Alcoholvrije wijn Vintense Woeste Wijngronden

Alles over alcoholvrije wijn

Alcoholvrije wijn: de wijnliefhebber haalt er nog net niet de neus voor op. Want hé, waarom zouden we alcoholvrije wijn drinken? Dan nemen we wel een glas druivensap. Maar goed: zwanger, aan de antibiotica, de Bob, of een maand meedoen met Dry January. Het maakt toch dat alcoholvrije wijn een opmars beleeft.


De opmars van alcoholvrije wijn

Waar we alcoholvrij bier jaren geleden niet te drinken vonden, zie je dat we nu prima een ‘nul-punt-nulletje’ bestellen. Dezelfde soort ontwikkeling zie je in kleine mate ook ontstaan bij alcoholvrije wijn. Omdat de vraag groter wordt, steekt de sector tijd en geld in het verbeteren van de kwaliteit. Zo kwamen er in 2019 vier keer zoveel nieuwe alcoholvrije wijnen op de Europese markt in vergelijking tot 2018 (bron). Ook producenten van kwaliteitswijnen met alcohol, produceren nu alcoholvrije wijn. Denk bijvoorbeeld aan Leitz.

Als seks met een opblaaspop…

Jaren geleden gaf Harold Hamersma, dé wijnjournalist, het volgende aan over alcoholvrije wijn: “Het is als seks met een opblaaspop. Surrogaat, smaakt naar plastic, helemaal niks.” Afgelopen jaar had hij echter 80 verschillende alcoholvrije wijnen op zijn proeftafel, waarvan de top 8 minimaal een 7 scoorde. Niet slecht dus!

Hoe wordt alcoholvrije wijn eigenlijk gemaakt?

In de blog ‘wegwijs in droge witte wijn en zoete witte wijn’ leggen we heel beknopt uit hoe wijn wordt gemaakt. Om alcoholvrije wijn te maken, maak je eerst alcoholhoudende wijn. Vervolgens zijn er, om het niet te technisch te maken, twee technieken die producenten meestal gebruiken: 

  1. Vacuümtechniek: Alcohol heeft een lagere kooktemperatuur dan andere componenten in de wijn, zoals mineralen en suikers. Hierdoor onttrekt de producent de alcohol op een temperatuur van 30 graden. Eigenlijk verdampt de alcohol. Warmte kan echter de de aroma’s beïnvloeden. Dit is erg jammer voor de smaak, omdat ze zo toch verloren gaan. Soms worden deze aroma’s weer teruggestopt, maar de originele smaak kunnen ze (nog) niet terugbrengen. 
  1. Omgekeerde osmose: door middel van een heel dun filter halen ze de alcohol uit de wijn. Water en alcohol gaan door het filter heen, terwijl de wijn met verminderde alcohol overblijft. Dit geldt ook voor de meeste onderdelen zoals kleur, tannines en aroma’s. Het nadeel is dat er toch aroma’s verdwijnen, en er blijft vaak ongeveer 0,5% alcohol over. Deze filtratietechnieken worden steeds geavanceerder, waardoor de kwaliteit van de wijn toeneemt. Een mooie ontwikkeling dus! 


De smaak van alcoholvrije wijn

Het is wel slim om vooraf je verwachtingen helder te hebben: de smaak is anders dan alcoholhoudende wijn. Ze smaken vaak iets zoeter en zijn lichter van smaak. Echt droge alcoholvrije kom je minder snel tegen. Omdat er geen alcohol meer in zit, missen de alcoholvrije wijnen een beetje body. Wijn met een twist dus.

Alcoholvrije wijn & calorieën

Maar het heeft ook zo zijn voordelen! In de blog ‘calorieën en wijn’ kun je lezen dat alcoholhoudende wijnen vrij veel calorieën bevatten. Alcoholvrije wijn bevat maar liefst 66% minder calorieën. Ben je opzoek naar de top 15 alcoholvrije wijnen met de minste calorieën? Lees dan eens deze blog op het platform Naakte Druiven. Een platform specifiek gericht op de alcoholvrije wijn. De moeite waard om eens rond te neuzen!

Een aantal alcoholvrije wijnen op een rij

  • Kolonne Null: Deze verdiende een eerste plek in de top 10 alcoholvrije wijnen van NRC én het advies van Sanne Hans. Vooral de Cuvee Rouge en de Riesling zijn aanraders. Proberen dus deze Kolonne Null! In Nederland ook te bestellen via Naakte Wijnen, zie deze link.
  • Leitz: Er staan maar liefst 3 flessen Leitz alcoholvrije wijn in de top 8 van Hamersma. Het gaat om de witte, rosé en mousserend. “Leitz is een hele goede producent in Duitsland. Die heeft een geweldige Riesling ontwikkeld. Deze producent is erin geslaagd om de goede smaak te behouden”. Benieuwd? Bestel een proefpakket en ervaar het zelf! 
  • Torres Natureo: Deze wijn staat bij meerdere recensenten in de top 3 van ‘lekkerste alcoholvrije wijn’. Het familiebedrijf Torres is één van de grootste producten van Spanje. Door een zorgvuldige methode om de alcohol te onttrekken,  blijven alle mineralen intact. Hierdoor wordt de smaak gewaardeerd. De wijn is te bestellen bij de Gall & Gall.
  • Vintense: Drie wijnen van het belgische Vintense staan op onze eigen proeftafel. Met een zogezegd ‘uniek, en luchtledige dealcoholiseringsproces’ is het ze gelukt om een  0,0% alcoholvrije wijn te bereiden én de aroma’s te behouden. En daar zijn wij het helemaal mee eens! Vooral de Cabernet Sauvignon viel in onze smaak. Een aanrader! 
  • Faber: In de alcoholvrije familie van Faber, zijn vooral de Sauvignon Blanc en Sparkling Rosé favoriet. De Sauvignon Blanc is licht fris en zoet van smaak, en goed te combineren met bijvoorbeeld salades. Ondanks dat de alcohol uit de wijn is gemaakt zijn de aroma’s als groene appel en citroen nog duidelijk te proeven. Deze wijn is bijvoorbeeld te bestellen bij bijvoorbeeld Gall&Gall.


Deze alternatieven maken het je hopelijk iets makkelijker om ‘ik pas’ te zeggen. Pas wel je verwachting qua smaak iets aan. Het is wijn met een twist. Maar met een alcoholvrije wijn  kun je voor je gevoel toch ‘meedoen’. Wijn uit een wijnfles, geschonken in een wijnglas: dat drinkt tóch net iets gezelliger weg!



Brandend benieuwd naar meer?