Sancerre wijn Woeste Wijngronden

Sancerre wijn: één van de parels van Loire

Een pareltje van een wijn, tenminste dat is onze mening. Fris, strak en elegant. Dé kwaliteitswijn van de Sauvignon Blanc druif. Het geheim van Sancerre wijn? Het koele klimaat in combinatie met de kalkrijke bodem. Een bijzonder wijngebied in Frankrijk! Geen straf dus om de boeken in te duiken en meer te lezen over de Sancerre wijn.


Waar komt de Sancerre wijn vandaan?

Een bijzondere wijn, moet toch uit een bijzondere streek komen! En dat komt het zeker! Deze wijn is vernoemd naar het eeuwenoude dorpje Cerre, liggend in de streek Loire in Frankrijk. Loire is vernoemd naar de langste rivier door het gebied. Het totale wijngebied langs de rivier is ruim 38.000 hectare. Doordat de Loire zo uitgestrekt is, heeft elk wijngebied een ander klimaat. Dit gecombineerd met verschillende typen grond, krijg je dus ook de smaakverschillen in de wijn.

De Sauvignon Blanc druiven voor de Sancerre wijn worden maar op een klein oppervlak geteeld: ongeveer 30 km2. De Sancerre wijn heeft een AOC keurmerk. Dit zorgt er onder andere voor dat het een beschermd herkomstgebied is. Dat betekent dat de Sancerre alleen uit dit gebied kan komen. Zoals ook Champagne alleen uit de Champagnestreek komt. Dat maakt ze uiteraard exclusief. Wat ze ook exclusief maakt is dat een gedeelte van de druiven alleen op schuine hellingen staat. De druiven kunnen daardoor alleen met de hand worden geplukt. Een flinke klus dus! Dit wijngebied ligt zo’n 200 km onder Parijs. En even gluren bij de buren: het bekende wijngebied Pouilly-Fumé ligt ernaast.


Loire met één van de zes oudste wineries in de wereld!

Staat er een rondje Loire gepland? Bezoek dan één van de zes oudste wineries in de wereld “Chateau de Goulaine”. Zelfs nog even in handen geweest van een Nederlandse bankier rond 1800… gaaf toch! Wil je meer leren over de Sancerre wijn? Bezoek dan ook het Maison des Sancerre. Proeven van de wijnen, bekijken van de toffe kelder en meer leren over de wijngaarden. Ook voor de kids van alles te doen!


De druifjes en de smaak van de Sancerre wijn

Wijnweetje

Wist je dat de Sauvignon Blanc is afgeleid van het woord ‘sauvage’? Dat betekent wild. De druif groeide als oorsprong in het gebied Bordeaux als onkruid door het wijngebied.

De Sancerre wijn wordt gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. Dit maakt dat de wijn een heel frisse smaak heeft, licht en elegant. Een droge, strakke wijn met veel aroma’s en hoge zuurgraad, perfect in balans. Afhankelijk van het exacte gebied, zul je de verschillen proeven. De Sancerre is één van de traditionele wijnen die wordt gemaakt van deze druif. De meeste wijnen worden vernoemd naar de druiven die zijn gebruikt. Net als de Rioja wijn, vormt de Sancerre wijn een uitzondering op de regel. Vernoemd naar het stadje Sancerre. Opvallend is dat je deze druif niet op het etiket terug zult vinden. De Fransen gaan er vanuit dat je wel weet dat de Sancerre is gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. Logisch toch :).

En ook leuk om te weten: Jaarlijks worden er ruim 17 miljoen flessen Sancerre geproduceerd. Dat is toch een flink aantal op maar 30 km2.

Wat combineert goed bij Sancerre

Omdat de Sancerre een frisse, strakke, droge smaak heeft, past deze goed bij allerlei frisse en groene groenten, bijvoorbeeld asperges, komkommer, courgette of een frisse salade. Ook is deze goed te combineren met kip en vis. En houd je het graag lokaal? Combineer het dan met de lokale geitenkaas ‘Crottin de Chavignol’. Ben je op zoek naar een aantal tips over het combineren van wijn en spijs? Lees dan deze blog.


Sancerre wijn: klinkt goed! Kopen, kopen, kopen?

Zoals bij andere wijnen, verschillende de prijzen van de Sancerre wijn. Hoe complexer de smaken, hoe meer je voor een flesje betaalt. Ben je opzoek naar de uitstekende Sancerre wijn? Check dan het etiket eens op de gebieden Chavignol, Bué en Ménétréol. Loop eens een wijnhandel binnen. Zij helpen je graag verder! Wil je eenvoudig online bestellen?

Bestel hierEn is de Sancerre wijn dan alleen maar wit?

Nee, er zijn ook prachtige rode Sancerre wijnen. Al zijn deze minder bekend en er worden in verhouding veel minder rode Sancerre wijnen gemaakt. 15-20% van de Sancerre wijnen zijn rood en worden gemaakt van de Pinor Noir. Dit maakt dat ze een frisse, soepele smaak hebben. De Pinot Noir druiven houden van een kalkrijke bodem en een koelklimaat. Een goede combinatie dus met deze regio. En wist je dat de druif ook veel gemaakt wordt bij het maken van Champagne? De rode wijn is goed te combineren met gevogelte, kalfsvlees of een stuk zalm. Wil je deze online bestellen?

Bestel hier
Brandend benieuwd naar meer?