Sabreren met champagne sabel Woeste Wijngronden

Sabreren kan iedereen leren!

Met een beetje oefenen, kan iedereen leren sabreren. Vrienden van ons nemen standaard een sabreer mes mee – samen met een fles champagne –  op een weekendje weg of als er iets te vieren valt. Zo luiden we de mooie herinneringen die we maken, op een spectaculaire manier in! In deze blog nemen we je mee door de wondere wereld van het sabreren van champagne.


Wat is sabreren?

Simpel gezegd: sabreren is het openen van een champagnefles door middel van een, speciaal daarvoor gemaakte, sabre sabel of sabreer mes. Een botte snijkant is kenmerkend voor het sabreer mes. Met deze sabre sabel ook wel champagnesabel genoemd, sla je de kurk en een deel van de hals van de fles. Door de druk in de fles komen glassplinters niet in de champagne terecht, waardoor je de champagne dus gewoon kunt drinken.


Een sabreur

De persoon die met de sabre sabel de champagnefles opent noemt men een sabreur. Je hebt ook gecertificeerde sabreurs. Deze kunnen zelfs in rang en stand verschillen! Van laag naar hoog: sabreur, chevalier-sabreur, officier-sabreur, commandeur-sabreur, grand-commandeur of voor restaurants maitre-sabreur.

Een sabreermes: onze aanrader

Zelf zijn we fan van de champagnesabel van Laguiole Style de Vie! Een mooi mes van roestvrij staal en met een stijlvol handvat van olijfhout. Het mes wordt meegeleverd in een mooie houten doos. Zo is deze eenvoudig mee te nemen richting al die fijne momenten, wanneer je mooie herinneringen maakt!

Bestel hier

Sabreren: niet noodzakelijk, maar wél spectaculair

Sabreren van een champagnefles is uiteraard niet noodzakelijk. Je kunt het ook op de gewone manier doen. Maar het sabreren van een champagnefles met een champagnesabel ziet er altijd spectaculair uit. Het is een geweldige stunt op een opening, een feest of als er iets te vieren valt. Zeg nou zelf, feestelijker een fles openen kan bijna niet! En het is helemaal niet moeilijk, je moet even het trucje kennen. We leggen het hier uit.


Hoe is sabreren ontstaan?

Dan moeten we een heel eind terug. En wel naar de tijd van Napoleon 1769-182. Deze kleine man was een groot champagne verslinder. Als er een overwinning werd behaald vierden ze deze samen met de officieren én champagne. De stompe kant van de sabels werden gebruikt om de champagne flessen te ontkurken. Het aantal officieren en veldslagen was aanzienlijk. Gouden tijden dus voor de champagneboeren


Sabreren: hoe werkt het nu precies?

  1. Heel belangrijk: gebruik alleen de echte champagne geen cava of prosecco. De kwaliteit van het glas is hier anders.
  2. Zorg bij een een eerste keer sabreren dat je dat onder begeleiding doet van iemand die dat al veel vaker heeft gedaan.
  3. Voorwaarde voor het sabreren van champagne is: zorg dat de hele fles champagne goed gekoeld is. Dus niet in een wijnkoeler, deze koelt alleen de onderkant. Met goed gekoeld bedoelen we een graad of 4. Door de champagnefles te koelen neemt de druk wat af waardoor het glas breekbaarder wordt. Dit is nodig om de fles met een champagnesabel te kunnen openen. Let wel op: niet kouder dan 4 graden want dan breekt de fles op andere plaatsen dan we zouden willen.
  4. Ga rustig te werk. De fles vooral niet schudden.
  5. Zorg dat je de kurk richting een veilige kant wijst. Kijk ook of je vrij staat van mensen en andere obstakels waar aan je schade kunt toerichten. De kurk en een deel van de flessenhals vliegt namelijk met een enorme snelheid van de champagnefles bij het sabreren.
  6. Zet de champagneglazen klaar.
  7. Verwijder de capsule van de fles. Hiermee bedoelen we de folie rondom de flessenhals en het muselet, het ijzerdraadje.
  8. Zoek vervolgens de verticale gietnaad van de champagnefles. Een fles is gemaakt in een gietmal van 2 flessen helften. De zwakke plek is de naad, daar waar deze 2 helften bij elkaar komen. 
  9. Leg de champagnefles in je hand met de gietnaad naar boven
  10. Plaats je duim in de ziel, de holle onderkant, laat de fles rusten op je vingers. 
  11. Ga niet knijpen in de fles. De fles breekt straks op de zwakste plek en als je gaat knijpen, is dat de plek. Wikkel eventueel bij een eerste keer chambreren, voor de veiligheid een doek om de onderkant van de fles. 
  12. Houd de fles schuin omhoog en je arm gestrekt. Neem in je andere hand de champagnesabel. 
  13. Ben je er klaar voor? Laat de sabel een paar keer in vloeiende beweging over de gietnaad glijden om meer gevoel te krijgen. Houd de sabre sabel met het lemmet schuin tegen de fles en niet helemaal plat. 
  14. Doe het nu nogmaals op deze manier, nu met overtuiging, maar niet met kracht. Tadaaaa….Je zult zien dat nu de kurk met het opstaande randje met kracht van de fles vliegt en wel 5 meter verderop beland. 
  15. Let op dat je je fles nog even schuin houd. Anders gaat het schuimen en verlies je teveel van dit kostbare vocht.


Liever even kijken en lachen?

Proost op je jullie gezondheid!



Brandend benieuwd naar meer?