Salentein wijn Woeste wijngronden

Salentein wijn: een vleugje Nederland in Argentinië

In onze zoektocht naar kennis en leuke info over Argentijnse wijn, stuitten we op Salentein wijn. Dit is een bodega in Argentinië die is opgericht door de Nederlandse zakenman Mijndert Pon junior. Van grootste auto-importeur van Nederland, tot een internationaal erkend en prestigieus wijnmerk. Er is dus van alles over te vertellen!


Het begin van Salentein wijn

Salentein wijn werd door de Nederlandse zakenman Mijndert Pon opgericht in de jaren ‘90. Als zakenman heeft hij zijn kapitaal verdiend als auto-importeur en na een bezoek aan Argentinië was Pon onder de indruk van de schoonheid van de Mendoza-regio. Hij zag het potentieel voor het produceren van topkwaliteit wijnen, waardoor hij besloot een wijngaard te vestigen op de vruchtbare gronden van de Uco-vallei. Inmiddels is Mijndert Pon helaas overleden, maar zijn legacy leeft voort. Hij heeft een prestigieus wijnmerk opgezet, dat bekendstaat om zijn hoogwaardige Argentijnse wijn. Mét een internationale erkenning voor uitstekende kwaliteit en vakmanschap, vele onderscheidingen en hoge scores van gerenommeerde wijnexperts en publicaties.De wijngaarden en de filosofie van Salentein wijn

Salentein wijn kenmerkt zich door het streven naar de allerhoogste kwaliteit, rijke smaken en elegante aroma’s. Dit doen zij met wederzijds respect voor mens, natuur én de lokale gemeenschap. Bijvoorbeeld door lokale mensen op te leiden en werkgelegenheid te creëren. Mooi toch! Het streven naar kwaliteit begint uiteraard in de wijngaarden. En niet zomaar een aantal wijngaarden: het gaat om honderdduizenden hectare. Gedeeltelijk in de Valle de Uco, aan de voet van de Andes, één van de belangrijkste gebieden in Mendoza

De Salentein wijngaarden hebben een unieke ligging op grote hoogte. Dit betekent dat de wijnboeren de druiven goed moeten afstemmen op de hoogte van de Andes, om een constante kwaliteit te behouden. Omdat de top kwaliteit het uitgangspunt is voor Salentein wijn, betekent dit ook dat er soms minder opbrengst is en de wijnliefhebber dus genoegen moet nemen met minder.


De keuze is reuze

Nou en of! Of je nu een wijnliefhebber of wijndummy bent, voor ieder wat wils. Het assortiment bij Salentein wijn is namelijk heel breed. Van de betaalbare huiswijnen tot de top wijnen Primus. En van frisse witte wijnen tot krachtige rode wijnen. Hieronder een aantal  populaire wijnen van Salentein:

  • Salentein Barrel Selection Chardonnay: een houtgerijpte elegante witte wijn met tonen van tropisch fruit en een romige textuur. Perfect voor liefhebbers van volle witte wijnen en goed te combineren met gegrilde vis, romige pasta’s en gevogelte gerechten. 
  • Salentein Barrel Selection Malbec: Een iconische rode wijn van Salentein met intense aroma’s van rijp rood fruit, specerijen en een zijdezachte textuur. Een absolute aanrader voor liefhebbers van Malbec-wijnen.
  • Salentein Single Vineyard Numina: Een premium rode wijn gemaakt van druiven van een enkele wijngaard. En niet zomaar een wijngaard: de druiven komen van de oudste wijngaarden op de El Oasis en La Pampa Estate. De stokken zijn namelijk gemiddeld 25-30 jaar oud. Deze wijn biedt complexe smaken, verfijnde tannines en een lange afdronk.
  • Salentein Portillo Sauvignon Blanc: Een verfrissende witte wijn met levendige citrusaroma’s en een knapperige zuurgraad, gemaakt van 100% Sauvignon Blanc druiven. Ideaal als aperitief of bij lichte gerechten.

Door de uitstekende kwaliteit kunnen veel Salentein wijnen goed bewaard blijven. Met name de premium wijnen, zoals de Salentein Single Vineyard Numina, kunnen zich in de loop der jaren ontwikkelen en complexiteit winnen. Bewaar ze wel onder de juiste omstandigheden, zoals een constante temperatuur en vochtigheidsgraad, om de kwaliteit te behouden.


Ga je op reis?

De Salentein wijngaard is open voor bezoekers. Je kunt genieten van een prachtig uitzicht op de wijngaarden, de wijnkelders verkennen en verschillende Salentein wijnen proeven onder begeleiding van deskundig personeel. Het is raadzaam om van tevoren een afspraak te maken voor een bezoek aan de wijngaard. En wil je meer wijngaarden bezoeken? Lees dan ook eens deze blog over het avontuur van Leslie & Emiel in de bodegas in Mendoza. Aanrader!
Brandend benieuwd naar meer?