Interview Hans Poppe Woeste Wijngronden

GEVAT… Hans Poppe

Op onze ontdekkingsreis in de wijnwereld ontmoeten wij de meest fantastische mensen met boeiende wijnverhalen. Wij hangen natuurlijk aan hun lippen en delen deze ervaring graag met jou!

In onze interview serie GEVAT! reizen we met onze Minicooper, met wijnvat op het dak, kriskras door Nederland en stoppen op allerlei inspirerende wijnplekken! Daar zetten wij de wijnkenner, wijnliefhebber of wijnfanaat of op ons Woeste Wijnvat. 

Mannen en vrouwen, die net als ons geïnteresseerd zijn in alles wat met wijn te maken heeft. Deze stellen wij de meest uiteenlopende vragen. Het interview is dan terug te lezen en luisteren op deze site, maar ook op YouTube, Facebook en Instagram.


Dit keer GEVAT… Hans Poppe!

Dit keer GEVAT… Hans Poppe! Vinoloog, wandelende wijnencyclopedie én eigenaar van webshop www.goeiewijn.nl. Hij kan uren praten over wijn en de diversiteit aan ultieme smaken. Maar ook over het mooie productieproces en de emoties die de geur van wijn kan oproepen. Dat zijn de wijnen die hij ook opGoeiewijn.nl aanbied, wijnen die hem persoonlijk raken. 

Het zijn wijnen die je zullen verrassen! Op www.goeiewijn.nl vind je wijnen die veelal geproduceerd zijn door kleine wijnboeren. Bedrijven die met alle aandacht, zorg en passie hun wijnen in de markt zetten. Volgens Hans;  “wijnen voor de echte wijnliefhebbers” zoals jij en ik.” Het is het proberen waard!

We vroegen Hans het volgende…

  1. Wanneer dronk jij je eerste glaasje wijn?
  2. Wanneer ben je wijn echt gaan waarderen?
  3. Hoeveel tijd ben je wekelijks op dit moment bezig met wijn?
  4. Wat is de duurste fles wijn die je ooit hebt gekocht of gekregen?
  5. Favoriete wijnland?
  6. Als je naar een onbewoond eiland gaat. Welke wijn neem je dan mee?
  7. Hoeveel flessen wijn staan er bij jou thuis te popelen om ontkurkt te worden?
  8. Wanneer heb je zelf voor het laatst te diep in het glaasje gekeken?
  9. Een leuke wijn anekdote om te delen?
  10. De zomer komt eraan. Is er een wijnhuis waarvan je zegt: die mag je echt niet missen?


1. Wanneer dronk jij je eerste glaasje wijn?

Dat was in mijn leerperiode bij de Twentse Hoeve, sterrenzaak toentertijd. Echt vooraanstaand restaurant. En daar werd ik gebombardeerd door de kelderjongen. Daar ben ik voor het eerst een lekker glas wijn gaan proeven en drinken.

2. Ben je in die tijd ook echt wijn gaan waarderen?

Ja, toen werd ik gebombardeerd als kelderjongen of keldermeester. En ja, dan ga je je wel interesseren voor de echte wijnen. Het was toentertijd ook een hele mooie zaak. Het bestaat inmiddels niet meer, maar het was heel erg leuk.


3. Hoeveel tijd ben je wekelijks op dit moment bezig met wijn?

Niet continu, maar ik ben denk ik toch wel zo’n tien tot vijftien uur in de week bezig met wijn. Ook met goeiewijn.nl natuurlijk. Het is afhankelijk van de bestellingen en wat er binnenkomt. Of we zijn wel onderweg, dus ja ik ben er zeker mee bezig. Het is een leuke hobby, dus geen probleem!

4. Wat is de duurste fles wijn die je ooit hebt gekocht of gekregen?

Ik heb hele mooie bijzondere Barolo’s uit de Toscane. Of, moet ik zeggen, uit de Piemonte. En dat is een bijzondere fles wijn, want dat is een 5 liter fles. Die koop je niet zomaar. Dat is zo duur geworden de laatste jaren. De prijzen lopen alleen maar op en het is onvoorstelbaar, maar mensen betalen het nog steeds.

Wat maakt het dat de prijzen de laatste jaren omhoog zijn gegaan? De productiekosten natuurlijk gaan omhoog. En in het maken van mooie fles wijn, gaat ook gewoon tijd en geld in zitten. Ze gebruiken het mooiste hout. Het beste van het beste. En ja, dan komt er een bepaalde prijs uit. Maar als je proeft vind je het meer dan waard.

Mijn zoon maakte mij ’s morgens wakker: pap, weet je wel wat je gekregen hebt?

5. Favoriete wijnland?

Ja, dat is wel Italië. Frankrijk is de bakenmat, maar ook Spanje heeft mooie wijnen. Maar Italië is wel mijn favoriet, ja. 

Een specifieke streek ook? De Piemonte toch wel. Toscane heeft een geweldige naam. Maar ik vind Piemonte echt bijzonder met zijn mooie landschap, met zijn mooie wijnen, heel veel variatie.

Monferrato vind ik een heel mooi gebied, wat eigenlijk ondergewaardeerd wordt. De beroemde Barbera’s komen daarvandaan. Geweldig! Hele mooie rijke grond heb ik gelezen. De compost in de grond maakt het heel geschikt voor wijnbouw.

6. Als je naar een onbewoond eiland gaat. Welke wijn neem je dan mee?

Als ik er een moet kopen, die heb ik niet, dat is Romanee Conti. Dat is peperduur. Maar ik heb wel La Romanee ooit eens gekregen. Toen ik vijftig werd heb ik een fles wijn gekregen, een La Romanee. Mijn zoon maakte mij ’s morgens wakker: pap, weet je wel wat je gekregen hebt? Want die had stiekem gekeken in die box. Gekregen van een hele goede vriend. Ja, heel bijzondere fles wijn, waardevol.


7. Hoeveel flessen wijn staan er bij jou thuis te popelen om ontkurkt te worden?

Ik maak niet alles direct openmaken, regelmatig schenk ik er eentje in. Ik proef ook heel verschillend, nooit altijd hetzelfde drinken. Je moet ook met de seizoenen mee. Dat is heel belangrijk. Wat eet je erbij? Vind ik ook echt best wel heel belangrijk ook, en maakt het ook alleen maar lekkerder. Aan een mooie tafel, mooie dis met mooie kleine antipasti op tafel. Genieten met vrienden, dat is toch ook wel heel erg leuk.


8. Wanneer heb je voor het laatst te diep in het glaasje gekeken?

Bij vrienden aan tafel gebeurt dat weleens inderdaad. Dan gaat de wijn zo lekker smaken en dan heb je op een gegeven moment geen grens meer.


9. Een leuke wijn anekdote om te delen?

Dat zijn er wel meer. Misschien wel de leukste dat ik met Franco Tommasi in de kelder sta met het grootste wijnvat ter wereld. Daar kom je niet elke dag en Franco ken ik inmiddels 25 jaar. Ik wist ook niet dat het daar in de kelder stond. Samen met vrienden en mijn broer, sta ik daar in de kelder, op de foto. En dat vind ik toch wel mooi. Een bijzondere man. En met echt een hele wijngeschiedenis, een heel wijnhuis. Het leeft wijn, het denkt in wijn, het drinkt in wijn, het ademt wijn. Prachtig!

En het grootste vat ter wereld. Waar hebben we het dan over? Dat is in Verona. In San Pietro in Cariano, een heel klein dorpje. Bij de familie Tommasi staat het wijnvat in de kelder. Een sloveens vat, slovenisch eikelhout. Er staat ook een document bij dat het echt het grootste wijnvat ter wereld is.


10. De zomer komt eraan. Is er een wijnhuis waarvan je zegt: die mag je echt niet missen?

Ik denk dat Italië wel heel populair is. En dan vind ik toch wel Lugana wijn heel erg mooi. Daar heb je een paar hele mooi wijnhuizen. Lugana is wel de hit van de zomer. Rosé is ook niet te versmaden, natuurlijk maar een mooie Lugana is wel top.

Klinkt top. Zullen we gaan? Laten we dat maar doen! Cheers Hans! Cheers op jullie gezondheid!Brandend benieuwd naar meer?