GEVAT Beyond the bottle - Woeste Wijngronden

GEVAT… Nico van Beyond the Bottle

Op onze ontdekkingsreis in de wijnwereld ontmoeten wij de meest fantastische mensen met boeiende wijnverhalen. Wij hangen natuurlijk aan hun lippen en delen deze ervaring graag met jou!

In onze interview serie GEVAT! reizen we met de Minicooper, met wijnvat op het dak, kriskras door Nederland en stoppen op allerlei inspirerende wijnplekken! Daar zetten wij de wijnkenner, wijnliefhebber of wijnfanaat of op ons Woeste Wijnvat. 

Mannen en vrouwen, die net als ons geïnteresseerd zijn in alles wat met wijn te maken heeft. Deze stellen wij de meest uiteenlopende vragen. Het interview is dan terug te lezen en luisteren op deze site, maar ook op YouTube, Facebook en Instagram.


Dit keer GEVAT… Beyond the bottle!

En wel Nico! Samen met collega Roel gaat hij voor Beyond the bottle op expeditie om unieke wijnvarhalen op te halen en vast te leggen. Ze reizen af naar onbekende wijnhuizen en filmen hun expeditie. Zo halen ze het verhaal achter de fles op! Ze nemen een aantal flessen wijn mee terug naar Nederland om te laten testen door de kenners. Bij goed bericht, importeren ze een batch en verkopen ze deze via hun site. En zo maken ze het dus mogelijk dat wij kennis mogen maken met wijnen die nog niet verkrijgbaar zijn in Nederland!


We vroegen Nico het volgende…

  1. Vertel, waar kennen jullie elkaar van?
  2. Hoe kwamen jullie op het idee van Beyond the Bottle?
  3. Hoe zijn jullie begonnen?
  4. Is er een wijnverhaal dat echt indruk heeft gemaakt?
  5. En nu in ons glas de Sorentberg Riesling uit Duitsland?
  6. Een doorkijkje naar de volgende expeditie?
  7. En nu ook zelf verder op verkenning in de wijnwereld?
  8. Wat zat er in je laatste glaasje wijn?
  9. Tot slot: een tip wie wij de volgende keer écht eens moeten VATTEN?


1. Vertel, waar kennen jullie elkaar van?

We zijn gewoon buren en door onze kinderen zijn we eigenlijk met elkaar in contact gekomen. Toen zijn we een paar keer gaan borrelen. We merkten dat het persoonlijk heel leuk klikte.Toen kwam eigenlijk het idee “moeten we niet een keer samen iets gaan doen?” Gewoon iets opzetten, vinden we leuk om te doen. Dus ja, zo is dat ontstaan.2. Hoe kwamen jullie op het idee van Beyond the Bottle?

Roel kwam op een gegeven moment bij me en zei “Nico ik heb nu een geweldig idee…ik ken iemand die heeft een heel mooi wijntje in Frankrijk, die heeft hij meegenomen van vakantie maar hij krijgt hem niet in Nederland. Kunnen wij hem niet helpen met importeren?” Dat was eigenlijk het begin. Tijdens het brainstormen dachten we “van een beetje flessen rammelen, daar word ik niet heel blij van. En er zijn al genoeg andere partijen die dat beter kunnen dan wij. Dus wat kunnen wij wel doen waar we allebei blij van worden?”. Toen kwam eigenlijk een beetje het verhaal achter de fles. Dat wil je snappen. Wat drijft nou de wijnmaker? En hoe onderscheid zich dat van andere wijnen? Zo kwam het idee van het verhaal achter de fles willen weten.


3. Hoe zijn jullie begonnen?

We proberen altijd in ons netwerk te kijken, of zij iets weten. En zo kwam eigenlijk Arjan Broekman van het Wijnhuis uit Zwolle bij ons, die zei van: “jongens deze Riesling is perfect voor jullie om mee te starten”. Toen zijn we in september met een Volkswagen busje naar dat wijnhuis toe gegaan om daar het verhaal vast te leggen. Ze waren er niet, maar we hadden hem wel gesproken en hij zei “ik ken wel een andere wijnmaker die zit daar, dus ga daar eens langs”. Dat is onze aanpak. We gaan gewoon ergens naar toe naar een gebied en we gaan het gesprek aan.


4. Is er een wijnverhaal dat echt indruk heeft gemaakt?

In dat weekend in september ontmoetten wij iemand die een hele toffe wijn had. Dat was de Papa Panda’s Riesling. Dat was een heel tof wijntje, een natuurwijn. Super hip, hartstikke leuk! En het verhaal daar achter was dat hij vroeger als kind naar een animatieserie keek op TV. En daar ging het over kwaad en goed en je moet samenwerken om de wereld beter te maken. En dat was eigenlijk zijn inspiratie voor die wijn, dus dat was een geweldig mooi verhaal. Prachtig om zijn passie voor wijn erin terug te zien. Een vriend van hem had het artwork ook gedaan op de fles. Dus dat was heel leuk om allemaal te horen.


5. En nu in ons glas de Sorentberg Riesling uit Duitsland?

Klopt, via Arjen van het Wijnhuis uit Zwolle dus. Wij hebben inmiddels een heel proces uitgewerkt hoe wij tot dit wijntje zijn gekomen. Dus eerst hebben we dus wijn opgehaald van hen en van andere wijnboeren en naar Nederland meegenomen. Deze hebben we door vinologen en wijnexperts laten keuren. “Wat vinden jullie nou van dit wijntje? Waar moeten we het verhaal van gaan ophalen?” En ze kwamen eigenlijk allemaal op dit wijntje uit, want dit is een goed wijntje dat door veel mensen zal worden begrepen en als lekker wordt ervaren. Dit is de perfecte wijn om mee te beginnen. Niet te complex, een lekker toegankelijke wijn. En dit jaar met een klein zoetje, al blijft het wel echt een droge wijn. Dat is toevallig dit jaar, dus daar mikken ze niet per se op.

Ben je benieuwd naar de wijnen van Beyond the bottle?

Kijk hier


6. Een doorkijkje naar de volgende expeditie?

Het volgende verhaal komt uit Noord-Italië. Twee vrienden die elkaar hebben leren kennen op de universiteit, toen ze de opleiding deden tot wijnmaker. En de één komt uit Italië, Noord-Italië en de ander dus uit de Moezel streek. En die uit Italië die zei van “ik heb in Italië ook een hele familie. Wij maken ook wijnen kun je niet even naar mij toekomen, want ik heb ook nog wel mooie verhalen en ik ken heel veel mensen in de regio”. Dus het wordt Noord-Italië, wat ons volgende wijn verhaal maakt.


7. En nu ook zelf verder op verkenning in de wijnwereld?

Ja zeker, het is ook wel grappig als je dan nu naar een feestje gaat en je neemt een wijn mee of er is wijn, dan is het vaak “Hé Nico, wat vind jij er van?”. Ik ben maar een beginner. Maar omdat je dan zo’n merk hebt denken ze meteen “Nico weet er alles van”. Over een jaar of twee kan ik daadwerkelijk een goed verhaal houden.


8. Wat zat er in je laatste glaasje wijn?

Dat is eentje uit Puglia, omdat ik die natuurlijk wil verkennen. Dit was een lekkere rode stevige wijn. Eigenlijk ook wel lekker om nu met een haardvuurtje te drinken. Heerlijk! En wel leuk: ik was laatst in Valencia voor heel iets anders.Daar heb je natuurlijk de prachtige Spaanse wijnen. Toen heb ik een heerlijk Spaans wijntje meegenomen voor mijn vrouw. En vanavond gaan we met elkaar paella maken en die wijn proeven.


9. Tot slot: een tip wie wij de volgende keer écht eens moeten VATTEN?

Dan zou ik toch voor Arjan gaan van het Wijnhuis in Zwolle, omdat hij heel gepassioneerd was over dit wijntje. Als je bij hem in het restaurant komt dan is het gewoon één grote verzameling van mooie wijnen. Én ik weet zeker dat hij genoeg verhalen heeft te vertellen over al die wijnen. Ik weet niet of hij er voor open staat, maar ik denk zeker dat hij een gevat persoon is om hier eens even te hebben.


Dankjewel voor het interview Nico! Gaan we proosten? Zeker! Cheers!Brandend benieuwd naar meer?