GEVAT! Rikus Poel door Woeste wijngronden

GEVAT… Rikus Poel

Op onze ontdekkingsreis in de wijnwereld ontmoeten wij de meest fantastische mensen met boeiende wijnverhalen. Wij hangen natuurlijk aan hun lippen en delen deze ervaring graag met jou!

In onze interview serie GEVAT! reizen we met onze Minicooper, met wijnvat op het dak, kriskras door Nederland en stoppen op allerlei inspirerende wijnplekken! Daar zetten wij de wijnkenner, wijnliefhebber of wijnfanaat of op ons Woeste Wijnvat. 

Mannen en vrouwen, die net als ons geïnteresseerd zijn in alles wat met wijn te maken heeft. Deze stellen wij de meest uiteenlopende vragen. Het interview is dan terug te lezen en luisteren op deze site, maar ook op YouTube, Facebook en Instagram.


Dit keer GEVAT… Rikus Poel!

Oenoloog en wijnfanaat! En dat om de hoek in ons eigen Salland. In 2005 heeft hij de eerste wijnstokken aangeplant en in 2011 heeft hij zijn wijnkelder gerealiseerd. Inmiddels beslaat de wijngaard ruim 3,2 hectare en verwerkt hij ook druiven van andere wijngaarden in Nederland. De wijnen van de Tappenmars eens proberen? Breng dan eens een bezoek aan de streekwinkel in Dan Ham. Het is de moeite waard! En heb je geluk? Vraag Rikus dan het hemd van z’n lijf, want man man man wat een kennis heeft deze man!


We vroegen Rikus het volgende…

  1. Vertel eens, hoe ben jij met het wijnvirus besmet geraakt?
  2. Uiteindelijk ben je nu afgestudeerd Oenoloog. Waar houdt een oenoloog zich zoal mee bezig?
  3. Er worden hier op de Tappenmars ook wijnen gemaakt en gebotteld voor andere wijnboeren. Voor wie werken jullie zoal?
  4. De Tappenmars bestaat uit een wijnmakerij, wijngaard, streekwinkel en een prachtige locatie voor feesten en partijen. Daarnaast houden jullie ook nog vleesvee. Waar krijg jij de meeste energie van?
  5. Het is november: een typisch gerecht voor de maand november en welke wijn schenk je daarbij?
  6. Wat zat er in je laatste glaasje wijn?
  7. Thomas, een van je drie zonen is hard op weg om in je voetsporen te treden. Hoe blij word je hiervan?
  8. Jongeren hebben een heel andere kijk op de wereld. Wat heb je van hem nú zoal geleerd?
  9. Wat was voor jou een heel bijzondere wijnmoment?
  10. Je kent natuurlijk heel veel mensen in de wijnwereld. Wie is de volgende die wij écht eens moeten VATTEN?


1. Vertel eens, hoe ben jij met het wijnvirus besmet geraakt?

Met de Nederlandse wijn door het bezoek van collega’s, wat toen nog geen collega’s waren natuurlijk maar later wel. Op een gegeven moment dan word je met het virus besmet en dan ben je verloren. Dan kan het gewoon niet anders meer, dan moet je gewoon een wijngaard hebben en dan moet je gewoon wijn gaan maken en daar hele dagen mee bezig zijn.

2. Uiteindelijk ben je nu afgestudeerd Oenoloog. Waar houdt een oenoloog zich zoal mee bezig?

Een oenoloog houdt zich bezig met het maken van de wijn en heeft dus verstand van het technische deel van het wijn maken. Dus wat hoort erin, wat hoort er niet, wat gaat er fout in het proces. Het is eigenlijk een stukje procestechniek wat we doen.

Uiteindelijk is het de basis van een goeie wijn. Je kunt wel een hele mooi druif in een wijngaard hebben maar als je een slechte wijnmaker hebt dan krijgt je nooit goede wijn. Aan de andere kant kan natuurlijk een goede wijnmaker van een slechte druif geen topwijn maken. Dus zo moet je het ook zien.


3. Er worden hier op de Tappenmars ook wijnen gemaakt en gebotteld voor andere wijnboeren. Voor wie werken jullie zoal?

Als ik dan even alleen naar Salland kijk, een beetje de basis van de woeste wijnvelden, hebben wij Lemelerveld en maken wij wijn voor de Wijnstaete, Raalte voor De Landman, in Holten Splo. En dan maken we daarnaast nog voor fruittelers door het hele land wijn. En een aantal Twentse wijnboeren.


4. De Tappenmars bestaat uit een wijnmakerij, wijngaard, streekwinkel en een prachtige locatie voor feesten en partijen. Daarnaast houden jullie ook nog vleesvee. Waar krijg jij de meeste energie van?

Van de combinatie. Dus mooie wijnen maken, mooie producten maken. Maar ook een leuk segment kunnen verzorgen met zoveel mogelijk producten van onszelf erbij.

Meer lezen over de verschillen tussen sommelier, vinoloog en een oenoloog?

Lees verder

5. Het is november: een typisch gerecht voor de maand november en welke wijn schenk je daarbij?

Nou wat ikzelf wel heel mooi vind in de wintermaanden of in de herfstmaanden een lekker stoofpotje, natuurlijk weer met Blonde Aquitaine vlees. En daar een hele mooie rode wijn bij die op eikenhout heeft gelegen, dus je echt de volle smaak aan hebt.


6. Wat zat er in je laatste glaasje wijn?

Het laatste glaasje wijn zat een Orange wijn van onszelf. Die hebben we het afgelopen jaar voor het eerst gemaakt en dat is eigenlijk een recept uit Georgië. En dan maak je de wijn op de methode van de rode wijn. Dus dan krijg je veel meer smaak in je wijn, veel meer tannines. Die past heel mooi bij een lichte maaltijd.


7. Thomas, een van je drie zonen is hard op weg om in je voetsporen te treden. Hoe blij word je hiervan?

Daar word ik ontzettend blij van en dat is natuurlijk heel mooi. Het is ook voor mij natuurlijk wel een uitdaging want ik moet zien dat ik voor één of twee van de jongens die er dus mee verder willen wel een mooie basis neerzet en dat ze er ook echt mee verder kunnen. Dat er niet over tien jaar iets staat en zegt van nou wat moet ik ermee.


8. Jongeren hebben een hele andere kijk op de wereld. Heb je al wat van Thomas geleerd en wat vooral?

Van Thomas krijg ik natuurlijk mee wat hij zelf zegt van dat de jongeren het heel anders beleven. Dus Thomas is heel veel bezig met productontwikkeling, nieuwe smaakjes, nieuwe drankjes, dat soort dingen. Dus we zien samen wel een hele mooie toekomst erin en we vullen elkaar daar ook in aan. Dat gaat heel mooi.


9. Wat was voor jou een heel bijzondere wijnmoment?

Ik heb heel veel bijzondere wijnmomenten. Dus als je weer een nieuwe fles uit een nieuwe oogst hebt en de klanten of de gasten vinden hem lekker dat is altijd de kick van het wijn maken. Dat je weer een mooi product hebt neergezet. Dus ik heb heel veel mooie wijnmomenten.


10. Je kent natuurlijk heel veel mensen in de wijnwereld. Wie is de volgende die wij écht eens moeten VATTEN?

As je echt over Nederlandse wijnen en iemand met heel veel kennis van Nederlandse wijnen, heel veel kennis heeft van het cuveren en maken van Nederlandse wijn zou je eens op bezoek moeten gaan bij Stan Beurskens in Limburg.

Hé we gaan even proosten op dit interview. Proost en bedankt dat we hier mochten zijn.



Brandend benieuwd naar meer?