Chianti woeste wijngronden

Chianti: één van de meest beroemde rode wijnen uit Italië

Chianti staat bekend als één van de meest beroemde en kwalitatief goede rode wijnen uit Italië. Wat maakt deze wijn zo bijzonder en waarom is dit de perfecte rode wijn in de zomer? We gingen op onderzoek uit.


Chianti gaat al eeuwen terug

Sinds de 13e eeuw maken ze namelijk al wijnen in deze streek én ze zijn wereldberoemd. De Chianti wijnen hebben een heel mooie en sterke ontwikkeling doorgemaakt. Tot de jaren ‘70 waren het namelijk vooral eenvoudige rode wijnen. Zij stonden meer bekend om de manden die ze decoratief om de flessen heen gebruikten, dan om de smaak. Ze produceerden vooral grote hoeveelheden. Na de jaren ‘70 hebben ze de productie verlaagd, de wijngaarden gemoderniseerd en een flinke kwaliteitsslag gemaakt.






De wijnstreek Chianti

Chianti is een streek in Toscane in Italië, het gebied tussen Siena en Florence. De streek ligt dus in het midden van Toscane en wordt omringd door heuvels en bossen. Er heerst een mild Middellands zeeklimaat. Dit houdt in dat de winters zacht en nat zijn en de zomers droog en heet. De bodem is rijk aan kalk en mineralen en op de beste wijngaarden vind je een Galestro bodem. Dit zijn verweerde lagen van mergel en kalk. De beste wijngaarden bevinden zich op steile hellingen tussen de 250 en 500 meter.

Chianti wijnstreek woeste wijngronden

Een bezoek aan Chianti?

Als je van wijn houdt, dan is een bezoek aan de streek Chianti in Toscane echt een aanrader. De zomer is een geweldige tijd om naar Toscane te gaan, mits je van temperaturen boven de 30 graden houdt. Het landschap is prachtig en er is genoeg te doen. En wat is er nou meer genieten dan in de zomer in Toscane een heerlijke, frisse Chianti te drinken en ondertussen te genieten van het mooie uitzicht? Houd je van wat minder warm weer, denk dan ook eens aan een bezoek in de lente wanneer alles in bloei komt te staan. Kom je echt voor de activiteiten in de wijngaarden? Dan is de herfst ons favoriete seizoen! Wist je trouwens dat de naam Toscane komt van het volk Etrusken? Toscane betekent letterlijk ‘het land van de Etrusken’.

Plan je een bezoek aan Toscane? Overweeg dan om de jaarlijkse Expo van Chianti Classico wijnen mee te pikken (ook wel de: Rassegna del Chianti Classico). Dit is een gerenommeerd wijnfestival in de stad Greve. In het tweede weekend van september kun je daar een aantal van de beste wijnen uit Toscane proberen en kennis te maken met de producenten!  


Wijnweetje

Andrea Bocelli met familie heeft in Lajatico (Toscane) een wijngaard met restaurant en winkel. In de zomer geeft Andrea Bocelli hier ook altijd een concert in zijn “achtertuin”.  Elly was daar met haar zus! Helaas werd het concert door het noodweer afgelast…

Wat kenmerkt de smaak van Chianti?

De unieke smaak van Chianti komt van de Sangiovese-druif. Het is wettelijk bepaald dat Chianti uit minstens 80% uit Sangiovese druiven moet bestaan. Naast de Sangiovese-druif, kan deze aangevuld worden met andere soorten die wettelijk zijn toegestaan. Denk aan de Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah en minder bekende druiven als Canaiolo, Mammolo. 

De Sangiovese-druif heeft een dunne schil waardoor de wijnen een vrij lichte kleur hebben. De druif zorgt bij een jonge Chianti voor smaken als kersen en pruimen en bij oudere wijnen voor smaken als tabak en leer. Dit komt ook omdat ze vrijwel altijd houtrijping hebben gehad. De druif zorgt voor een fruitige smaak. Daarnaast hebben de wijnen een hoge zuurgraad waardoor het een frisse wijn is. Door de stevige tannines is het een goede wijn om te combineren met eten. Denk bijvoorbeeld aan wild of een flinke pasta. Een tip van flip: het advies is om Chianti te decanteren voor het drinken. De stevige tannines worden hierdoor soepeler en het haalt de scherpe smaken weg.


Chianti vs Chianti Classico

Van de 70.000 hectare die de Chianti wijnregio beslaat, is 7.200 hectare voorbehouden voor de Chianti Classico. Dit zijn meestal wijnen van een hogere kwaliteit en te herkennen aan een zwarte haan op het etiket. Chianti heeft naast 20 andere wijnregio’s in Italië de hoogste kwalificering, namelijk DOCG. Dat zegt overigens niet alles: dit zijn ook wijnen die vrij eenvoudig zijn en niet gemaakt zijn om te rijpen. Dus ben je opzoek naar één van de betere wijnen, zorg dan voor een Classico. Ze kunnen prima de competitie aan met de andere topwijnen uit Italië, zoals de Brunello en Montepulciano. Naast de classificatie Chianti Classico, zijn er nog de classificaties Superiore, Riserva en Gran Selezione. De classificatie is afhankelijk van het aantal maanden dat de wijn op eikenhouten vaten heeft gerijpt.


Een mooie wijn voor in de zomer

Veel mensen denken dat rood alleen maar een winterwijn is, maar niets is minder waar! Maar wat maakt de Chianti een goede wijn voor de zomer? De zuurgraad van de is verfrissend, waardoor hij goed past bij zomerse gerechten zoals gegrilde kip of vis. Daarnaast is de Chianti relatief licht van smaak. En tot slot: wanneer we aan de zomer denken, denken we vaak aan lichtere, fruitigere wijnen. Kenmerkend voor deze wijn waardoor deze past bij vele zomerse gerechten. Kies je voor een Chianti Classico of Riserva? Door de complexere smaken zijn deze beter te combineren met eten zoals wild of pasta.

Kortom: of je nu in de Toscane bent of in Nederland. Verras jezelf eens door een Chianti te drinken op een zomeravond! Niet vergeten gekoeld te drinken.



Brandend benieuwd naar meer?