champagne glazen woeste wijngronden

Champagne glazen: welke kies ik?

Champagne glazen: na de zoektocht naar een gepaste champagne, is nu de vraag ‘welke champagne kan ik het beste kiezen’. Het korte antwoord: ga je voor save? Kies dan de champagne flûte. Wil je indruk maken op je feestje? Gebruik dan de champagne coupe. Welke kiezen wij? We gaan voor de ultieme mix namelijk het tulpglas. De brede kelk zorgt ervoor dat de aroma’s goed kunnen ontwikkelen en door de smalle rand vervliegen de aroma’s niet te snel. Win-win dus!


Champagne: de bubbels der bubbels

En daardoor schenken we champagne het liefst in speciale champagne glazen. Champagne is een mousserende wijn en dat houdt in dat het gaat om wijn met koolzuurgas. Met bubbels dus! Het koolzuurgas zorgt er namelijk voor dat de wijn gaat bruisen. Met het kiezen van het juiste glas wil je onder andere de bubbels het beste tot hun recht laten komen. Daarnaast wil je dat de aroma’s van de champagne zich goed kunnen ontwikkelen in het glas én in sommige gevallen wil je ook gewoon een feestelijk tintje toevoegen aan je borrel!


Wist je dat…

 …een verfijnde bubbel iets zegt over de kwaliteit van de champagne? Hoe fijner de bubbel, hoe beter. Een fijne bubbel laat zien dat het fermenteren langzaam en goed is gegaan. Idealiter stijgen deze fijne bubbeltjes op langs meerdere stromen in het glas en vormen zij aan de oppervlakte een laagje schuim. En nee, dit moet geen schuimkraag worden zoals je bij een glas bier ziet. Benieuwd naar meer weetjes over champagne?

Lees dan deze blog.


De kenmerken van champagne glazen

Een glas heeft allerlei kenmerken die van invloed zijn op de champagne. We hebben het dan niet alleen voer de voet en de steel, maar ook bijvoorbeeld over de rand en de kelk. Allereerst kijken we naar de de diameter van de rand. De rand van het champagne glas moet namelijk groot genoeg zijn om de aroma’s goed te kunnen ruiken. Is de diameter té groot? Dan loop je het risico dat de aroma’s vervliegen. Vervolgens tref je de kelk van het glas. Hoe breder de kelk, hoe beter de aroma’s zich kunnen ontwikkelen. Heb je een smalle kelk zoals bij de flûte? Dan is het lastiger voor de aroma’s. Waar minder over geschreven wordt, is tot slot de basis van de kelk. Hiermee bedoelen we het punt waar de kelk de steel treft. Een puntige kelk zorgt ervoor dat er een mooie belletjes stroom van koolzuurgas kan ontstaan. Wil je dus op een borrel zoveel mogelijk shinen met de bubbels? Dan is het belangrijk om hierop te letten bij de aanschaf van een glas.


Kristallen champagne glazen

Daarnaast kijken we naar het type glas waarbij een kristallen glas echt de voorkeur heeft. Door de helderheid zie je de bubbels namelijk het beste. Daarnaast kiezen wij voor een champagne glas met een dunne rand, omdat je dan de rand nauwelijks merkt. Naast de elegantie van een dun glas, zorgt kristal er ook voor dat de wijn langer koel blijft. Kristal geleid namelijk de warmte minder goed. Het ruwere kristallen glas zorgt er ook voor dat je wijn beter ademt als je deze in je glas walst. En vergeet natuurlijk de mooie ‘ping’ niet als je proost met een kristallen glas! 

Maar nadelen heeft kristal ook. Het is namelijk veel minder sterk en het lood is giftig. Of nou ja giftig, het gaat natuurlijk maar om hele kleine hoeveelheden, maar toch. Een glas zonder lood klinkt toch iets aantrekkelijker. Een mooie tussenoplossing zijn de glazen van bijvoorbeeld Schott Zwiesel. Zij ontwikkelen dunne glazen die helder en elegant zijn, maar die tegen een stootje kunnen. Is het dan nog kristal? Nee, eigenlijk niet. Ze noemen het dan vaak ‘kristalglas’.

Kristal en lood?

Wist je dat in de wet is vastgelegd dat producenten glazen alleen kristal mogen noemen als het glas uit minimaal 10% lood bestaat? Producenten als Schott Zwiesel zoeken vaak naar een vervanger van lood omdat deze kwetsbaar en giftig is. En daarom zie je vaak terug dat het het gaat om ‘kristalglazen’. Een slimme truc om toch te refereren naar kristal.

De bubbels in je glas

Wat je niet verwacht is dat kristal een wat ruwere oppervlakte heeft dan normaal glas. En dat is juist gunstig! De belletjes ontstaan namelijk door de kleine oneffenheden op het glas. En dat geldt niet alleen door kristal, maar ook door een champagne glas dat met een glasdoek is schoongemaakt. Hierdoor blijven er namelijk heel kleine katoenvezeltjes achter. Als je glas op en top schoon is, zul je minder bubbeltjes zien die ontsnappen.


Mooi verhaal, maar welke champagne glazen kies ik nu wanneer?

  • Champagne flûte: Dit smalle, lange glas met een smalle opening, zorgt ervoor dat de aroma’s die vrijkomen zo lang mogelijk in je glas blijven en vervliegen. Als de flûte ook nog een puntige basis heeft, dan is het het perfecte glas om de bubbels te laten zien. Het nadeel is dat de kelk vrij smal is waardoor de aroma’s niet optimaal kunnen ontwikkelen. Een ideaal glas dus voor een droge (brut) niet al te complexe champagne. En ga je voor save? Met de flûte ziet je altijd goed.
  • Champagne coupe: Je kent ze wel…De brede ondiepe glazen die je in de champagne torens ziet! Dit glas geeft aan iedere borrel direct een feestelijk tintje. En niet alleen leuk als champagne glas, maar ook perfect te gebruiken om een cocktail te schenken of een dessert in uit te serveren. Een geliefd glas dus! Maar als champagne glas ook direct vervloekt: bubbels verdwijnen snel en de aroma’s vervliegen door de brede rand. Daardoor is de champagne couple wel weer geschikt voor de echt complexe champagne’s. Over de champagne coupe is overigens veel meer te lezen. Het heeft namelijk een heel rijke geschiedenis en er is prachtige marketing mee opgezet.
  • Tulpvormige champagne glazen: Eigenlijk de perfecte combinatie tussen de flûte en de champagne coupe! Namelijk een bredere kelk waarin de aroma’s goed tot in ontwikkeling komen én een slanke bovenkant. En daarbij: het zijn ontzettend leuke glazen om te zien!

Hopelijk heb je je keuze kunnen maken! En heb je twijfels? Ook leuk om de verschillen zelf gewoon eens te testen. Ben je



Brandend benieuwd naar meer?