Calorieën wijn, wil je het écht weten? Woeste Wijngronden

Wil je écht weten hoeveel calorieën wijn bevat?

Natuurlijk wil je dat! Meten is weten. Of nou ja… als je tenminste op je figuur wilt letten. Geniet je net van je heerlijke glaasje in de zon, of op het terras? Of ben je verzonken in een boek met een wijntje bij de openhaard? Lees dan even een andere blog;). Hieronder lees je meer over hoeveel calorieën wijn bevat.


Calorieën in wijn: hoe zit dat nu?

Het suikergehalte en het alcoholpercentage bepalen het aantal calorieën in wijn. Alcohol zorgt voor een vertraagde stofwisseling, met als gevolg dat je aankomt in gewicht. Daarnaast bevat alcohol lege calorieën. Dit zorgt ervoor dat je lichaam geen andere voedingsstoffen uit alcohol kan halen. Wat dat betreft is alcohol dus echt overbodig. Wil je zo min mogelijk calorieën in je wijn? Zorg dan voor zo laag mogelijke suiker- en alcoholgehaltes. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Veel speurwerk zorgt voor heel uiteenlopende resultaten: ten eerste is de hoeveelheid suiker in je glas afhankelijk van het type wijn en het productieproces. Daarnaast is de stelregel dat lichtere witte wijnen qua kleur, minder calorieën bevatten. Omdat deze makkelijker wegdrinken, drink je er echter vaak meer van. Hierdoor krijg je alsnog meer calorieën binnen. 

Vrij lastig dus om te bepalen hoeveel calorieën in je glas wijn zitten. Om het helder te houden, volgen we in deze blog daarom de richtlijnen van het Voedingscentrum.


De cijfers over calorieën in wijn

Het Voedingscentrum geeft het volgende aan waarbij zij uitgaan van 150 ml (zoals je wijn thuis vaak inschenkt, de horeca rekent vaak met 100 ml per glas):

  • Droge witte wijn: 100 kcal
  • Zoete witte wijn: 144 kcal
  • Rode wijn: 123 kcal

Ter vergelijking: een glas bier van 250 ml (longdrink glas) bevat 110 kcal, en een glas gin tonic (250 ml) 168 kcal. Het Voedingscentrum rekent daarnaast met 57 kcal per glas (150 ml) alcoholvrije wijn.

Wijnpost ontvangen?

Onze wijnpost is hot en happening, vers van de pers. Deze brengt jou als eerste op de hoogte van onze pop-up plannen op unieke locaties en nieuwste info! Word je enthousiast van beleving op bijzondere plekjes en uiteraard bijpassende wijntjes? Blijf ons dan zeker volgen! Voor je het weet poppen we weer ergens op.

Lees meer


Wat je moet doen om deze calorieën eraf te krijgen?

Gemiddeld verbruik je met een uurtje wandelen 300 kcal, met hardlopen 650 kcal en met fietsen 560 kcal. En dan niet op je elektrische fiets hè :). Let wel op dat je naast de glazen wijn die je op een gezellige avond drinkt, het lekkere eten ook meerekent. Alcohol stimuleert immers zin in een lekkere hap. Durf jij het aan om uit te rekenen hoeveel calorieën jij binnenkrijgt tijdens een gezellig avondje borrelen ;)?


Wat zegt het wijnetiket over de calorieën in wijn?

Tja, of we het nu leuk vinden of niet: iedereen kent wel eens een periode waarin je let op wat je eet en drinkt. In zo’n periode werp je vaak een blik op het etiket om de calorieën te checken. Voor alcoholhoudende dranken, waaronder wijn, geldt echter dat producenten niet verplicht zijn om de voedingswaarden op het etiket te vermelden. Hoeveel calorieën een glas wijn precies bevat, blijft dus gissen. Er gaan al jaren stemmen op om dit verplicht te stellen. Ook Hans Burghoorn (directeur Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren), geeft aan dat zij de ambitie hebben dat de producten de calorieën op de verpakking weergeven. Wanneer dit gaat gebeuren? Dat is nog de vraag.


Een aantal tips!

Tot slot: een aantal tips! Niet iedereen doet namelijk direct mee met Dry January. Daarom een aantal tips om het aantal calorieën te verminderen en tóch te genieten:

  1. Eet een goede dosis gezonde eiwitten voordat je gaat borrelen. Deze eiwitten zorgen ervoor dat je minder zin hebt in het eten waarmee een borrel vaak gepaard gaat. 
  2. In veel gevallen geldt: hoe zoeter de wijn, hoe meer calorieën. Kies dus voor een droge witte wijn, in plaats van de zoetere varianten. Een glas champagne is trouwens nog beter… En zeg zelf: ook dat is geen straf!
  3. Geniet van deze wijn van Pure. Het zijn de eerste suikervrije wijnen van Nederland. Ze bevatten maar 10,5% alcohol en minder koolhydraten en calorieën. Een verantwoorde keuze als je tóch wilt genieten van een lekker wijntje!
  4. Een ander alternatief zijn de alcoholvrije wijnen. Alcohol bevat veel calorieën dus met alcoholvrije wijn krijg je minder calorieën binnen. Het voedingscentrum rekent met 57 kcal per glas. Dat scheelt dus zeker. De wijn blijft echter suiker bevatten dus als je streeft naar een killerbody dan is het de vraag of dit slim is.
  5. Wees creatief: wil je toch graag het glas wijn als je aan het dineren bent? Sla dan het dessert over, vaak staat dit gelijk aan een aantal glazen wijn. Zo bevat een portie tiramisu van 85 gr al 216 kcal. Wordt deze geserveerd met een bolletje ijs? Tel er dan gerust 100 kcal bij op. Dat staat dus ongeveer gelijk aan 3 glazen droge witte wijn. Keuzes maken dus :). 
  6. Toch liever genieten van een heerlijk glas wijn met wat meer calorieën? Maak dan met jezelf de afspraak om naast ieder glas wijn, een glas water te drinken. Hierdoor raak je sneller vol, waardoor je minder eet en drinkt. En bovendien: goed voor de ‘kater komt later’.Brandend benieuwd naar meer?