn al langer goed bezig. Maar vlak ons eigen Twente niet uit hè, want we hebben echt hele mooie wijngaarden hier met Wijngaard Hof van Twente, De Tappenmars, De Wijnmakers. Holten heeft al Chateau Splo. Dan wil je je eigen trots natuurlijk ook even vermelden. Dus we zijn echt al heel goed bezig. Regelmatig witte wijn, maar de rode die komen er ook aan. In het Zuiden hebben ze al wat mooie rode wijn. We moeten het ook meer gaan waarderen, want dat loopt nog een beetje achter, maar het Nederlandse glas wijn doet het hartstikke goed.
5. Hoeveel tijd ben je wekelijks bezig met wijn?
Nou, ik denk dat ik zo’n drie dagen in de week operationeel ben met wijnproeverijen en wijncursussen. Drie, vier dagen. En dan de rest en de rompslomp eromheen. Van leuke klusjes tot vervelende klusjes. Ik vermaak me goed. En bijleren natuurlijk, hè. Je moet er wel bijblijven, want de wijnwereld is echt mega breed. Het is nooit klaar.
6. Heb je deze zomer nog mooie vakantieplekjes ontdekt?
Deze zomer zijn we naar Zuid-Toscane en Elba gegaan. Vorig jaar hebben we echt een fantastische plek gehad in Toscane. We zaten in een geweldig gebied, eigenlijk per ongeluk. Op het wijngebied van de familie Antinori, van de Tignanello wijnen en de Solaia wijnen. En ik wist het eigenlijk niet goed dus ik kwam in een paradijsje terecht. Voor mijn verjaardag wilden we heel graag een wijnproeverij doen en alles zat vol. Maar omdat wij op dat terrein zaten, zeiden ze: ‘weet je wat, je krijgt een privétour.’ En dat was het mooiste cadeau wat je dan kunt hebben, hè? We gingen echt de wijngaarden in en hebben uitgebreid geproefd. Dat heeft wel echt mijn hart gestolen. En van daaruit hebben we ook wel een paar mooie wijntjes meegenomen uiteraard. En dit jaar, Elba. Ook een prachtig eiland die natuurlijk minder bekendstaat als wijn, maar wel hele mooie wijnen heeft, dus zeker de moeite waard.
Ben je opzoek naar ideeën wat je nog meer met je restantje wijn kunt doen? Lees dan over ‘rommelige restantjes’.
7. Het is september: heb je tips van welk gerecht met bijpassende wijn we deze maand écht moeten genieten?
Nou dan draaien we het even om, want ik heb een hele lekkere wijn. Dat is de albariño wijn, dat is een Spaans druifje uit Noordwest-Spanje, Galicië, Rías Baixas. En dat is gewoon, dat druifje is lekker perzik, een beetje ziltig. Hij is fris door de zeewind, weet je? Dat zit nog een beetje aan de Atlantische kust. En als je daar nou zo’n mooi gegrild visje bij doet, dan heb je september prima te pakken, hoor.
En voor de vleesliefhebbers, ja ik houd ook wel van een mooi stuk vlees en op Elba bijvoorbeeld kregen we zo’n lekker ouderwets groot stuk T-Bone. En als je daar dan gewoon een dikke houtgerijpte sangiovese bij drinkt. Nou, gegarandeerd een succes toch? Daar maak je mij wel blij mee.
8. Als je met alle kennis die je hebt op een feestje staat, kun je nog gewoon genieten van een wijntje zonder deze te analyseren?
ik denk wel dat je even een kleine schifting van tevoren maakt, maar tuurlijk. Die eerste slok denk je altijd: oké of niet oké? Dat zit er wel in natuurlijk. En een biertje is overigens ook heel erg lekker. Dus ach, dat maakt het… En je gaat voor beleving, hè? Dus je moet ook niet altijd alles willen analyseren, want dan is het ook niet goed.
9. Heb je tips over wie we online moeten volgen om de wijnwereld verder in te trekken?
Een leuk platform is ‘Le Club des Vins’. Dat is echt een leuk, breed platform en die hebben goede verhalen en die zijn erg leuk online. Klare Wijn is altijd leuk, van Antoin Peeters. Die geeft makkelijk, heldere uitleg. En Wijntjes met Esther. Zij woont in de buurt van Leiden en geeft ook hele leuke tips als je in de stad bent voor een leuk wijnbarretje. Ook gewoon heel tof dus. En dat zijn online wel degenen waar ik wel het meest blij van word.
10. En tot slot: wie is de volgende die we moeten VATTEN?
Ik kan niet kiezen dus ik heb er twee. De eerste zijn twee heren genaamd DokterMaler. Ze zijn een Duitse wijnimporteur en het is alleen al leuk om aan hen te vragen hoe ze aan die naam komen. Dat is al een leuk verhaal waard. Het zijn twee vrienden van elkaar die zo de Duitse wijnimport zijn ingerold.
En de andere zijn drie collega’s die samen het pad opgaan. De Wijnmakers: zij maken wijn en zitten onder andere in Wierden. Ze gaan nu in Geesteren een restaurant openen. Dus ze gaan helemaal echt voor hun passie: wijn maken, combineren met heerlijk eten, met wijncursussen. Dat wordt gewoon top, het zijn ontzettende enthousiastelingen dus zeker de moeite waard om te vatten.
Bedankt voor het interview Renate! Je enthousiasme voor wijn is erg aanstekelijk en je gedrevenheid heerlijk om te zien. En eh… als we eens op een event gaan staan, dan weten we je te vinden 😉
Brandend benieuwd naar meer?
- Birgit Eichinger – Gruner veltliner StrassBirgit Eichinger is één van de weinige vrouwelijke ondernemers met een winery. Wij mochten haar ontmoeten tijdens de wijnbeurs Prowein in Düsseldorf én haar wijnen proeven. We waren direct enthousiast over deze bijzondere dame én […]
Lees verder… from Birgit Eichinger – Gruner veltliner Strass
- Rake, robuuste Rioja wijnenDe Rioja wijnen: bij velen bekend, door velen bemind én een sterk merk! Een kwaliteitswijn met een sterk gevoel voor traditie. Traditiegetrouw jarenlang gerijpt op Amerikaans eikenhout, maar daar wordt tegenwoordig steeds vaker van afgeweken. […]
- Champagne: de bubbels der bubbelsChampagne: er is zoveel over te lezen, leren en luisteren over deze mousserende wijn! We kennen allemaal de bruisende champagne, maar wist je ook dat bubbels in de wijn vroeger een foutje waren? Of weet […]