Woeste wijn quotes en wijn weetjes op een rij

Wijn quotes zijn van alle tijden. Zo schreef dichter en schrijver Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) de mooie quote: “het leven zorgt ervoor dat er zorgen zijn. De zorgen verdrijven, dat doet de wijn.” Ben je op zoek naar mooie en grappige wijn quotes en wijn weetjes meer van deze tijd? We hebben er een aantal voor jullie verzameld!


Wijn weetjes op een rij

 1. Al jaren spuiten en drinken de Formule1 coureurs na een overwinning champagne. In het Midden-Oosten breken ze met die traditie omdat ze daar geen druppel alcohol drinken. Max verstappen dronk na zijn waaaanzinnige overwinning… Rozenwater. En de champagne laten de F1 coureurs tot 2023 staan: de Italiaanse wijnproducent Ferrari Trento heeft voor een contract getekend. Mousserende wijn zal van de kostbare gezichtjes druipen.   
 2. Het wijnglas vasthouden: hoe heurt het eigenlijk? Veel van ons weten dat je het glas tussen duim en twee vingers bij de steel vasthoudt. Zo krijg je geen vingerafdrukken op je glas en beïnvloed je niet de temperatuur van de wijn. Ook maakt het het walsen van de wijn makkelijker. Wist je echter ook dat op deze manier de geur van je hand de geur van de wijn niet beïnvloedt?
 3. De kleur van je wijnfles zegt meer dan je denkt! Heb je een doorzichtige wijnfles? Meestal zit hier witte wijn of rosé in die je jong moet drinken. Gebruiken ze donker glas? Dan kun je deze een tijdje laten liggen. De donkere kleur van het glas beschermt namelijk de wijn tegen invloeden van licht.  
 4. Wijnkleurige Lage landen: In september 2021 zijn er in Nederland 171 commerciële wijnboeren. Zij beslaan samen zo’n 250 hectare grond en jaarlijks produceren zij 900.000 liter wijn. Dat is gelijk aan ongeveer 1 miljoen flessen (bron). In 2017 waren er nog maar 94 wijnboeren. Een mooie stijging dus! 
 5. 90% van de wijnen worden verkocht in de supermarkt.
 6. Al bekend met oenofobie? We hopen het echt niet voor je. Mensen met oenofobie zijn namelijk bang voor wijn. In de meeste gevallen is oenofobie geassocieerd met de angst om dronken te worden en de controle te verliezen. Ook is het idee dat men na het drinken van (veel) wijn kan gaan braken is een veelvoorkomende angst.
 7. Veel wijngaarden hebben een waardevolle ‘vineyard dog’. Deze honden kunnen ziekten opsporen en ze beschermen de schapen die het onkruid verorberen in de wijngaarden. 
 8. Gemiddeld drinken 2 mensen een volle fles wijn leeg in 2,5 uur (bron).
 9. Wist jij dat het ontkurken van de champagnefles met een zwaard sabreren heet? Én het mooie: sabreren kun je leren!  
 10. Wist je dat in rode wijn de stof resveratrol zit? Deze helpt niet alleen hartaandoeningen en kanker te voorkomen, maar deze heeft ook een gunstige werking op de stofwisseling. Volgens onderzoekers heeft dit stofje hetzelfde effect op je lichaam als een uur trainen in de sportschool! Het maakt je spieren sterker, zorgt voor een betere hartfunctie en verbetert de fysieke prestatie. Klinkt toch te mooi om waar te zijn?! Het abonnement bij je sportschool zouden wij nog niet opzeggen trouwens. Het is namelijk getest op ratten.
 11. Als je iedere avond een glas wijn drinkt, dan drink je in je hele volwassen leven gemiddeld 4160 flessen wijn (bron).
 12. Een gemiddelde fles wijn bevat 520 druiven (het varieert tussen 300-900 druiven (bron). 
 13. In Zuid-Afrika eten wilde jonge geitjes de jonge blaadjes in de wijngaard. Om deze jonge geitjes te weren hangen de wijnboeren zakjes met hondenhaar op. Zo denken de geitjes dat er honden in de buurt zijn. Handig toch!
 14. Je zou het niet verwachten, maar de best remedie tegen rode wijn vlekken, is een scheut witte wijn erover. Door de magische chemische samenstelling van witte wijn is dit het beste middel om rode wijn vlekken uit je witte kleding, tafellakens, servetten te verwijderen.  Of, bij de wat wildere uit de hand gelopen feestjes, ook inzetbaar bij rode wijnplekken in gordijn of vloerkleed. Laten intrekken en wassen/reinigen met water. Wijn met bubbels als Champagne of Prosecco werken helemaal top. Ze bruisen als het ware de rode wijn moleculen uit de stof. Vanisch oxy action kan vanaf nu in het schap blijven staan naast het Buckler bier.
 15. Er zijn meer dan 1368 verschillende wijn-varianten in de wereld (bron).
 16. Cabernet Sauvignon is de druif die wereldwijd het meest wordt gepland (bron).
 17. Een wijnvlek in je feestoutfit? Strooien met zout is de oplossing! Niet gaan wrijven, want het zout absorbeert de wijn.


Waanzinnig leuke wijn quotes

 1. Er zit meer filosofie in een glas wijn, dan in alle boeken bij elkaar (Louis Pasteur, scheikundige).
 2. Mannen zijn als wijn: sommige veranderen in azijn, maar de beste worden met de jaren beter.
 3. Every empty bottle is filled with a great story
 4. Ik wijn, jij wijnt. Wij dronken.
 5. Wineflies when you are having fun
 6. I am dreaming of a white Chardonnay
 7. Tijd voor een slock down
 8. Good things take time
 9. I am one glass of wine away from a good mood
 10. De voorspelling van vanavond: 99% kans op wijn
 11. Happy Hallowine
 12. Here for the right Rieslings
 13. Run like there’s champagne at the finish line
 14. Me, Myself and wine
 15. Voor 5 liter wijn, heb je ongeveer 8 kg druiven nodig. Ik ga een gezond weekend tegemoet.
 16. A great day starts with espresso and ends with prosecco
 17. Wine bright like a diamond
 18. Working from 9 till wine 
 19. Everything happens for a Riesling

Heb je leuke toevoegingen? Laat het ons weten! We zijn zeker niet compleet!

Brandend benieuwd naar meer?