champagne openen woeste wijngronden

Zo open je een fles champagne!

Met champagne maak je van iedere borrel een feestje! Maar wel als je niet eerst één van je vrienden raakt, de halve fles leeg spuit of je een deukje in je net gestucte plafond knalt. En tja, het openen van de champagnefles is daardoor toch even spannend. Daarom in deze blog de stappen om op een relaxte manier je champagnefles te openen.


Stap 1: Schudden voor gebruik? Liever niet.

Zorg juist voor zo min mogelijk druk op de fles. Tenminste als je de fles op een relaxte manier wilt openmaken. En dat geldt niet alleen voor het schudden van de fles. Neem je een fles champagne mee naar een feestje en heb je een turbulente rit gehad? Laat de fles dan eerst minimaal anderhalf uur in de koelkast rusten. Dat is dé voorwaarde voor een relaxte opening.


Stap 2: Verwijder het metalen korfje

Voordat je het metalen korfje (ook wel muselet genoemd) verwijderd, moet je meestal eerst het lipje en de folie verwijderen. Het muselet verwijder je door bij een goede fles champagne 6 keer het ijzerdraadje te draaien. Op het moment dat je de muselet verwijderd, moet je altijd je duim op de kurk houden. De druk op de fles is aanzienlijk, gemiddeld zo’n 6 bar. Ter vergelijking: op een fietsband staat ongeveer 3,5 bar en op een autoband ongeveer 2,5 bar. De druk zorgt ervoor dat de kurk automatisch van de champagnefles kan schieten. Serieus? Ja echt serieus. Vraag maar aan Elly, ze heeft ervaring ;). En dus: houd vanaf nu je duim op de fles. 


Wist je dat…

door het proces waarop champagne wordt gemaakt automatisch veel druk op de fles ontstaat? Dit komt door de tweede vergisting. Vroeger zagen ze de bubbels in de wijn zelfs als een foutje omdat de flessen spontaan ontploften. Tegenwoordig hebben we daar het muselet voor. Wil je meer weten over deze 2e vergisting en hoe champagne wordt gemaakt?

Lees dan hier verder.

Stap 3: Draai de fles (en dus niet de kurk)

Voordat je de kurk van de fles probeert te halen, plaats je eerst de fles in een positie 45 graden. Koolzuur gaat namelijk letterlijk omhoog. Als je de fles 45 graden draait, dan zal het koolzuur naar het midden van de fles stijgen in plaats van naar de kurk. Bij het verwijderen van de kurk gaat er op deze manier zo min mogelijk champagne verloren. Je andere hand plaats je onder de fles (als je rechtshandig bent, is dat je rechter hand). Vervolgens draai je de fles (en dus niet de kurk). Je voelt de kurk langzaam loskomen en zo plopt de kurk er eigenlijk vanzelf uit door de druk in de fles. Als je alles volgens het boekje hebt gedaan, hoor je vervolgens een relaxte en bescheiden ‘plop’.


Stap 4: Inschenken maar!

Zorg ervoor dat je de glazen bij de hand hebt. Mocht je toch iets te enthousiast zijn en er komt schuim uit de fles, dan gaat dat niet verloren. Wil je het helemaal volgens het boekje inschenken? Houd dan de fles en het glas allebei op 45 graden zodat je de minste bubbels verliest. En schenk de champagne rustig in. Het is toch jammer als je champagne verliest. En tot slot: walsen maar! Oh nee, toch niet. Een laatste tip: wals je champagne niet in je glas. Je wilt juist de bubbels bewaren en door het walsen vervliegen ze juist. Geniet ervan!


Kristal en lood?

Wist je dat in de wet is vastgelegd dat producenten glazen alleen kristal mogen noemen als het glas uit minimaal 10% lood bestaat? Producenten als Schott Zwiesel zoeken vaak naar een vervanger van lood omdat deze kwetsbaar en giftig is. En daarom zie je vaak terug dat het het gaat om ‘kristalglazen’. Een slimme truc om toch te refereren naar kristal.

Indruk maken? Sabreren kun je leren

Wil je meer indruk maken op je borrel of tijdens een weekendje weg met vrienden? Probeer dan eens een champagnefles te sabreren. Sabreren is niets meer of minder dan het openen van een champagne fles door middel van een sabre sabel of sabreer mes. Een sabre de sabel is speciaal gemaakt voor het openen van een champagnefles. Vrienden van Elly nemen standaard een sabreer mes en fles champagne mee als er iets te vieren valt. “Zo luiden we de mooie herinneringen die we maken, op een spectaculaire manier in”. Mooie traditie dus! Wil je ook sabreren? In deze blog lichten we de stappen toe.


Hopelijk is het gelukt om met bovenstaande stappen de champagnefles relaxt te openen. Laat je het ons weten? We zijn benieuwd! Is het relaxt openen van de fles niet je doel: schud dan vooral en houd de kurk niet tegen :). Wil je ondertussen meer lezen over champagne? In de blog ‘champagne: de bubbels der bubbels’ lees je alle informatie over champagne. Of wil je je borrel nog wat feestelijk maken en ben je opzoek naar verschillende champagne glazen? Lees dan hier.



Brandend benieuwd naar meer?